JOHN RICHARD – LOST IN DUBLIN

 

 “ Unlike the direct flights that can take you far from the familiarities of home, creating music is often a journey that never follows a straight path. It can be, in fact a meandering trek that leaves you wondrously lost… “

De Canadese folk singer/songwriter John Richard maakt deel uit van het culturele landschap van New Brunswick, waar hij zijn muzikale carrière in lokale clubs en bars startte. In het bloed van John Richard vind je Engelse invloeden, invloeden uit Quebec, Mi’kmaq en Acadië. Mi'kmaq of Micmac is een inheems volk in het oosten van Noord-Amerika, meer bepaald in New England, Atlantisch Canada en Gaspésie. Acadië is een gebied in het noordoosten van Noord-Amerika, dat bestond uit delen van het oosten van Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, het huidige New England en verder naar het zuiden toe het tegenwoordige Philadelphia. Het gebied werd later opgesplitst in de dertien Britse koloniën, die later staten van de Verenigde Staten zouden worden, en de provincies die een deel van Canada zouden worden.

In 2014 werd Richard’s optreden in The Dining Room genomineerd met een MNB Venue of the Year’. Hij besluit daarna om te gaan samenwerken met producer Mike Trask en Jim Henman. Dit resulteerde in een debuut EP ‘Blue Valley’ [2014] en een NB award als ‘Blues Artist of the Year’.

Voor zijn debuut studio album liet John Richard zich inspireren door een bezoek aan de tijdloze en geschiedenisrijke stad Dublin en zijn fascineerde en inspirerende bezienswaardigheden en geluiden. ‘Lost in Dublin’ vond zijn roots in soul, folk, blues en ook wat metal. De thema’s die Richard bezingt zijn liefde, eenzaamheid, rijkdom en daarnaast een lokale legende uit Dublin. Hij zat in de studio samen met o.a. Marc Doucet (gitaar, bas), Keith Hallett (gitaar), Carter Chaplin (gitaar) en Charlie Phillips (bas).

De opener “I Fall Apart” is ook de enige cover op het album. Aan Rory Gallagher’s original voegde Richard enkele persoonlijke lyrische details toe, die aan het nummer een eigen cachet geven, zonder deze Ierse volksheld geweld aan te doen. Met Mike Trask schreef Richard o.a. ”Some Things Never Get Paid”. Het is één van de tracks die in Dublin geschreven zijn. Deze versie van het nummer werd live opgenomen met Richard (die zingt) op gitaar, Marc Doucet op bas en Mike Trask op drums. ”Volumes of Beautiful Words” is origineel een uptempo rocker. In deze dromerige versie knipoogt Richard naar het jonge Black Sabbath collectief. Christien Belliveau’s pedal steel zet de toon in deze zwaarmoedige track, waarin het evenwicht tussen stemming en sfeer flitterdun is. Richard schreef ”I Wish You'd Come with Me” gedeeltelijk in het vliegtuig op weg naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Dit nummer is door de unieke accenten van Marc Doucet’s gitaar en door de trompet arrangementen van Sebastien Michaud / (producer) Mike Trask & Christien Belliveau een soul nummer. ”Black Church” is een nummer dat staat voor Richard’s meer persoonlijke en zelfbeschouwende songwriting. De zwarte kerk die kort bij het logement lag waar hij verbleef, is een bekende, sinistere kerk aan de noordrand van Dublin. Het nummer is het verhaal van een ongelukkige dronkaard, die 's avonds laat per ongeluk struikelt aan de kerk en, die biecht bij wie hij denkt, dat het een priester is. De demonische licks van Keith Hallett's gitaar zetten de perfecte toon en zorgen voor de opbouw van de spanning in het nummer.

“ Local lore says that if you run around the church clockwise three times, then enter the church and stand by the altar, you will see the devil. (Wikipedia) “

De afsluiter ”All the Proof I Need”  is een ballade, die Richard live zingt terwijl hij zich op gitaar begeleidt en terwijl Christien Belliveau er een baslijn aan toevoegt.

Met ‘Lost in Dublin’ zet John Richard een belangrijke “volgende” stap in zijn carrière. John Richard lijkt soms een lyrische zonderling, maar als je wat langer naar hem luistert, komt de klik er beslist.

Eric Schuurmans

 

Album track list:
1”I Fall Apart” [Rory Gallagher] – 2”Some Things Never Get Paid”* – 3”Volumes of Beautiful Words” – 4”Can't Help It”* – 5”I Wish You'd Come with Me” – 6”Black Church” – 7”All the Proof I Need” – Music / Lyrics by John Richard & Mike Trask*, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by Mike Trask

Album Line-up:
John Richard: vocals (1-7), guitar (2,7), banjo (3,6)
Carter Chaplin: guitar (1,4)
Keith Hallett: guitar (6)
Jordan Murphy: drums (1,4)
Mike Trask: drums (2), guitar solo (2)
Marc- Andre Belliveau: drums (3)
Colby Jardine: drums (5-6)
Charles Philips: bass (1,4)
Marc Doucet: bass (2-3,5-6), guitar (5)
Christien Belliveau: acoustic guitar (1), electric guitar (2), pedal steel (1,3), keys (2), bass (7)
Guillaume Bouillianne: b-vocals (3)
Sebastien Michaud: horns (5)

Kevin Mcintry: keys
Jim Henman: harmonies

Discography John Richard:
Lost in Dublin [2016] | Blue Valley, EP-5# [2014] 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video