THE VELDMAN BROTHERS - REFUEL

We zijn niet weinig blij dat The Veldman Brothers een nieuwe plaat op de markt hebben gebracht. Het is inmiddels hun zesde album en we hebben er twee jaar moeten op wachten, een eeuwigheid als je de kwaliteit van hun voorgaande albums in rekening brengt. “Refuel” is de titel van deze release van de band rond de broers Gerrit, zang en gitaar, en Bennie, toetsen, harmonica en zang. In een vernieuwde bezetting met verder nog Fred van der Wende ,bas en Han Neijenhuis op drums, krijgen we elf nummers te beluisteren op een plaat die, hoewel ontegensprekelijk als herkenbaar mag omschreven worden, en daarmee bedoelen we die typische Veldman Brothers sound, toch ook wel nieuwe grenzen gaat aftasten. Zo ontwaar je invloeden van Soul, Boogie en Rock’n’Roll maar nog steeds met die aanstekelijke Chicagoblues als basis en gelukkig wordt er niet aan kwaliteit ingeboet. The Veldman Brothers behoren al sinds hun debuut “Home” uit 2007 tot ons kransje favoriete Nederlandse Bluesbands en hun nieuwste worp zal daar geen verandering in brengen, wel integendeel.

Aftrapper van dienst is het instrumentale “Brothers Groove” een prima opener van een feestje dat pas zal eindigen met het rockende slotnummer “One Step Closer”. Het betere gitaarwerk en dito toetsenwerk laten het beste verhopen voor wat volgen gaat. Die bevestiging volgt al snel met het hierop volgende “The Only One”. Het meestampbare nummer, die soulvolle stem, de vette gitaarsolo, het zijn The Veldman Brothers op hun best denk je dan. Maar er volgt nog zoveel fraais later! Het schitterende honky-tonck Rock’n’Roll “Losin’ It” wordt opgefleurd met backingvocals van Nanny van de Laar en Saudy Smits maar ook en vooral misschien, zijn het schitterende “Stay Close” en het ronduit briljante “Journey” absolute hoogtepunten op deze plaat. De eerste is een ballade en kent onwaarschijnlijk knap slidewerk terwijl het tweede een akoestische Blues is met subtiele bluesharp ondersteuning. Dit duo songs toont nog maar eens het onwaarschijnlijke talent van deze heren.

Nergens, maar dan ook nergens hebben we een minpuntje kunnen noteren bij beluistering van deze release. Het zou te gek zijn om alle songs apart en in detail te gaan bespreken maar weet ook dat er genoeg variatie terug te vinden is op de plaat. Een naar Texas blues neigende “What Is Wrong” wordt bijvoorbeeld afgelost door de stevige, soulvolle, rockballade “Suspicious” dat halverwege lijkt uit te faden met snarengetokkel en subtiel toetsenwerk maar even nadien op volle kracht herneemt. “Fantastisch” roepen we spontaan na afloop. Het funky getinte “No Love Song” is dan misschien niet direct ons favoriete nummer op de plaat maar wederom blijkt het talent van de hele band toch wel indrukwekkend te zijn. Het muzikale debat tussen snaar en toetsen is om duimen en vingers van af te likken.

Het slotnummer van deze warm aanbevolen plaat is “One Step Closer”. De rockende song is echt een schitterende afsluiter en lijkt wel een symbiose van alle voorgaande hoogtepunten te zijn. Aanstekelijk Boogie ritme, prima mondharmonica, sterke zangpartijen, inventief snarenspel, stevige ritmesectie. “Refuel” is drie kwartier luisterplezier gegarandeerd, The Veldman Brothers hebben hier een parel van een plaat op de markt gebracht. Laat dit album aub niet aan je aandacht ontsnappen!

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: THE VELDMAN BROTHERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video