DIRTY 5 - LIVE AT BLUES SPHERE

Het gaat goed met de Blues in België, héél goed. Aan het lijstje met nieuwe bands die dit muziekgenre met succes gaan beoefenen mag je gerust Dirty 5 toevoegen. Hun “Live at Blues-Sphere Liège” is , samen met hun eerder verschenen demo-cd uit 2015, een visitekaartje dat kan tellen. Tien nummers telt deze uitgave en allen covers. Maar deze covers zijn zo juist gekozen en zo gevarieerd dat ze je op een kleine drie kwartier meenemen op een boeiende muzikale trip doorheen diverse genres als Soul, Jazz, Funk maar alles met een serieuze kruiding van Blues.

De muzikale kwaliteit van het vijftal: Zang & gitaar: Jan Bruynooghe, Gitaar: Stefan Gulinck, Mondharmonica: Thomas Vandenabeele, Drum: Pascal Claeys, Bass: Wolf Everaert is hoogstaand en het pleit voor de heren dat ze geen blauwdruk van de songs spelen maar er evenzeer een eigen draai weten aan te geven. Laat het redelijk fantastische “Outside Woman Blues” van Blind Joe Reynolds daar een voorbeeld van zijn.

Gewaagd maar evenzeer geslaagd, zo willen wij hun versie van het gekende “Magnolia” van JJ Cale , beschrijven. De mijmerende mondharmonica onderstreept subtiel het dromerige karakter van de song en de eerder verhalende zangpartij is even gepast als respectvol. Maar ze tonen ook hun bewondering voor talent dichter bij huis zoals El Fish dat , zeg maar, geëerd wordt met een bijzonder fraaie versie van hun “Shake’m”.

We schreven al dat er variatie genoeg te vinden was op deze release maar wat dacht je van een persoonlijke, Bluesy versie van het onsterfelijke “Always On The Run” van Lenny Kravitz? De heerlijke trage van dienst is Willie Dixon’s “My Baby Is Sweeter”. We zijn steeds op onze hoede als er songs gecoverd worden van deze grootheid maar het applaus hier ten huize na afloop sprak boekdelen. Minder enthousiast zijn we van “Just The Two Of Us” maar dan ook enkel omdat het Bill Withers nummer een wat te vreemde eend in de bijt is.

De enthousiaste versie van “Boogie” van het véél te vroeg gesplitte Mambo Chillum is de laaiende afsluiter van een uitstekende plaat die uiteraard om bevestiging vraagt. Bevestiging onder vorm van een paar eigen nummers op de volgende plaat ! Aansluitend bij de enkele covers die ongetwijfeld opnieuw die release zullen sieren en als de kwaliteit van die versies dezelfde is als de kwaliteit die we op deze uitgave mochten begroeten halen we het wierookvat weer boven.

Luc Meert

Dec 18 - Zwart Huis - Brugge
Jan 11 - De Giraf - Gent
Feb 04 - Chiro - Lichtervelde
Feb 18 - café koningshuys - Delft, NL
May 13 - Spi'riet festival - Torhout


 

Artiest info
Website  
 

video