CARL BROEMEL – FOURTH OF JULY

De kans is vrij groot dat de naam ‘Carl Broemel’ u helemaal niets zegt. Toch heeft deze 42-jarige Amerikaanse gitarist en pedal steelvirtuoos al drie soloplaten op zijn conto staan. Als we hier daarenboven vertellen dat hij sinds 2005 en hun album “Z” een permanent groepslid is van de rond icoon Jim James opgerichte rockgroep ‘My Morning Jacket’ uit Louisville, Kentucky, dan zullen de lampjes in uw muzikaal geheugen allicht wel meteen aanfloepen.

Zijn debuut als soloartiest dateert van 2004 met het album “Lose What’s Left”. In 2010 volgde dan een tweede soloalbum dat “All Birds Say” als titel kreeg en hier en nu zullen wij u wat nader informeren over zijn meeste recente release: soloalbum nummer drie “Fourth Of July”. Zoals op zijn vorige platen biedt Carl Broemel ons in acht nummers voornamelijk rustige folksongs aan op zijn nieuwste cd.

“Fourth Of July” begint met de ingetogen folkballad “Sleepy Lagoon” (zie video) met Bo Koster (van ‘My Morning Jacket’) aan de piano, Jordan Caress op basgitaar en Richard Medek op drums. Voor de tien minuten durende albumtiteltrack “4th Of July” komt ‘MMJ’-bassist Tom Blankenship meespelen en verlenen de Amerikaanse zangeressen en songschrijfsters Neko Case en Shelly Colvin hun vocale medewerking als een soort van wederdienst voor de bijdragen op gitaar die Carl Broemel aan hun laatste platen heeft gegeven.

Bij het intimistische nummer “Rockingchair Dancer” dat hij voor zijn jongste zoon heeft geschreven, duikt nog een bekende naam op met de hier zeer lieflijk en mooi meezingende Laura Veirs, de zingende echtgenote van topproducer Tucker Martine. Carl Broemel’s loepzuivere tenorstem klinkt heerlijk op het zachtjes voortkabbelende nummer “Snowflake” dat halverwege een spitsvondige tempowijziging en een vrolijk meefluitende artiest laat horen.

Op volleerde croonerwijze brengt hij nadien nog de zeemzoete nummers “Landing Gear” en “Best Of”, naast de melodieuze liedjes “In The Dark” en het korte instrumentaaltje “Crawlspace”, waarbij we ons even afvragen of deze twee liedjes ook niet op de cd’s van ‘My Morning Jacket’ hadden kunnen staan, omwille van de sterke gelijkenis van die songs met de ballads die Jim James normaliter voor zijn band componeert.

In vergelijking met het werk van zijn voornaamste werkgever is “Fourth Of July” van Carl Broemel veel rustiger, melodieuzer en zachter en volledig ontdaan van elke rocksound of psychedelische klanken. Daardoor is dit nieuwe soloalbum dan ook heel complementair aan de muziek van ‘My Morning Jacket’ en verdient Carl Broemel een stevige pluim voor deze eigen composities en vertolking.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers

video