MIKE ZITO - MAKE BLUES NOT WAR

Mike Zito is zonder enige twijfel één van de boeiendste Bluesartiesten die het wereldje rijk is. De meesterlijke gitarist èn dito zanger grossiert in pareltjes van albums en zal bij menig liefhebber ook wel bekend zijn als oprichter van de fantastische supergroep Royal Southern Brotherhood. Soit, de inmiddels 46-jarige Zito heeft sinds zijn debuutalbum “Blue Moon” in 1996 al zo een tiental platen uitgebracht waarvan het sublieme “Pearl River” waarschijnlijk het meest bekend is.

Op deze “Make Blues Not War” werden kanjers als Walter Trout en Jason Ricci uitgenodigd om een partijtje mee te spelen naast zijn vaste begeleidingsgroep Tom Hawbridge ,drums en tevens producer, Tommy MacDonald ,bass, en gitarist Ross McNelley. Twaalf nummers krijgen we te horen en als je weet dat bij aftrapper “Highway Mama” Walter Trout van de partij is dan weet je evenzeer dat dit een song wordt met verschroeiend gitaarspel. De sublieme intro op slide en de schitterende ondersteuning op B3 Orgel en Wurlitzer piano van Kevin McKendree, zorgen voor een spetterend begin dat ook en/of vooral live gespeeld, voor vuurwerk zal zorgen.

Ook het hierop volgende “Wasted Time” wentelt zich in het Bluesrock genre met lange, enthousiaste snaren solo’s, excellerend op die stevige ritmefundering. Diezelfde ritmesectie maakt trouwens ook indruk op , het ook al stevige, “Red Bird” dat pas na zeven (sic) boeiende minuten afklokt, en het razende “Crazy Legs”. De eerste adempauze komt er pas met het titelnummer, een slowblues met briljante bluesharp ondersteuning en illustrerende slide. Ricci schittert trouwens later nog eens op de Southern Rocker “One More Train” een song die bulkt van muzikale hoogstandjes.

Zito is trouwens ronduit meesterlijk op tragere nummers zoals ook “Bad News Is Coming” moge bewijzen. De weemoedige piano en de inlevende stem van Mike maken deze slower tot één van de absolute hoogtepunten op deze release. Hetzelfde kan je stellen over de ballade “Girl Back Home” met dat briljante bottleneck werk en ook wel over het jammerende “Road Dog”, een boeiende song over het reizen van concert naar concert en het langdurig uithuizig zijn. Leuk is ook te constateren dat de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom valt. Op “Chip Off The Block” mag Mike’s oudste zoon Zach op gitaar zijn bijdrage leveren en die doet dat met verve op dit, op honky tonk piano drijvende nummer.

De afsluiter van dienst is het aanstekelijke, op rockende piano toetsenwerk steunende “Route 90”. Het is het slot van een gevarieerde plaat met afwisselend furieus gitaarwerk en beklijvende ballads waarmee Mike Zito een zoveelste bewijs van zijn talent heeft afgeleverd.

Luc Meert

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video