KAREN JONAS – COUNTRY SONGS

Americana en countryliedjes uit Fredericksburg in de Amerikaanse staat Virginia, dat is wat singer-songwriter Karen Jonas u te bieden heeft op de twaalf tracks van haar nieuwste album “Country Songs”. Daar zijn dan wel twee verschillende versies bij van de nummers “Country Songs” en “Wasting Time”, maar die zijn zo onderscheiden van elkaar dat ze net zo goed als andere songs kunnen aanzien worden.

Zelf zingt Karen Jonas natuurlijk op deze plaat en bespeelt ze de akoestische gitaar, terwijl haar muzikale partner en toeverlaat Tim Bray het werk op elektrische gitaar verricht. Basgitaar wordt gespeeld door Jordan Medas en Jason Cizdziel en Jack O’Dell delen de taak als drummer. De typische countrysound van orgel, lapsteel en fiddle wordt gecreëerd door respectievelijk Jay Starling en Eddie Dickerson.

Deze knap ogende Karen Jonas kunt u misschien nog wel kennen van haar gesmaakte bijdrage aan het album “When The Dust Settles” van het duo ‘The Parlor Soldiers’ waar ze in 2012 samen met Alex Culbreth nog deel van uitmaakte. Ook haar eerste soloplaat “Oklahoma Lottery” uit 2014 die collega Dani Heyvaert bij ‘Rootstime’ destijds voor u lovend recenseerde, kan misschien positieve herinneringen aan deze dame bij u oproepen.

Bij de countrysterren die haar werk hebben beïnvloed verwijst Karen Jonas naar Gillian Welch, Justin Townes Earle, Ryan Adams en folkiconen Joni Mitchell en James Taylor. Als wij haar nummers en zangstijl met anderen willen vergelijken komen echter als eerste namen die van Loretta Lynn, Tift Merritt en Eilen Jewell bij ons naar boven.

Het bijna helemaal live opgenomen album “Country Songs” opent met de gelijknamige song (zie live vertolking op bijgaande video). In het swingende “Keep Your Hands To Yourself” geeft ze een duidelijke waarschuwing aan hen die wat meer diepgaande plannen met haar in gedachten mochten hebben.

De hele plaat bestaat eigenlijk stuk voor stuk uit lekker in het gehoor liggende countrysongs die in verschillende ritmes worden aangeboden. Dat gaat van countryballads als “Wandering Heart” en “The Fair Shake” tot regelrechte tearjerkers in het persoonlijke “The Garden” en “Yankee Doodle Went Home” en in de van pijn en smart overlopende liedjes “Wasting Time” en “Why Don’t You Stay”. Daarnaast zorgt enkele uptempo countryrocksongs als “Ophelia” en “Whiskey And Dandelions” voor de nodige vrolijkheid en verademing tussen al die diepzinnige nummers.

Wat overal en in elke song op deze plaat overeind blijft is de zeer overtuigende en krachtige stem van Karen Jonas. Zij brengt hiermee het algemene niveau van dit album naar hogere oorden en ook de uitmuntende kwaliteit van al deze liedjes zorgen er voor dat “Country Songs” misschien wel één van de beste platen van 2016 in dit genre is geworden. Dus een warm aanbevolen aanschaf!

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

video