THE SLAPBACKS – RUST’N’DUST

‘The Slapbacks’ is een vierkoppige rockabilly-formatie die in 1995 werd opgericht door zanger-gitarist en songschrijver Michael ‘Scotty’ Nehyba en momenteel contrabassist Horst ‘Watson’ Krenn, gitarist Tom en drummer Christoph ‘Stoffal’ Gamperl in de begeleiding heeft.

De groep heeft al vijf albums in hun discografie sinds de oprichting met het pas in 2002 verschenen debuutalbum "Rockabilly Blues", gevolgd door "Net.Wt. 2.5 Oz.", "A Shot Of The Slapbacks", "Buckle Up!" en "Racin‘ & ‘Rockin‘".

De thuisbasis van deze rootsrockers ligt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen waar ‘The Slapbacks’ ook de meeste van hun van dynamiek overlopende optredens in lokale clubs afwerken. Via het rootsplatenlabel ‘Rhythm Bomb Records’ kon het kwartet nu via “Rust’n’Dust” een nieuwe plaat uitbrengen met veertien door Michael Nehyba gecomponeerde liedjes.

‘Recht-voor-de-raap’-muziek is hun handelsmerk en hun swingende sound die ons aan een band als ‘The Seatsniffers’ doet denken, is wat u mag verwachten van de liedjes op “Rust’n’Dust”, de zesde plaat van ‘The Slapbacks’ sinds hun debuut. Op hun website geven ze trouwens een mooie definitie van wat rockabilly eigenlijk is door het de ‘punk van de jaren ‘50’ te noemen, muziek die met een ‘ik trek er me allemaal geen bal van aan’-attitude wordt gespeeld.

Dat doet deze band dan ook in songs als “Mine Mine Mine”, “Opposites Attract”, “Bend Over”, het op iets van Johnny Cash lijkende “Highway Man Blues” en “Don’t Treat Me This Way” dat een nummer van ‘Stray Cats’ had kunnen zijn. Tussendoor brengen ze met “Speed” een geheel instrumentale gitaartrack, om daarna weer helemaal op de ‘recht-toe-recht-aan’ rockabilly-tour te gaan met nummers als “True Fellas”, “29 Chicks”, “Satisfy My Woman” en afsluiter “Endless Ride”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Rhythm Bomb Records