ALBERT HAMMOND – IN SYMPHONY

Een vaststelling die de laatste jaren steeds vaker bij mij opduikt is dat we toch alsmaar sneller oud lijken te worden. Als prille zestiger lijkt het nog maar heel even geleden dat ik singeltjes kocht van allerlei artiesten die in de voorbije decennia deze wereld al hebben ingeruild voor het eeuwige leven.

In de jaren zeventig konden we via het muziekprogramma ‘Top Pop’ op de Nederlandse televisie wekelijks kennismaken met deze artiesten en hun hits. Zo herinner ik me nog levendig de serie hits die singer-songwriter Albert Hammond in die tijd kon scoren: “Down By The River”, “It Never Rains In Southern California”, “The Free Electric Band” en “I’m A Train”, die song met het leuke toevoegsel ‘a chucka chucka train’.

In de volgende jaren haalde Albert Hammond vooral roem uit het schrijven van hits voor anderen, zoals “Little Arrows” voor Leapy Lee, “Make Me An Island” voor Joe Dolan, “The Air That I Breathe” van ‘The Hollies’, “When I Need You” van Leo Sayer, “To All The Girls I’ve Loved Before” voor Julio Iglesias & Willie Nelson, “Careless Heart” van Roy Orbison en “One Moment In Time” van Whitney Houston dat het thema van de Olympische Spelen in Seoul werd in 1988. Dat hij in 2008 werd opgenomen in de ‘Songwriters Hall Of Fame’ hoeft dan ook echt niet te verbazen.

Albert Hammond is zelf ook altijd blijven zingen en optreden. Er werden ook nog regelmatig platen uitgebracht, waardoor je zo’n 25-tal albums van deze in Londen geboren, op Gibraltar opgegroeide en in 1971 naar Amerika verhuisde Britse zanger en songschrijver in je platenverzameling kan hebben. Drie jaar geleden schreef ik op deze ‘Rootstime’-pagina’s nog een recensie over zijn dubbele live album “Songbook 2013: Live In Wilhelmshaven” en nu is er weer een uniek document van hem op de markt verschenen onder de titel “In Symphony”.

Albert Hammond is in mei van dit jaar 72 jaar geworden en het besef dat hij niet eeuwig zal kunnen blijven zingen, bracht hem er toe om één van zijn grootste nog niet gerealiseerde dromen waar te maken. Hij wou zijn bekendste hits opnieuw opnemen met een symfonisch orkest en hij besloot om dat te doen in New York en in de beroemde Londense ‘Abbey Road Studio’ met de indrukwekkende begeleiding van ‘The London Session Orchestra’.

Vele violen en cello’s, allerlei blaasinstrumenten, percussie en een harp begeleiden Albert Hammond bij het herinterpreteren van zijn grootste hits, terwijl een uitgebreid koor van sopranen, tenoren, alten en bassen wonderbaarlijk mooi meezingen. Er staan ook twee Spaanstalige liedjes op deze plaat met “Aléjate”, een vertaling van de hit “Just Walk Away” die hij voor Celine Dion schreef, en “Estrellita”, een Mexicaanse traditional uit 1912. Gedurende zijn 50-jarige muzikale loopbaan heeft hij trouwens wel meer albums in het Spaans opgenomen en zo zijn perfecte tweetaligheid gedemonstreerd.

“In Symphony” is een zeer mooi en verzorgd album van een levende legende die eigenlijk al lang niet meer hoeft te bewijzen dat hij een uitstekende zanger en een nog excellentere songschrijver is. De liedjes op deze cd bewijzen al deze kwaliteiten en zullen u alleen maar aangenaam kunnen verrassen.

(valsam)

ALBERT HAMMOND IN SYMPHONY from JORGE BOWEN on Vimeo.


 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BMG
Distr.: [PIAS]

video