AARON BURTON – SOUTHERN SWAGGER

 

“ Aaron Burton channels the rich and diverse musical heritage of Texas through the prism of the country blues… “

Aaron Burton aka Peetie Whitestraw, uit Euless, TX, is een singer-songwriter / gitarist / mandoline en banjo speler, die traditionele Delta en Texas Country blues speelt. Verwar Aaron Burton niet Aron Burton, de bassist die Chicago blues speelt en die in de late jaren ’50 nog samen speelde met Freddy King!

Aaron Burton is een “self made” muzikant met een eigen unieke sound en insteek, die hem typeert. Het zijn de levenservaringen en de alledaagse dingen waar het volgens Burton in de blues om gaat en die hij steeds weer bezingt, op een eenvoudige maar innemende en eigen manier.

Aaron Burton trekt met zijn muziek van Memphis tot Maine, waar hij onderweg om zijn kost te kunnen verdienen, speelt in lokale clubs, bars en op straat. Burton werkte al met veel muzikanten samen. Hij opende zo o.a. voor de delta blues gitarist David Edwards (1915-2011), beter bekend als David “Honeyboy” Edwards. Edwards leerde van zijn vader gitaar spelen op een instrument, dat hij voor acht dollar had gekocht. In de jaren ‘40 verhuisde Edwards naar Chicago, waar in 1942 zijn carrière begon. Edwards speelde daar met o.a. Muddy Waters, Howlin' Wolf en Charlie Patton. Edwards was aanwezig, op de avond dat zijn vriend Robert Johnson vergiftigde whiskey dronk en overleed. Tot zover wat extra interessante details van deze geweldige muzikant en vriend van Aaron Burton.

Een man die Burton ook bewondert is de Delta blues Chess gitarist Robert Lockwood Jr. (1915-2006), van wie hij nummers covert en, van wie hij ooit als busker een tip kreeg. Robert Lockwood Jr. speelde samen met de mondharmonicaspeler Sonny Boy Williams II en met één van de pionieren van de blues  en mondharmonicaspeler, zanger Little Walter.

In Oost Dallas doet Burton zijn wekelijkse dinsdagavond “Delta Blues Jam” in club The Goat. Burton kon voor zijn wekelijkse shows, al heel wat interessant volk overhalen zoals Ray Reed, Hash Brown, Texas Slim, Pat Boyack, Cheryl Arena, "Stompin' Bill” Johnston, Joel Foy, Holland K. Smith, K.M. Williams, James Hinkle, Andrea Dawson, Christian Dozzler en nog vele anderen…

Aaron Burton bracht vanaf zijn debuut ‘aka Peetie Whitestraw’ [2005] al zes albums uit. Burton is terug gekeerd naar zijn oude country blues roots en de tracks klinken alsof ze in de jaren ’40 – ’50 geschreven zijn. In zijn albums gluurt Burton telkens opnieuw achterom, naar zijn debuutalbum. Burton is een koppig iemand en wil een onafhankelijk muzikant / busker zijn en brengt daarom zijn albums uit in eigen beheer.

Het zevende album van Aaron Burton heet ‘Southern Swagger’. Het is een album met tien originele tracks. Burton wordt begeleid door de harmonicaspeler William “Stompin’ Bill” Johnston, drummer Dick Cordes, Joe Degelia (steel gitaar) en Sonnie Collie (bas, gitaar & b-vocals).

In ”My Name Is Aaron Burton”, een gemoedelijke country rocker en de opener van het album, vraagt Burton om een open doekje, als hij zich als blanke blues artiest voorstelt. ”Tryin’ To Keep It Togeteher” zet daarna zijn maatje William “Stompin’ Bill” Johnston op blues harp wat meer in de kijker. Drummer Dick Cordes leidt in ”City of Hate” en voor de backings in ”Copulate” kan hij rekenen op Sonnie Collie. Joe Degelia op steel gitaar werkt hier alles netjes af. ”Heroin and Cocaine” is erg swampy en voor ”Caddo Line” heeft Burton voor wat fingerpicken de banjo omgehangen. Let hier ook op de baslijn van Sonnie Collie. ”Jewelry Store” is een rustige shuffle en ”Murder” een vlotte boogie. Burton sluit af met ”Southern Swagger”, een instrumental en de de titel song. Hierin doet hij heel sfeervol zachtjes de deur achter zich toe.

Aaron Burton vult met zijn nieuwe album ‘Southern Swagger‘ volledig de verwachtingen in, die we hadden na het recenseren van zijn vorige albums. Hij is de blues eenzaat, die saman met vrienden heel intensief zijn ding doet en de luisteraar verrast met hoe mooi de eenvoud kan zijn. Liefhebbers van akoestische country blues met een eigenzinnig randje, dit is zeker jullie ding!

Aaron Burton was enkele jaren geleden voor enkele optredens in Frankrijk. Er waren toen plannen voor een nieuwe Europese tour, met optredens in de UK en ? We hopen, dat we dit trio ook hier bij ons eens live mogen meemaken, want hier kijken we zeker naar uit!

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: AARON BURTON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
1”My Name Is Aaron Burton” - 2”Tryin’ To Keep It Togeteher” - 3”City of Hate” - 4”Copulate” - 5”Heroin and Cocaine” - 6”Real Good Booty” - 7”Caddo Line” – 8”Jewelry Store” - 9”Murder” - 10”Southern Swagger” – Music / Lyrics by Aaron Burton, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by xxx

Album Line-up:
Aaron Burton: vocals, guitar, banjo
William “Stompin’ Bill” Johnston: harp
Dick Cordes: drums
Joe Degelia: steel guitar
Sonnie Collie: bass (7), guitar (8), b-vocals

Discography Aaron Burton:
Aaron Burton:
Southern Swagger [2016] | All Night Long [2015] | The Return Of Peetie Whitestraw [2013] | Rising Sun [2011] | Recession Blues - featuring Christian Dozzler, Hash Brown, “Stompin'” Bill Johnston, Kevin Shermerhorn and Drew Alain [2010] | How Can I Be Blue? - featuring Christian Dozzler on piano, harp, accordion and organ [2008] | aka Peetie Whitestraw [2005] | Kikin It, by “Stompin’ Bill” Johnston [2004]

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Whitestraw Records

video