TENSFIELD - FREEZE THE CLOCK

Ik vond dat het de jongste jaren nogal stil was op het betere Belgische bluesfront en had dan ook al grotendeels afgehaakt, toen onze hoofdbaas deze CD in mijn bakje kieperde met de nogal dwingende vraag daar eens goed naar te luisteren. Nu, gezagsgetrouw als ik ben, deed ik dat en ik moet zeggen dat een dwingende vraag zelden zo overbodig was als deze…

Zo, de toon is gezet en u begrijpt al meteen dat ik redelijk onder de indruk ben. Even uitleggen waarom: Tensfield, een kwartet uit de buurt van Leuven, zet namelijk een sound en een groovy neer, die je maar zelden hoort bij Belgische bands. Dat hechte geluid -ik moest meer dan eens aan Blue Blot denken- verraadt een flinke dosis ervaring, een gedegen opleiding en vooral…een groép. Hier is een groep aan het werk en u weet wat dat betekent: het geheel is dan altijd groter dan de som van de delen.

Ik wist niet dat zij deelgenomen hadden aan de Belgian Blues Challenge en dat ze daar tot “revelatie van het concours” waren uitgeroepen. Nu, na menige luisterbeurt, verbaast dit mij niet echt meer: de vier heren geven blijk van instrumentenbeheersing, ze weten hoe ze een song in elkaar moeten draaien en, dat blijkt uit elk nummer: ze gunnen elkaar het licht in de ogen.

Dat wil zeggen dat ze, qua aangeboorde stijlen, niet voor één gat te vangen zijn en dat dus zowel funk en blues in het geserveerde gerecht zitten, als er plaats geruimd wordt voor toefjes bluesrock en jazz. Je moet het maar durven: je debuut openen met een “moeilijke” instrumentaal als “Up to Tensfield”, het soort nummer dat je wel eens hoort spelen bij grote Amerikaanse bluesmen, die zich eerst tien minuten muzikaal laten aankondigen door hun begeleidingsband. Hier geldt het nummer als een soort visitekaartje: de vier heren leggen meteen hun troeven op tafel: de toetsen van Koen Geudens leiden de operaties, geruggensteund door wat al snel een solide ritmetandem blijk te zijn, gevormd door bassist Geert Zonderman en drummer Jurgen Moelans. Door al dat fraais heen, wervelt gitarist en schrijver van de meeste songs Raffe Claes op schijnbaar achteloos virtuoze wijze, met als resultaat een geraffineerde sound, waarbij de kundigheid op de instrumenten nooit in de weg komt lopen van de muzikaliteit.

Vanaf “Confusion Control”-voor mij het enige lichtjes aarzelende nummer van de plaat- mag Claes ook zijn gang gaan als zanger en krijg je dus een totaalbeeld van de band. Dat totaalbeeld vind ik het duidelijkst terug in “Tell Me”, van de hand van toetsenman Geudens: dit pompt zonder opdringerig te zjn, het heeft de vereiste dosis soul en funk in zich, het geeft de muzikanten de gelegenheid zich uit te leven en het zet de luisteraar tot dansen aan. Meer moet dat toch niet zijn?

Had ik al gezegd dat de plaat acht lange nummers bevat, die samen afklokken op zowat drie kwartier? Nee? Dan weet u dat nu ook alweer en ik vind het belangrijk daar speciaal op te wijzen: Tensfield trapt niet in de val van veel andere bands: een lange trage afwisselen met een korte rockende song, en dan naar een voorspelbaar funky nummer gaan. Dat is een beproefde weg, die in veel gevallen alleen maar naar voorspelbaarheid leidt, een hindernis die op deze plaat niet eens in zich komt.

Met songs als de titeltrack, een lome sleper, die zijn titel alvast niet gestolen heeft en “Woodshack”, een in Doors-water gedoopte, funky blues, wordt de diversiteit tot op zeldzame hoogte opgetild om uit te monden in “Providential”, een heerlijke huppelaar, waarmee je foutloos elk concert kunt afsluiten.

Het zal u niet ontgaan zijn, dat ik de positieve termen niet schuw in verband met deze plaat. Daar zijn redenen genoeg voor: herleest u bovenstaande woorden nog eens en u zal begrijpen…. O ja, de plaat werd opgenomen in de Fandango Studio van Dirk Lekenne en komt ook op Fandango Music uit. Lekenne en zijn club zijn intussen incontournable geworden voor Leuvense muzikanten en de rest van het land zal gauw volgen, zo denk ik.

Om alles nog eens in het kort samen te vatten: Tensfield heeft met “Freeze The Clock” een heel straf debuut uitgebracht en om te zien of mijn bewering klopt, moet u vooral zelf eens gaan luisteren !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Fandango Music

video