JOSEPH ISRAEL – PARADISE

Joseph Israel is de artiestennaam van de Amerikaanse reggaemuzikant Joseph Fennel, een 39-jarige performer uit Californië die in 1977 geboren werd in Tulsa, Oklahoma. Zijn vader Joe en zijn oom waren grote fans van de reggaemuziek en ze trokken regelmatig naar Jamaica waar de roots van dit muziekgenre liggen. Als jonge tiener kreeg hij de liefde voor reggae en de songs met een boodschap dus met de paplepel mee en luisterde hij naar zijn grote idolen Jimmy Cliff, Peter Tosh, Burning Spear en Bob Marley.

Nadat hij een tijdje kon samenwerken met Ziggy Marley was hij op het idee gekomen om zijn eigen nummers te gaan schrijven en ze op plaat te zetten. In 2005 verscheen zijn debuutplaat “Gone Are The Days”, gevolgd door een ep “Teach Your Children” uit 2008 met uitsluitend coverversies van bekende nummers.

Daarna duurde het tot 2013 vooraleer zijn tweede studioalbum werd uitgebracht onder de titel “Kingdom Road” en de 6 songs tellende ep “Take Action” verscheen in 2014. Nog drie jaartjes verder zijn we in 2016 aanbeland bij de release van studioalbum nummer drie “Paradise”. Voor deze plaat componeerde Joseph Israel veertien nieuwe nummers die hij zelf opnam en produceerde in de Californische studio’s in Albion en San Francisco en in Fayetteville, Arkansas.

De inspiratie voor de onderwerpen van deze songs vond hij voornamelijk in de godsdienstige literatuur ‘Scriptures, Promises and Prophecies of Yahweh’. Zelf zegt hij dat het zijn hoop is dat deze songs mogen bijdragen aan een comfortabel gevoel en een aanmoediging bij alle mensen van goede wil in de wereld, iets wat ons in deze woelige tijden een zeer nobele doelstelling lijkt te zijn.

‘Gentleman’ uit Duitsland en Tarrus Riley uit Jamaica zijn twee prominente hedendaagse reggaeartiesten die hun vocale steentje bijdragen aan de blijheid opwekkende eerste single uit dit album “People Need Hope“. Opvallend aan zowat alle liedjes op “Paradise” is trouwens de positieve uitstraling die ze in zich dragen.

Het album is dan ook goed voor zo’n 70 minuten ‘feel good’ reggaedeuntjes via nummers als “The Son”, titeltrack “Paradise” (zie audio video), “Give Love” dat herinneringen oproept aan ‘Bob Marley & The Wailers’, “My Joy” met een leuke blazerssectie in de begeleiding en de zeer meezingbare afsluiter “Shalom Shalom”, een in reggaekleren vermomde gospelsong.

Het album “Paradise” van Joseph Israel is dan ook een heel toepasselijke plaat voor deze tijd van het jaar waarin we met gemengde gevoelens terugblikken op de voorbije twaalf turbulente maanden en vol goede voornemens in het nieuwe jaar zullen proberen te stappen. De overheersende boodschap van deze plaat is dan ook: ‘To all devoted Rastafarians in the world: Brothers and Sisters - UNITE!’.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Lions Of Israel

video