JAMES McARTHUR AND THE HEAD GARDENERS – BURNT MOTH

James McArthur werd in Wales geboren, maar hij woont sinds meerdere jaren in de Engelse hoofdstad Londen om van daaruit zijn muziek te creëren en te promoten. Daarvoor rekent hij eveneens op de hulp van ‘The Head Gardeners’, zijn twee instrumentalisten die hem bij optredens begeleiden: Jim Willis op viool en John O’Sullivan op pedal steelgitaar, terwijl James McArthur zichzelf op akoestische gitaar begeleidt bij het vertolken van zijn zelf gecomponeerde moderne folkliedjes.

Hij is ook wel bekend in de muziekwereld als de drummer van Paul Weller’s groep, maar hij trad midden 2015 als soloartiest op het voorplan met zijn debuutplaat “Strange Readings From The Weather Station” die op zeer positieve kritieken van de vakpers werd onthaald. In januari 2017 zal zijn tweede album “Burnt Moth” op de platenmarkt worden losgelaten.

De nieuwe plaat bestaat uit tien nieuwe eigen composities die ook door James McArthur zelf in een Londense studio werden geproduceerd. Voor de song "Evens On Green" werd Joe Magill als bassist in die studio gehaald en Colin Somervell was de bassist bij het nummer “14 Seconds”, terwijl de Londense zangeres Samantha Whates de rol van gastvocaliste waarnam bij het liedje “To Do”.

Het beluisteren van “Burnt Moth” doet ons regelmatig herinneren aan het werk van andere folkartiesten zoals Nick Drake, ‘Bon Iver’ of de Amerikaanse groep ‘Iron And Wine’ rond Sam Beam. Gemoedelijke, rustgevende nummers en betekenisvolle songteksten die op zachte en intimistische wijze worden gezongen vormen de kern van deze plaat.

Het zachtjes wegmijmeren in een droomwereld kan probleemloos bij liedjes als “14 Seconds”, “What The Day Holds”, “No Door”, het door de viool van Jim Willis gedragen “Twice A Day” en titeltrack “Burnt Moth” of bij de mooie pianoballad “To Do” en het bij de vallende bladeren van deze herfst passende “Lonely Oak”. Deze tweede plaat van ‘James McArthur And The Head Gardeners’ komt eigenlijk perfect op tijd voor het door een wat sombere duisternis overheerste jaareinde.

(valsam)

CD-RELEASE: 20 JANUARI 2017

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Moorland Records