MOBY & THE VOID PACIFIC CHOIR – THESE SYSTEMS ARE FAILING

Kent u Richard Melville Hall nog? Allicht niet onder deze naam, maar zijn artiestennaam ‘Moby’ zal misschien toch wel een belletje doen rinkelen. Zijn platen “Play” uit 1999 en “18” uit 2002 werden ‘millionsellers’ omstreeks de eeuwwisselingsperiode en zijn opzwepende elektronische popsongs en dansmuziek werden op zowat elk radiostation grijs gedraaid. Meer dan 20 miljoen platen van ‘Moby’ gingen gedurende zijn kwarteeuw durende muziekcarrière al over de toonbank.

Ondertussen is de in de wijk Haarlem in New York City geboren ‘Moby’ 51 geworden en heeft hij zich in de laatste decennia vooral bezig gehouden als producer van platen, als fotograaf, als geëngageerde milieu- en dierenrechtenactivist en als overtuigd veganist.

Zijn laatstverschenen album was “Innocents” uit 2013 en velen dachten dat dit wel eens zijn laatste plaat zou worden. Maar die gedachte wordt nu duidelijk gecounterd door de release van het album “These Systems Are Failing” dat onder de naam ‘Moby & The Void Pacific Choir’ op de markt is verschenen. Het is zijn dertiende officiële plaat en zoals bijna altijd speelde ‘Moby’ eigenhandig alle instrumenten in de opnamestudio in.

‘Moby’ is boos op het establishment, boos op de systemen die onze maatschappij proberen te regelen, boos op de commerciële wereld van voedselproductie, boos over de verstikkende milieuvervuiling, boos over de oneerlijke verdeling van onze rijkdom onder alle mensen op deze aardbol en zelfs boos op de vrouw die hem blijkbaar verlaten heeft.

Die boosheid zit vervat in de negen tracks op “These Systems Are Failing” waarbij hij in het openingslied “Hey! Hey!” al meteen de aandacht van de luisteraar probeert te trekken op alle problemen die hij in de volgende nummers zal gaan aankaarten en zijn publiek een geweten probeert te schoppen.

De muziek die hij onder deze songs heeft gestoken zijn vlot in het gehoor liggende rock en popdeuntjes die vaak met elektronische instrumenten tot stand zijn gekomen. ‘Moby’ zingt alle nummers natuurlijk zelf, maar hij wordt daarbij vocaal ondersteund door zijn koor ‘The Void Pacific Choir’, bestaande uit Mindy Jones, Julie Mintz, Jonathan Nesvadba, Joel Nesvadba, Jamie Drake en Lauren Tyler Scott.

Het tempo van de nummers op deze plaat ligt constant zeer hoog, ook in de tracks “Break.Doubt”, “I Wait For You”, “Don’t Leave Me” en “Erupt & Matter”. De song waarmee hij de aandacht op dit album wilde vestigen werd voorafgaand als single uitgebracht en heet “Are You Lost In The World Like Me?”. Op de video bij deze recensie laten we u genieten van deze song zoals ‘Moby’ en zijn band hem brachten in de populaire Amerikaanse ‘late night talk show’ van Conan O’Brien.

Veel rust wordt de luisteraar ook niet gegund in de resterende drie nummers “A Simple Love”, “The Light Is Clear In My Mind” en afsluiter “And It Hurts”; tracks waarin de drum machines en de synthesizers op volle toeren blijven draaien van begin tot einde. “These Systems Are Failing” is een groeiplaat, dat is mij wel duidelijk geworden na enkele beluisteringen. De muziek van ‘Moby’ blijft mij 25 jaar na zijn debuut als artiest om niet zo eenvoudig te verklaren redenen toch nog steeds interesseren, intrigeren en boeien. En deze nieuwste ‘Moby’-plaat draagt nog altijd bij tot dat gevoel.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Little Idiot
Info: [PIAS]

video