STEPHEN FEARING - EVERY SOUL'S A SAILOR

Americana is een verzamelnaam voor een ratjetoe aan muziekstijlen. De verzamelnaam dekt het beste de singer-songwriters die de Amerikaanse genres benutten om verhalen te vertellen. Met daarbij mannen als John Hiatt en vrouwen als Lucinda Williams aan de top. Stephen Fearing vist in deze zelfde vijver. De singer-songwriter woont tegenwoordig terug in zijn geboorteland Canada, maar dat belet hem niet om de americana beter dan vele van zijn landgenoten te spelen. Al zal de lange tijd die hij in Minneapolis woonde, waar hij zich al die jaren onderdompelde in de locale muziekscène er zeker toe bijgedragen hebben.

Stephen Fearing, geboren in Vancouver, bracht zijn jeugdjaren voornamelijk door in Dublin. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat zijn muzikale roots een Keltische Folk achtergrond heeft. Stephen Fearing - bij de meeste lezers bekend vanwege de gelegenheidsformatie Blackie & the Rodeo Kings - kwam sinds zijn platendebuut "Out Of Sea" uit 1988 zowat om de vier, vijf jaar met een nieuwe titel. Een periode van bijna dertig jaar waarin hij een aantal hele sterke platen afleverde, met het in 2006 verschenen "Yellowjacket" als één van de hoogtepunten. Een periode ook waarin deze ondergewaardeerde singer-songwriter een geweldige live-reputatie opbouwde. Niet zo gek dus dat hij enkele jaren later op de proppen kwam met een liveplaat. "So Many Miles" werd opgenomen in de Tranzac Club in Toronto in het jaar 2000. Bij een liveplaat moet je altijd maar afwachten of het lukt om de energie en de passie van een live optreden op de band te vangen, maar in het geval van Fearing was dit gelukkig uitstekend gelukt.

Zijn voorlaatste album "Between Hurricanes" verscheen in 2013. Een heel toepasselijke titel als je weet dat Fearing jaren voordien verhuisde van Ontario naar Halifax aan de oostkust van Canada (Nova Scotia). Tijdens het schilderen van de buitenkant van zijn huis springt hij soms, met zijn verfkwast nog in de hand, van de steiger naar beneden om een mooi idee voor een nieuwe song te noteren. Een andere keer als er weer eens een tropische storm om zijn huis buldert, schrijft hij zijn teksten op in een zwart boekje en zoekt hij de akkoorden op zijn gitaar bij kaarslicht, als de stroom is uitgevallen. En zo kwam ook zijn nieuwste album "Every Soul's A Sailor", ondertussen zijn negende soloplaat, een beetje tot stand. Niet zo zeer door zijn werkzaamheden, maar wederom door te verhuizen. Ditmaal naar de westkust (British Columbia), hetgeen hij zag als een periode van reflectie die hem inspireerde om tien prachtige roots-rock liedjes te schrijven gaande van vrolijk en up-tempo tot traag en meeslepend. Wat dit album naast de knappe liedjes en arrangementen echter vooral tot een mooie plaat maakt is het stemgeluid van Fearing. Soms is het opgewekt, dan weer gekweld of rauw, maar ontroeren doet het altijd. En dan is er weer de Juno genomineerde David Travers-Smith (Ruth Moody, Oh Susanna) die als producer ieder nummer iedere subtiliteit en gelaagdheid meegeeft, en sporadisch zelf met wat blaaswerk te horen is op dit album.

Met Stephen’s prachtige stem, zijn akoestische en electrische gitaar, aangevuld met drummer Gary Craig en bassist John Dymont, zijn vriendjes van Blackie & The Rodeo Kings, levert hij hier verschillende hoogtepunten op. Het melancholische "Red Lights In The Rain" en het romantische "Gone But Not Forgotten" zijn in de eerste helft meteen de hoogtepunten met gastvocalen van niemand minder dan Rose Cousins. Dat het album een muzikaal zeer gevarieerd album geworden is bewijst alvast "Blowhard Nation", een rockende protestsong gericht naar alle politieke ontwikkelingen in de VS. "The Things We Did’" is daarentegen iets meer bluesy en in "Love Like Water" horen we zelfs wat rockabilly. De twee nieuwe nummers die hierna volgen, en deze cd afsluiten, "Better Than Good" en de titeltrack, laten horen dat hij nog steeds zo goed is als hij ooit was. Belooft meteen veel goeds voor zijn aankomende tour, want eind januari/begin februari mogen we Fearing hier in de lage landen verwachten.

"Every Soul's A Sailor" laat prachtig horen dat Fearing niet alleen behoort tot de beste singer-songwriters die Canada rijk is, maar ook dat hij een begenadigd gitarist is. Fearing heeft over de afgelopen jaren weliswaar niet extreem veel repertoire gecreëerd, maar de kwaliteit van zijn songs behoren tot het betere americana en singer/songwriterwerk. Hij zet geen trends, maar maakt gewoonweg non-pretentieuze luistermuziek met vloeiende poëzie en romantische teksten. Haal als voorproefje op zijn tour deze uitstekende cd in huis, die op 6 januari van volgend jaar verschijnt. De muzikant krijgt echter nog niet de erkenning die hij verdiend. Hopelijk gaat deze plaat daar verandering in brengen.

 

Jan 24 Clubzaal 's-Hertogenbosch, Netherlands
Jan 26 de Breughel Bree, Belgium
Jan 27 Acoustic Alley The Hague, Netherlands
Jan 28 In The Woods Baarn, The Netherlands
Jan 29 Lux Nijmegen, Netherlands
Feb 03 Museum Nic Jonk Grootschermer, Netherlands
Feb 04 Muziekpodium Bakkeveen Bakkeveen, Netherlands
Feb 06 Meneer Frits Eindhoven, Netherlands


 

Artiest info
Website  
 

itunes

label: Lowden Proud Records
distr.: Lucky Dice

video