ELAM MCKNIGHT BAND - RADIO

 


Elam McKnight is een schoolvoorbeeld van een artiest die er steeds in slaagt om, een ons duistere reden, buiten het bereik van de schijnwerpers te blijven. Nochtans is de uit West Tennessee afkomstige zanger/gitarist/songwriter een meer dan doorsnee begaafd muzikant. We waren indertijd al lyrisch over ’s mans samenwerking met Bob Bogdal en het daaruit voortvloeiende album “Zombie Nation” en we zijn niet minder enthousiast over Elam’s nieuwste worp : “Radio”.

Sinds kort vormt hij met Dudley Harris (bas, zang, gitaar) en drummer Eddie Philips de Elam McKnight Band. De eerste is een bijzonder ervaren muzikant die vooral speelde in Juke Joints terwijl Philips een voorliefde heeft voor de Rock en Blues van de jaren ’70. Die samenwerking resulteert in een bijzonder boeiende plaat die Elam zelf omschrijft als Country Soul. Ja, je kan die invloeden ontwaren maar evenzeer zal je kruiding van pure Blues, Gospel en Rock ontwaren. In die optiek kon de titel van de plaat niet beter gekozen zijn want op de radio hoor je ook diverse stijlen, toch?

Veertien songs sieren deze release, de meeste van de hand van Elam. Slechts twee nummers zijn gepend door Donnie Apple die op deze plaat zijn steentje, gesmaakt, bijdraagt op gitaar, slide, Resonator en toetsen. De verrassende opener is het stevig rockende “I Feel Like Rocking” dat , met vervormde stem, nog het best kan omschreven worden als garagerock. Dit is evenwel geen staalkaartje van wat volgen gaat want de hierop volgende nummers zijn van een totaal ander allooi.

De fantastische ballade “Broken Eye” van de hand van Donnie Apple, wiens muzikale bijdrage op deze song briljant is, laat de band op haar best horen. Heerlijke zang en inventief snarenspel in combinatie met illustrerend toetsenspel. Dit uitstekende niveau wordt aangehouden met het titelnummer dat eerder ook al op single verscheen. Je zou de song zo kunnen toeschrijven aan John Hiatt. Er sluipt wat Gospel in dit verder met prima mondharmonica van Bob Bogdal gekruide lied. Op zich is dat al een reden tot aanschaf van de plaat maar er volgt nog meer fraais.

Het beukende “Momma Take Me” bijvoorbeeld waar er zo schitterend tekeer wordt gegaan op de slide, is ook al een garantie voor de repeatknop. “Well I’m Bad” beschouwen wij als een eerbetoon aan Muddy Waters aan wiens Mannish Boy’s het schatplichtig is, zijnde hier in een stevigere versie. Bij beluistering van “Gonna Find Me A Hole” en “Hard Times They Is” noteerden we spontaan dat dit niets minder waren dan briljante Countryblues nummers!

Het mijmerende “Hold Me (Just A Little Bit Longer) “ kent alweer die bijzonder fraaie mondharmonica maar ook weet Elam’s inlevende stem te imponeren. Die is trouwens het hele album bijzonder sterk op dreef. In hetzelfde genre situeert zich “So Weep The Sky” , van wie de ondersteunende backing vocals zijn moeten we u de naam schuldig blijven maar wat is dit weer een verdomd sterke song van Donnie Apple ! “Love Me” willen we catalogeren als een ander eerbetoon. Deze keer valt B.B. King te beurt bij wiens “Rock Me Baby” fraai leentje buur wordt gespeeld.

De snaren worden serieus op de proef gesteld bij het rockende “Night Wanderer” met alweer die subtiele, gesmaakte, achtergrond zang. De trage van dienst is tevens het langste nummer op de plaat: “Oh My Baby”. Haast zeven minuten duurt de song, de plaat in zijn geheel neemt trouwens een klein uur in beslag, maar nergens verveelt het. De gitaarsolo’s zijn even indrukwekkend als gepast en de kleurende toetsen zijn even doeltreffend als de verzachtende backingvocals. Het totale resultaat is ronduit indrukwekkend! De ratelende piano op “Let Me Be Your Sideman” is schitterend op deze boogierocker waar je onmogelijk kunt blijven bij stilzitten.

Er wordt op akoestische gitaar afgesloten met het sociaal bewogen “Rich Man Get Richer (Poor Man Get The Jail)”. Een bijzonder fraai slot van een gevarieerd album waarmee Elam McKnight nogmaals zijn ongebreideld talent heeft bewezen. Het wordt tijd dat een groter aantal muziekliefhebbers deze artiest ontdekt en dat een organisator met oor voor kwaliteit deze band snel naar de Lage Landen haalt.

Luc Meert

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video