RICHARD LINDGREN - MALMOSTOSO

Folkmuziek uit Zweden, het heeft iets onwezenlijks. Toch is het dat wat je te horen krijgt als je de cd "Malmostoso" van Richard Lindgren in de speler stopt. En onze Zweed blijft ons maar verbazen. De ene keer met verstilde alt-country, de volgende keer met perfecte pop en nu weer met een huiveringwekkende portie americana. En na een eerste beluistering was mijn conclusie meteen gemaakt: Aangenaam verrast! De oorspronkelijk uit Malmö afkomstige muzikant schijnt momenteel vooral in Italië populair te zijn en heeft zich daarom gevestigd in dit Zuid-Europese land. De elf nummers zijn aldaar opgenomen in het land waar hij tijdens een tournee verliefd op werd. "Malmostoso" is dan ook een plaat van een bijna onwerkelijke schoonheid geworden, die het vooral moet hebben van sfeer en intimiteit.

Al zijn daar ook artiesten die drie cd's per jaar uitbrengen, Lindgren was wat dat betreft vroeger een stuk zuiniger. Tussen iedere studioplaat van hem ligt ongeveer een drietal jaren. Na een dergelijk lange periode kan er echter ontzettend veel veranderen. Zo was zijn cd "A Man You Can Hate" (2008) weer net een tikkeltje anders dan de eerste rauwe titelloze debuutplaat "Richard Lindgren" uit 1996 en de volwassen opvolgers "Postcard From Elsehere" (2003) en "Salvation Hardcore" (2006). Een totaal andere plaat trouwens dan zijn voorgangers, want waar artiesten tegenwoordig stoppen met het opnemen van cd's, kwam Lindgren toen met een dubbelaar op de markt met allemaal originals, waarmee hij in de voetsporen trad van collega’s als Dylan / The Band / Young / Springsteen. Het leverde wederom een hele mooie plaat op. Een plaat die zich, net als zijn voorgangers, wentelde in de melancholie van het hoge Noorden, maar ver blijft van de mystieke soundscapes die zo vaak onlosmakelijk verbonden blijken met de wat somberdere klanken uit Scandinavië. Maar de verrassing is dat onze vriend nog juist geen jaar geleden na "A Man You Can Hate" op de proppen kwam met zijn album, "Poets Drown In Lakes" (2009), live opgenomen met een kleine begeleidingsgroep in Lindgren's thuishaven Malmö. Richard 's album "Memento" uit 2011 was meer een compilatie met songs uit de zojuist vernoemde albums over de periode 1996-2010, dus eerder een Best Of. Na zijn albums, "Grace" en "Driftwood (De 309 Sessions)" die beide in 2003 verschenen kwam onze Zweed al snel met nieuw werk, "Sundown On a Lemon Tree" (2014), waarbij hij zich toen heeft laten inspireren door zijn verblijf in Italië. Naast prachtige en tijdloze eigen nummers doet Lindgren een stel verrassende covers op dit album. Covers die we dan weer terugvinden op het album "A Hobo’s Selection" (2016), songs die hij live speelde, blijkbaar voor hem om zich te amuseren, waardoor we deze plaat als een tussendoortje kunnen beschouwen.

Lindgren is dus al behoorlijk lang bezig een mooie catalogus op te bouwen met allemaal sublieme albums, waarvan zijn nieuwste "Malmostoso" dat eenvoud in zijn geheel tekent, nu maar eens voor een doorbraak moet zorgen. Op deze nieuwe plaat zingt hij vooral breekbare liedjes, toch heeft de cd een stemmig en gevarieerd klankenpalet, een palet dat fraai kleurt bij Lindgren's stem. Dat de sfeer op dit album dusdanig ingetogen en minder uitbundig is heeft veel te maken met het overlijden van zijn moeder, zij overleed juist enkele weken voor de opnames. Haar dood vindt dan ook ontegenzeggelijk zijn weerslag in de teksten. Toen Richard Lindgren een paar jaar geleden werd uitgenodigd om een tour in Italië te doen was dit het begin van een mooie vriendschap. Een paar prachtige liedjes staan reeds op het zojuist vermelde "Sundown Op Een Lemon Tree", maar waar sommige fans dachten dat deze nieuwe vriendschap langzaam zou verdwijnen, als gevolg van de fysieke afstand en de taal, hebben zij het wel verkeerd. Voor Richard Lindgren was het slechts een begin en met het beluisteren van het nieuwe album, lijkt deze vriendschap met Italië eerder te ontwikkelen tot een liefdesrelatie.

"Malmostoso" werd opgenomen in Pavia in het noorden van Italië, niet ver van Milaan. Alle muzikanten, met een paar uitzonderingen na, zijn Italiaans en de meeste nummers werden geschreven of geïnspireerd door Pavia. Met de titel van het album "Malmostoso" verwijst Richard niet zo zeer naar zijn geboortestad Malmö. Het is eerder een plaatselijke Italiaanse uitdrukking, wat triest en somber betekent. Is het nu de omgeving of het spelen met zijn Italiaanse muzikanten dat hem inspireerde, ongeacht, "Malmostoso", Richard's 10e studioalbum, is niets minder dan een meesterwerk. De rauwe strot van Richard Lindgren wordt in zijn sombere songs gekleurd door emotie, wat de songs op de plaat een bijzondere lading geven. Het kleurt verrassend fraai bij de soms behoorlijk uitbundige klanken van de muzikanten die hem begeleiden. De plaat begint gloedvol met het nummer "Dunce’s Cap" (zie video), een nummer dat we eerder hoorde op zijn vorig coveralbum, maar waarvan we nu echter een aangeklede versie krijgen met een band die doet denken aan het werk van Bruce Springsteen en zijn E-Street Band. De meeste indruk maakt Richard echter wanneer deze muzikanten even gas terug nemen zoals half weg de plaat in het luchtige "Merrion Row" en even emotionele "Evil Love". Naast zijn levensverhalen is er ook plaats voor ruwe avonturen, zoals in de southern rocker "Ragazzon Blues", waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de mondharmonicaspeler Jimmy Ragazzon of het meer tempo bluegrass nummer "Trouble in de Garden" waar de accordeon van Riccardo Maccabruni deze song inkleurt.

Dit nieuwe album "Malmostoso" met zijn alledaagse verhalen die je aangrijpen en even doen nadenken, is dan ook van een beklemmende schoonheid en zeker voor insiders interessant spul. Wel is het zo dat pas na ettelijke malen luisteren de 11 onheilspellende songs hun diepste geheimen prijsgeven. De teksten zijn ronduit prachtig, en op de muziek zelf is overigens ook weinig aan te merken:er wordt fraai en ingetogen gemusiceerd door Lindgren’ begeleiders, die zo een ideaal klanklandschap creëren voor zijn prettig gruizige stem.

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Label: Rootsy.nu
Distr.: Sonic Rendezvous

video