GILLIAN WELCH – BOOTS NO. 1: THE OFFICIAL REVIVAL BOOTLEG

In de wereld van de countrymuziek zijn er enkele zangeressen en songschrijvers die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van dit muziekgenre. Denk daarbij aan o.a. Patsy Cline, Brenda Lee, Dolly Parton, Linda Ronstadt of Emmylou Harris. De nu 49-jarige Gillian Welch uit Nashville, Tennessee hoort zeker ook thuis in dit prominente lijstje en ze telt vele fans onder haar collega-muzikanten die vaak ook al door haar geschreven liedjes hebben opgenomen.

Bij optredens staat haar muzikale toeverlaat David Rawlings met zijn akoestische gitaar altijd aan haar zijde. Zo ook op de video bij deze recensie, waar ze live samen haar bekendste song “Orphan Girl” brengen, een nummer dat ook schitterend gecoverd werd door Emmylou Harris op haar door Daniel Lanois geproduceerde album “Wrecking Ball” uit 1995 en dus eigenlijk voorafging aan Gillian Welch’s eigen versie op haar debuutplaat “Revival” uit 1996.

Gillian Welch heeft country-, bluegrass-, gospel- en Americana-liedjes in haar uitgebreide songrepertoire zitten. “Revival” was de eerste plaat in een rijtje van vijf waarbij “The Harrow & The Harvest” uit 2011 haar laatste studioalbum was. Nu is er een 21 tracks tellende plaat op de markt gebracht met nooit eerder uitgebrachte nummers en enkele demo’s, speciale en alternatieve versies van haar liedjes.

De titel van dit officiële album is “Boots No. 1: The Official Revival Bootleg” en is eigenlijk een dubbelalbum met tien nummers op de eerste cd en elf songs op de tweede. De twee bekendste en ook mooiste Gillian Welch-liedjes “Orphan Girl” en “Paper Wings” komen hierbij elk twee keer voor, eens in een alternatieve versie en één keer als thuis opgenomen demoversie.

Maar het zijn vooral de niet gekende nummers die ons op dit album kunnen bekoren, songs als het bluesy “Pass You By” of de liedjes “Red Clay Halo”, “Georgia Road”, “I Don’t Want To Go Downtown”, “Wichita” en “Riverboat Song”, allemaal songs die twintig jaar geleden in 1996 de tracklijst van haar door T. Bone Burnett geproduceerde debuutplaat “Revival” net niet hebben gehaald.

Het enige jammerlijke aan deze plaat is het feit dat we 20 jaar hebben moeten wachten vooraleer we deze nooit voordien uitgebrachte pareltjes mochten horen. Maar dat werd nu met de release van “Boots No. 1: The Official Revival Bootleg” ruimschoots goedgemaakt door Gillian Welch en David Rawlings.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Acony Records
Distr.: V2

video