JESSICA SLIGTER – A SENSE OF GROWTH

Jessica Sligter is wat men in Nederland met een positieve connotatie wel eens een ‘moordgriet’ durft te noemen. Zonder al te veel rekening te houden met de mening en de ideeën van anderen gaat ze sinds haar debuut al zangeres en songschrijfster in 2010 resoluut haar eigen weg in de soms toch zeer complexe muziekwereld.

De in de Noorse hoofdstad Oslo residerende zangeres heeft dan ook haar roots in Nederland, maar ze debuteerde in 2010 via het Noorse platenlabel ‘Hubro Music’ op plaat als ‘JÆ’ met haar album “Balls And Kittens, Draught And Strangling Rain”. De tweede cd “Fear And The Framing” verscheen in 2012 onder haar echte meisjesnaam en ook album nummer drie “A Sense Of Growth”, dat nu werd uitgebracht, draagt de naam van Jessica Sligter.

De iets langer dan een half uur durende cd bevat zeven tracks waarvoor Jessica zelf de teksten en de muziek heeft gecomponeerd. De opname van die songs gebeurde in studio’s in Oslo en Amsterdam met de hulp van heel wat bevriende vocalisten en instrumentalisten uit Noorwegen. De tracks werden gemixt in Seattle, Washington door Randall Dunn, die samen met Jessica Sligter ook tekende voor het werk als producer van deze cd.

De melancholisch klinkende openingstrack “Surrounds, Surrounds Me” is een prachtig visitekaartje voor het overige werk op “A Sense Of Growth”. De daaropvolgende ballad “Wherever You Go” en de albumafsluiter “Run, Now!” laten dan weer een heel andere stijl van Jessica Sligter horen, met name die van een sterke vocaliste met een heel eigen en speciaal stemgeluid dat ons af en toe herinnert aan de Ijslandse zangeres Björk.

Met de albumtiteltrack “A Sense Of Growth” hebben we eerlijkheidshalve toch wat meer moeite omwille van de chaotische en onconventionele muziek die ze bij dit nummer heeft voorzien. Dat wordt daarna wel weer snel gecorrigeerd dankzij het intrigerende nummer “The Dream-Dealer” en vooral door de song “The Smoking Tree” (zie live vertolking op bijgaande video) die gebracht wordt in haar karakteristieke zangstijl.

Voor het mysterieus klinkende nummer “Mercilessly Clear” gaat Jessica Sligter de experimentele toer op. Deze song is gebaseerd op het uit 1956 stammende science fiction-gedicht “Aniara” van de Zweedse auteur en dichter Harry Martinson, de Nobelprijswinnaar Literatuur in 1974. In dit werkje heeft ze heel wat speciale abstracte klanken verwerkt die bijdragen tot het mystieke karakter van de song.

“A Sense Of Growth” is zeker geen gemakkelijk in het gehoor liggende plaat, maar de muzikale meerwaardezoekers onder u zullen er wellicht toch wel hun gading in vinden en in enkele van deze zeven tracks de vele artistieke kwaliteiten van singer-songwriter Jessica Sligter (h)erkennen.

(valsam)

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Hubro Music
Distr.: [PIAS]

video