STEVIE J. BLUES – BACK 2 BLUES

 

 “ It is our believe that we have to celebrate the history of the blues with a more important objective to embrace it’s future.
This our mission. Time to bring the blues back to the mainstream… “

Stephen Johnson is al bijna zijn leven lang muzikant. Hij is de zoon van een pastoor, hij noemt zich Stevie J. Blues, hij woont in Jackson en hij is singer-songwriter / gitarist. Met zijn roots in gospel muziek en Southern soul, is de link met de blues snel gemaakt. Stevie J. was tijdelijk lid van de band van Bobby Rush, is te horen op zijn album ‘Folk Fun’ [2004] en tourde met deze (nu drieentachtig jarige) legendarische soul/blues artiest. In 2010 werd Stevie J. tijdens de Jus’ Blues Awards genomineerd als ‘Contemporary Blues Artist of the Year’.

Stevie J. debuteerde in 2008 met ‘2 Sides of a Man’, waarna hij ‘The Diversity Project’ [2010], een album met Southern soul en traditionele blues uitbracht. Recent bracht hij ‘Back 2 Blues’ uit. Hij doet het met als missie de blues opnieuw in de aandacht, de mainstream, te brengen. Hij kreeg hiervoor de hulp van o.a. Scott Albert Johnson (harmonica op ”Come See Me”), Kashia Hunter (pedal steel op o.a. ”Son of a Sanctified Preacher”) Dr. MJ Johnson & Dwayne Watkins (beide te horen in de traditional die hij opdraagt aan zijn moeder ”Stranger in the City”).

Openen doet hij (verwijzend naar een schietincident in een Amerikaanse universiteit) met een oproep om meer liefde en vrede in ”Lil’ Mo’ Love”, om daarna stevig door te gaan met ”I Ain’t Getting’ That”, een nummer dat door de ritme sectie van Antwan Gray (drums) & Taye Vargas (bas) wordt ondersteund. ”Cradle Robber” is een eerste blues nummer, waarin (zoals in de opener) The Jackson Horns opnieuw te horen zijn. Achter de piano: Andy Hardwick. ”That Party Song” is wat de titel laat vermoeden een feestnummer met veel Southern soul, ”Lights Out” een gevoelige ballade die je opzet met gedimde lichten en ”Good Good” funky soul. ”Another Jody Song” is een nummer van Omar Cunningham, die zelf de backing vocals zingt. ”Blues by the Bay” is de de ultieme klassieke blues track, die het album afsluit. Ook hier is, zoals in de opener, de drummer Taye Vargas en de bassist Kendrick Hart.

Met ‘Back 2 Blues’ verbreekt Stevie J. Blues na jaren (gelukkig!) de stilte. Hij brengt met een mix van Southern soul, gospel en blues een ode aan de muziek, waarin blues een heel prominente rol speelt. Stevie J. bewijst dat hij niet alleen een uitstekend singer-songwriter is, maar ook een uitstekend producer.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Lil’ Mo’ Love” - 2”I Ain’t Getting’ That” - 3”Cradle Robber” - 4”Come See Me” feat. Scott Albert Johnson - 5”That Party Song” - 6”Lights Out” - 7”Good Good” [& Anthony Dalcoe] - 8”Another Jody Song” [Omar Cunningham] - 9”Son of a Sanctified Preacher” feat. Kashiah Hunter - 10”Stranger in the City” feat. Dwayne Watkins & Dr. MJ Johnson - 11”Blues by the Bay” – Music / Lyrics by Stephen Johnson, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by Stevie J. Blues & Omar Cunningham (8)

Album Line-up:
Stevie J. Blues: vocals, guitar
Drums : Taye Vargas (1,3,5-6,10-11), Antwan Gray (2), Nick Merisaul (7), John Blackmon Jr. (9)
Bass : Kendrick Hart (1,3,5,11), Taye Vargas (2), Ken Smith (6,10)
Keys : Todd Vaughn (1), Kendrick Hart (5-7,10-11)
Organ : Kendrick Hart (3)
Piano : Andy Hardwick (3)
Horns : The Jackson Horns (1,3)
Jessie Primer – sax solo (3), Micha Brown – sax (5)
Harmonica : Scott Albert Johnson (4)
Pedal Steel : Kashia Simons (9-10)
Strings : Carol McLaughlin (6)
Additional vocals : Kendrick hart (10)
B-vocals : Angela Walls (1,3,5-6), Saint Anthony (7), Omar Cunningham (8)

Discography Stevie J. Blues:
Back 2 Blues [2016] | The Diversity Project – 2 CD [2010] | 2 Sides of a Man [2008] | Folk Fun, by Bobby Rush Band [2004]

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Mississippi Delta Blues Records

video