DR. SLIDE & BLIND DOG MAYER - FIRST TAKES

“First Takes” is onze eerste kennismaking met Dr. Slide & Blind Dog Mayer. Zoals de titel al suggereert betreft het hier om opnames waarvan enkel de eerste take gebruikt werd, dus geen speciale effecten, overdubs of wat dan ook. Beide heren zijn genoegzaam gekend in de Duitse Bluesscene en hebben tonnen ervaring. Dat is iets wat je ook duidelijk hoort op deze tien tracks tellende release. Twee zijn van de hand van de meesterlijke gitarist Dr. Slide en de andere songs zijn min of meer bekende nummers van grootmeesters als Son House, Willie Dixon en andere Robert Johnson’s.

Dr. Slide is tevens in het bezit van een onwaarschijnlijk knappe, warme, eerder rauwe stem die zich uitstekend leent voor dergelijke songs. Opener “Mojo Hand” van Lightnin’ Hopkins mag dit aantonen. Blind Dog Mauer ondersteunt of moeten we zeggen illustreert even heerlijk als subtiel op de bluesharp. Het zijn eerder persoonlijke versies van de klassiekers die we te horen krijgen, individuele interpretatie zeg maar, maar tegelijk een gesmaakt eerbetoon.

Een sublieme versie van Big Joe Williams’ “Can’t Be Satisfied” illustreert duidelijk het muzikale talent van beide heren. De dromerige mondharmonica, de hese stem, denk Malcolm Holcombe, en het verfijnde snarenwerk is ronduit schitterend te noemen. Dr. Slide’s eigen “Feeling Blue” is een weemoedige, instrumentale ballade waarop de man mag tonen dat hij zijn artiestennaam terecht draagt. Ook het van zelfbeklag druipende “Born Under A Bad Sign” krijgt een dermate indrukwekkende, naar countryblues neigende, versie dat auteur Albert King zonder twijfel zou toegejuicht hebben.

Dr. Slide’s tweede song op deze uitgave “You Drink Too Much”, op de hoes vermeld met één o, blijft moeiteloos overeind tussen de aangehaalde bekende songs en dat op zich is al een prestatie ! de solo op bluesharp van Blind Dog Mayer maken dit gelijk tot één van de hoogtepunten op het album. De muzikale samenwerking tussen beide heren is bijzonder fraai. Waarom “Back Door Man” op de hoes toegeschreven wordt aan J.L Hooker moeten we de heren bij gelegenheid eens vragen maar het Willie Dixon nummer krijgt ook al een prima versie toebedeeld. Misschien is deze song al wat te vaak gecoverd om nog bijzondere indruk te maken maar het duo zet hier in ieder geval een sterke versie neer. Hetzelfde kan je trouwens stellen bij Robert Johnson’s “Love In Vain” waar Mayer gewoon briljant is.

De muzikale samenwerking tussen beiden is ongemeen boeiend te noemen op Son House’s “Death Letter” waar misschien nog het best aangetoond wordt wat we bedoelen met een geslaagde, eigen interpretatie van klassiekers. Afsluiter van dienst is “I Just Want To Make Love To You”. Het fantastische Willie Dixon nummer staat echter al in ons geheugen gegrift door andere, sterkere versies. Dit doet echter geen afbreuk aan wat we hier te horen kregen. Dr. Slide & Blind Dog Mayer hebben een uitstekend album gemakt en liefhebbers van doodeerlijke, akoestische Blues zullen met “First Takes” zeker hun gading vinden.

Luc Meert

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DR. SLIDE & BLIND DOG MAYER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video