OTAVA YO - CHRISTMAS

Bij de meesten onder U zal de naam Otava Yo, net als bij mij, niet meteen een belletje doen rinkelen, maar enig zoekwerk op het web leert mij dat we hier te maken hebben met een van de toonaangevende Russische dolkformaties. Ontstaan ergens rond 2003 of 2004, proberen deze muzikanten de muzikale erfenis van het Russische volk in ere te houden of nieuw leven in te blazen. Ze waren dan ook al te bewonderen op festivals overals ter wereld en schijnen in hun thuisland meer dan een beetje status te genieten en dus zat het eraan te komen: ook de volkse Kerstliederen zouden een opfrisbeurt krijgen.

Nu is timing in het leven nogal belangrijk en dus vond ik het een beetje sneu dat deze plaat pas midden december in mijn brievenbus belandde: ik heb ze sindsdien een keer of zeven beluisterd en ben er meer en meer van in de ban. Bijgevolg moet ik me haasten om de liefhebbers van Kerstplaten -en ze bestaan, dat weet ik wel zeker- ervan op de hoogte te brengen dat ze hun collectie kunnen uitbreiden met een ronduit schitterend exemplaar. Traditioneel van opzet, maar bijzonder enthousiast gebracht me vocaal zowel als instrumentaal bij bijzonder hoge kwaliteit.

De songs zijn allemaal Christelijk geïnspireerd en je verstaat geen jota van wat de mannen en vrouwen zingen, maar je begint het na enkele keren wel prachtig te vinden, terwijl je tegelijk vaststelt dat er in wezen bijzonder weinig verschil is tussen folkmuziek van deze of gene kant van Europa: de instrumenten mogen dan al lichtjes verschillen van toon en de meest exotisch klinkende namen dragen, een lier blijft een lier en een doedelzak een doedelzak. Waarmee ik maar wil zeggen dat een plaat als deze bij uitstek de universaliteit van echte folkmuziek uitstraalt.

In tijden als deze, zullen er wel weer politici opstaan, die vinden dat ze daar een iet of wat ranzige tweet over kunnen versturen, over “waarden” en “cultuur” en zo, maar luister hier eens naar en u beseft dat er veel meer dingen zijn, die ons verbinden, dan dat ze ons van elkaar onderscheiden. In deze Kersttijd, lijkt dit me een boodschap in te houden. Misschien is deze plaat niet meteen makkelijk te vinden, het web helpt u vast verder. En het loont de moeite, voor wie van folk en van Kerst houdt!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: CPL-Music

video