BOHREN & DER CLUB OF GORE – BOHREN FOR BEGINNERS

‘Bohren & Der Club Of Gore’ is een Duitse ambient- en jazzformatie die in 1992 werd opgericht in Mülheim an der Ruhr in Nordrhein-Westfalen door de vier schoolvrienden Thorsten Benning (drums), Morten Gass (piano en orgel), Robin Rodenberg (bas) en Reiner Henseleit (elektrische gitaar). Deze laatste stapte in 1996 uit de groep en werd vervangen door Christoph Clöser (sax en piano). Vorig jaar verdween ook oprichter Thorsten Benning na 23 jaar uit de bezetting van deze formatie.

Hun uitsluitend instrumentale muziek is een homogene mix van jazz- en ambient-klanken die afwisselend in langzame ballads en via donkere, laid back gespeelde deuntjes wordt gepresenteerd op hun platen. Acht full cd’s en 3 ep’s staan er vermeld in de discografie van dit jazztrio van wie de muziek als een soundtrack bij een avond in het schemerduister en met een lekker glaasje wijn in de buurt het best zal kunnen gedijen.

“Bohren For Beginners” is een dubbele verzamelplaat en bevat tien tracks uit zes verschillende albums: “Prowler” en “Black City Skyline” uit “Sunset Mission” (2000), “Constant Fear” (zie video) en “Maximum Black” uit “Black Earth” (2002), “Kleiner Finger” uit “Geisterfaust” (2005), “Karin” en “Still Am Tresen” uit “Dolores” (2008), “Zombies Never Die” uit “Beileid” (2011) en “Ganz Leise Kommt Die Nacht” en “Unrasiert” uit “Piano Nights” (2014), het laatst verschenen album van ‘Bohren & Der Club Of Gore’.

Er is ook nog een tweede cd bij deze verzamelaar gevoegd. “Bohren For Advanced” bestaat uit zeven langer uitgesponnen tracks met het nummer “Mitleid Lady” uit de gelijknamige ep die in 2006 werd uitgebracht en de song “Der Angler” die tot op heden nog nooit op plaat is verschenen en het enige nieuwe nummer op deze dubbel-cd is geworden. De vijf andere nummers zijn ook tracks uit de hierboven al vermelde albums, waarbij vooral “Catch My Heart” uit de cd “Beileid” opvalt doordat het de enige gezongen track is met de stem van Mike Patton, de frontman van de Amerikaanse metalformatie ‘Faith No More’.

We weten niet of een groot publiek zal kunnen warm lopen voor dit soort muziek. Als u deze klanken in de achtergrond wilt laten afspelen op een intiem avondje, dan zult u er zeker van kunnen genieten, maar om deze 2 cd’s bewust van begin tot einde uit te horen is er meer dan gewone toewijding vereist. Deze verzamelaar is dus eerder geschikt als sfeerbepaler voor liefhebbers van donkere en instrumentale ambient- en jazzmuziek.

(valsam)

 


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Germany
Distr.: [PIAS]

video