TIM GARTLAND - IF YOU WANT A GOOD WOMAN

 

"The Boston-based bluesman is a true triple-threat performer:
equally accomplished as emotive vocalist, eloquent harmonica player,
and evocative songwriter." - Boston Globe

Gedrevenheid en productiviteit kun je hem niet ontzeggen en ook iedere keer weet hij zich te omringen met muzikale vrienden uit de hoogste regionen van de bluesmuziek. Ik heb het over singer-songwriter en harmonica virtuoos Tim Gartland uit Nashville, TN. Gartland is een echte virtuoos op de harmonica, die bovendien nog een aardig stukje zingt ook. Een rasechte entertainer, harmonicaleraar en zelfs auteur van het boek 'The Talking Harmonica'. Bovendien heeft hij twee veelgeprezen albums "Looking Into The Sun" (2011) en "Million Stars" (2014) op zijn naam en was hij tevens ook de man achter het The Willie Project, dat een oprechte hommage is aan de legendarische Blues Hall Of Famer Willie Dixon.

Voor mij ligt het hoesje en in mijn cd-speler zit: "If You Want A Good Woman" het recente album van deze meester harpspeler, zanger en componist. Op maar liefst twaalf tracks gaat hij helemaal los met muzikanten als: Wendy Moten (backing vocals), Tom West (piano, orgel), Tom Britt (gitaar), Lynn Williams (bas) en producer Kevin McKendree aan de toetsen. Het lijst wel een super begeleiding uit Nashville bij deze verzameling van blues artiesten. En wat zij dan voortbrengen op deze release mag je gerust subliem noemen, het doet me soms denken aan mijn geliefde Blue Blot, de band van de betreurde zanger Luke Walter Jr.

Zijn nieuwe album "If You Want A Good Woman" begint al met "What The Blues Look Like" en wordt beëindigd met "Go West!". Wat daarbij opvalt is de gedrevenheid van alle muzikanten, je hoort gewoon dat ze er zin in hebben. Het zijn dan ook twee uptempo nummers die je in de juiste stemming brengen om te swingen. Een mix van Chicago blues, West Coast Blues, R&B en swing in combinatie met het dampende harpspel van Gartland zijn voor dit album de juiste ingrediënten. Zoals ook onder meer nog te horen is op: "Introduce Me To Your Hat" en "Willie That’s Who", Chicago blues op zijn best!

Slow blues mag natuurlijk niet ontbreken en dat komen we ook tegen bij de derde track op het album: "I Had It All" dat zo intens wordt gespeeld en vooral gezongen dat je diegene die je dit aandoet wel moet haten tot op het bot. Je gelooft gewoonweg wat er wordt gezongen. Dan nog de harp daarbovenop dan heb je de hele story te pakken. Dan liever toch de volgende track, het titelnummer "If You Want A Good Woman" dat je weer opmontert. Warm en pakkend zo wil ik het horen en daarmee wordt ik op mijn wenken bediend.

"I Come When You Call" pakt me totaal in met een intro waar je je vingers bij aflikt. Emotioneel harpspel en een wat hees stemgeluid geven dit nummer de juiste intensiteit om mij kippenvel te bezorgen. Ik ben steeds een liefhebber geweest van de stem van Luke Walter Jr, en vind het dan ook wel eens mooi om Gartland zo te horen zingen. "Where’s The Cure For You" is ook zo’n heerlijke slowblues waarbij alles precies op zijn plaats valt. Niet dat dit niet bij de andere nummers is, maar het lijkt wel alsof het hier meer opvalt. Dit is pure blues zoals je eigenlijk van blues moet kunnen genieten. Een kwestie van smaak natuurlijk maar ik persoonlijk mag zo’n sound wel.

"If You Want A Good Woman" is voor mij een van de betere albums van Tim Gartland. Verrassende 12 eigen songs, mooi uitgesponnen werk zonder dat daarbij iemand dan ook maar een hoofdrol voor zich opeist. Er is niets te veel geproduceerd op dit album, het is gewoon geweldig zoals het is. Alles is gewoon in balans. En van egotripperij is hier totaal geen sprake. Hier staat een groep muzikale vrienden die zich gevonden hebben in de blues en dat op een haast perfecte wijze uit dragen.

Artiest info
Website  
 

Distr.: VizzTone Label Group

video