MIRAMAR – DEDICATION TO SYLVIA REXACH

Dansliefhebbers onder u kennen zeker wel de bolero, de sierlijke en romantische dans op de tonen van emotievolle ballads en liefdesliedjes. Bij het begin van de 20e eeuw ontstond deze muziekvorm in Cuba. Het genre verspreidde zich in de voorbije eeuw in ijltempo doorheen gans Latijns-Amerika.

De vanuit Ponce in Puerto Rico opererende muziekformatie ‘Miramar’ staat bekend om hun shows waarin voornamelijk bolero’s worden gezongen. Het zestal bestaat uit zanger en percussionist Rei Álvarez, zangeres met Braziliaanse roots Laura Ann Singh, pianiste en organiste Marlysse Simmons Argandoña die uit Chili stamt, gitarist Bryan Vargas, bongo- en congaspeler Héctor ‘Coco’ Barez en bassist Cameron Ralston.

Voor hun debuutplaat verkoos ‘Miramar’ om een muzikaal eerbetoon te brengen aan Sylvia Rexach, een Puerto Ricaanse zangeres en songschrijfster van bolero’s. Ze werd in Santurce geboren in 1922 en stierf op amper 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker in 1961. Als tiener verbaasde ze haar leraars door de hoge kwaliteit van de gedichten die ze toen al schreef. Later zijn er daarvan velen op muziek geplaatst voor de liedjes die haar korte carrière zo succesrijk hebben gemaakt. Sylvia Rexach leerde ook instrumenten bespelen en beheerste o.a. gitaar, piano en saxofoon.

Na de Tweede Wereldoorlog trouwde ze met de Amerikaan William Riley en werd ze moeder van drie kinderen, maar het huwelijk hield geen stand en ze trok terug naar haar thuisland Puerto Rico, waar ze enthousiast aan een muziekcarrière begon die hier ettelijke bolero-hits opleverden. Het zijn vooral die liedjes die op het album “Dedication To Sylvia Rexach” op zeer respectvolle wijze voor het origineel een geactualiseerde bewerking kregen van de formatie ‘Miramar’.

Bij die bekendste nummers rekenen we de tien liedjes op de tracklijst van deze plaat: “Tus Pasos” (je stappen), “Alma Adentro” (innerlijke ziel), “Sin Ti” (zonder jou), “Nuestra Luna” (onze maan), “Di, Corazón” (ik gaf je mijn hart), “Estatua” (standbeeld), “Por Siempre” (voor eeuwig), “Y Entonces” (en vervolgens), “En Mis Sueños” (in mijn dromen – zie video) en “Como Tú Eres” (zoals je bent). Deze vertalingen van de songtitels geven duidelijk aan dat het telkens opnieuw over de liefde gaat, over emotionele gevoelens die in beginnende, moeilijke en afbrekende relaties aan bod komen.

‘Miramar’ heeft dit eerbetoon aan één van de allerbelangrijkste bolero-iconen op erg mooie wijze vertaald in hun versies van deze prachtliedjes. Ze hebben voor de studio-opnamen een beroep gedaan op meerdere gastmuzikanten die vooral voor viool en celloklanken bij deze songs hebben gezorgd, maar eveneens gitaar, bas, bongo en drums hebben bijgedragen aan een drietal liedjes.

U hoeft echt geen grote fan van deze Latijns-Amerikaanse dansmuziek te zijn om dit eerste album van ‘Miramar’ toch ten volle te kunnen appreciëren, omdat “Dedication To Sylvia Rexach” bij beluistering sowieso voor een dik half uur puur genieten zal zorgen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Barbès Records
distr.: [PIAS]

video