MIKKO JOENSUU – AMEN 2

Het gebeurt eigenlijk niet zo vaak dat we hier muziek uit Finland krijgen voorgeschoteld en als het dan toch zo is, dan zijn we telkens weer verbaasd over de kwaliteit van het afgeleverde werk. Zo ook nu weer bij het beluisteren van het album “Amen 2” van de Finse singer-songwriter Mikko Joensuu.

“Amen 2” volgt op “Amen 1”, het debuutalbum van deze folkartiest en het is ook de tweede plaat in een muzikaal project dat uit drie albums bestaat (“Amen 3” volgt dus nog) en in de zomer van 2012 als een project werd opgestart in een zomerhuisje bij één van de vele Finse meren.

De acht nummers op “Amen 2” vullen dit schijfje met 76 minuten muziek en bijna elke track klokt pas af na 7 minuten met uitzondering van “There Used To Be A Darkness” (zie video) dat meer dan 11 minuten duurt en het slotepos “I Gave You All” dat zelfs over de 20 minutengrens gaat. Mikko Joensuu beschikt over een prachtige, zachtfluwelen stem die hij als smeltende boter over mooi georkestreerde melodieën laat glijden.

Openingstrack “Drop Me Down” is zo’n nummer dat als een eenvoudige pianoballad begint, maar daarna uitgroeit tot een heerlijke soundtrack voor een romantische film. De inspiratie voor deze nummers vond Mikko Joensuu in de manier waarop hij in het reine probeerde te komen met het geloof dat langzaam maar zeker bij hem begon weg te ebben en het geloof in een almachtige God deed verdwijnen. “Dying Rain” en “No One Knows” handelen expliciet over dit thema.

Het kwetsbare in Mikko’s stem kenmerkt de prachtige song “What Have I Done” met zeer sfeervolle orkestratie en een crescendo gaand verhaal over spijt en berouw. Dit is een nummer dat iedere muziekliefhebber eigenlijk zou moeten horen en dat het verdient om een klassieker in het genre te worden. Tijdens het nummer “Sunlight” voel je bij wijze van spreken de zonnestralen op je huid branden. “Golden Age Of The Lowland” is een akoestische pianoballad die nog maar eens het uitzonderlijke zangtalent van Mikko Joensuu etaleert en waarbij hij de vocale hulp van een heus gospelkoor krijgt.

Deze Finse singer-songwriter krijgt van ons een dikke tien voor sfeercreatie en hij verdient al onze aandacht voor zijn muzikale trilogie “Amen” waarvan we dus deel 1 en deel 2 hebben gehad, maar waarbij we met meer dan gewone belangstelling uitkijken naar het nog ontbrekende slotakkoord dat via “Amen 3” in de loop van 2017 zal worden uitgebracht.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Svart Records

video