MAN & THE ECHO – MAN & THE ECHO

“Man & The Echo” is de titel van het debuutalbum van een gelijknamige formatie uit Warrington, een stad in het noordwesten van Engeland. Deze in 2013 opgerichte groep is samengesteld uit de meestal met falsetstem zingende zanger en gitarist Gareth (Gaz) Roberts, pianist Chris Gallagher, bassist Joe (Fush) Forshaw en drummer Joey Bennett.

Voorafgaand aan de release van dit album werd al een eerste single gelanceerd met het nummer “Distance Runner” (zie video), een song die ook vooraan staat op de tracklist van de elf nummers tellende full-cd. Het kwartet brengt moderne indie popsongs waarin vleugjes punk, new wave, rock en soul subtiel herkenbaar aanwezig zijn.

Voorafgaand aan deze eerste volwaardige studioplaat werden in 2015 met “Honeysucker” en “All Right” ook al enkele politiek getinte singeltjes uitgebracht, die echter niet meer op deze cd terug te vinden zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen songs op staan die ook geïnspireerd zijn op politieke feiten die songschrijvers Gaz Roberts en Joe Forshaw dwars liggen en die de laatste tijd vooral gevoed worden door de ‘Brexit’-beslissing die het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk sterk domineert.

Bij de betere nummers uit deze plaat rekenen wij single “Distance Runner”, “Operation Margarine”, “Goodnight To Arms”, “The Favourite Band Of A Dead Man” en het soulvolle nummer “Room With A View”. In sommige songs op “Man & The Echo” roept deze band bij ons herinneringen op aan de sound van ‘Spandau Ballet’ zoals in “Very Personally Yours” of aan Paul Weller’s formatie ‘The Jam’, o.a. in “On Holidays”.

Gaz Roberts heeft in de voorbije zes jaar gewerkt als welzijnswerker en de ervaringen die hij in die periode heeft opgedaan met de kansarmen heeft hij vertaald in de twee nummers “Care Routine” en het slotnummer “The Cold Is Stronger Than You Are” die op deze plaat staan en die zijn nog steeds onaangetaste sociale engagement tonen.

De falsetstem van Gaz Roberts doet terugdenken aan het vocale werk van artiesten als Prince, Barry Gibb en Smokey Robinson. Ook de traditionele discosound is nooit veraf in deze nummers. We hebben zo’n bruin vermoeden dat we in de volgende jaren nog wel meer van deze Britse formatie ‘Man & The Echo’ zullen gaan horen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: 1965 Records
Distr.: [PIAS]

video