DERRICK PROCELL - WHY I CHOOSE TO SING THE BLUES

“Wauw”, dat is het eerste wat ons te binnen schoot bij het horen van de stem van Derrick Procell. Op zich hoeft dat niet te verbazen als je weet dat ’s mans stem veelvuldig te horen is in reclame spots die hij inzong voor bvb Coca Cola, McDonalds en andere gekende merken. We bedoelen dat dergelijke merken heus op jou geen beroep doen als je stem niet warm en aangenaam klinkt. Als songwriter sleept hij al jaren diverse Awards in de wacht. Zijn nummers worden trouwens regelmatig gebruikt in films en tv-series of meer nog, door anderen opgenomen. Geen doorsnee artiest dus, en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn sociale betrokkenheid bij diverse projecten. Het zou ons te ver leiden.

Op deze plaat “Why I Choose To Sing The blues” horen wij acht nummers die Derrick schreef met Terry Abrahamson. Van die laatste werden songs opgenomen door ondermeer Muddy Waters en Bob Margolin. Het is dan ook misschien een wederdienst dat laatst geciteerde een gastbijdrage levert op dit album. Ook de uitstekende Billy Branch, bluesharp, en ervaren zanger Eddie Shaw leveren gesmaakte bijdrages. De vier anders songs zijn van Procell zelf die naast de zang ook keyboard, harmonica en bass voor zijn rekening neemt.

De bijzonder fraaie aftrapper van dienst is “The Wolf Will Howl Again”, zoals de titel al laat uitschijnen een ode aan de grootmeester. Het vocale debat tussen Shaw en Procell is heerlijk om naar te luisteren terwijl Derrick’s dromerige mondharmonica het ontroerende karakter van de song nog extra illustreert. De nummers zijn allen eigenlijk verhalen die , met uitstekende teksten, je meenemen op een reis doorheen Delta en Chicagoblues.

Het gaspedaal wordt wat ingeduwd op het rockende “Trouble Me No More” maar pure bluesliefhebbers zullen vooral smullen van het hierop volgende “The Eyes Of Mississippi” waar Margolin met heerlijk slidewerk bijdraagt en we verder ook bijzonder fraaie piano en bluesharp mogen noteren. In de titelsong vertelt Derrick waarom hij de Blues zingt. Het resultaat is een doordringende song waarin alle steden en grote Bluesartiesten de revue passeren (zie ook clip). Het is haast onwaarschijnlijk dat Derrick alle instrumenten op dit nummer voor zijn rekening neemt of, zoals de drums, geprogrammeerd heeft.

“They All Find Out” kan ons minder bekoren met die big band arrangementen maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met “Broke The Mold” dat niet alleen tekstueel bijzonder weet te boeien maar evenzeer muzikaal vernuftig in mekaar zit. Er sluipt een gospel getinte intermezzo in de song, en dat in combinatie met Derrick’s warme stem is een streling voor het oor. De dames Meredith Colby, Evy Procell en Sofie Way schitteren evenzeer als ondersteuning op het soulvolle “Sorry ?”. De ondertitel van de plaat is trouwens niet toevallig “New Blues For Old Souls”.

Op het werkelijk sublieme “Who Will Tell Lucille” heeft Terry Abrahamson voor een ongemeen boeiende tekst gezorgd. Het nummer handelt uiteraard over de vraag wie Lucille gaat op de hoogte brengen van het overlijden van B.B. King en de manier waarop Procell dit inlevend en pakkend brengt is van uitzonderlijk niveau. Het eerbetoon aan King is trouwens ook hoorbaar in de duidelijk naar hem verwijzende licks die gitarist Alex Smith laat horen.

Billy Branch is briljant op de bluesharp op “Back In The Game” maar het wierookvat mag evenzeer richting Bob Baglione gezwaaid worden voor zijn betere werk op de slide. We zijn niet alleen onder de indruk van Derrick’s stem maar evenzeer van zijn talent op de toetsen. Luister maar eens naar “Don’t Waste A Wish On Me”. Wedden dat u evengoed als ik spontaan aan Randy Newman zult moeten denken bij het beluisteren van deze schitterende ballade?

Afsluiter van deze fraaie plaat is de bonustrack “Too Much”, een live-in-studio opname uit 1990. Volgens de binnenflap won dit nummer de Berghoff Beer Blues Song Contest. Bier en Blues gaan, zoals u ongetwijfeld weet, zéér goed samen. Dat kan evengoed gesteld worden van Derrick Procell en Blues !

Luc Meert

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hear And Now Music
info: Frank Roszak Promotion

video