MARTHA WAINWRIGHT – GOODNIGHT CITY

Net één jaar geleden schreef ik voor ‘Rootstime’ een recensie over het album “”Songs In The Dark”, een eerste album van ‘The Wainwright Sisters’, de uit twee verschillende huwelijken ontsproten dochters van folkzanger en songschrijver Loudon Wainwright III. Die ‘sisters’ zijn Martha Wainwright en Lucy Wainwright Roche en zij zijn de respectieve zus en stiefzus van Rufus Wainwright die ook al een zeer verdienstelijke singer-songwriter is.

De Wainwrights en de Thompsons (van Richard, Linda en Teddy) waren ook heel goede vrienden van de onlangs overleden troubadour Leonard Cohen en ze traden allemaal op voor het al in 1991 verschenen album “Leonard Cohen: I’m Your Man” wat een muzikale documentaire/film op cd en dvd was van de registratie van een live concert waarin de liedjes van de Canadese bard via coverversies werden geëerd. Martha zong hiervoor de liedjes “The Traitor” en “Tower Of Song”.

Martha Wainwright werd dit jaar 40 jaar en deze moeder van twee zonen (van 7 en 2 jaar oud) brengt nu haar zesde soloplaat uit onder de titel “Goodnight City”. Het is de officiële opvolger van haar laatste schitterende soloalbum “Come Home To Mama” dat in 2012 werd uitgebracht als eerbetoon aan haar twee jaar eerder aan kanker overleden moeder Kate McGarrigle die samen met haar zus Anna ook een succesvolle folkzangeres was.

Op “Goodnight City” brengt Martha Wainwright twaalf nummers waarvan ze er zes helemaal alleen schreef. “Look Into My Eyes” componeerde ze samen met tante Anna McGarrigle en Lily Lanken, terwijl “Piano Music” een nummer is op muziek van Thomas Bartlett (aka ‘Doveman’ en pianist van Sufjan Stevens) met een tekst van de Canadese dichter Michael Ondaatje.

“Alexandria” is een liedje van de Engelse singer-songwriter Beth Orton, “One Of Us” werd samen met de Ierse ‘The Frames’-frontman Glen Hansard gecomponeerd, “Take The Reins” is een nummer van de hand van Merryl Garbus, het vrouwelijke alter-ego van de formatie ‘tUnE-yArDs’ en slotsong “Francis” is een compositie van broerlief Rufus Wainwright voor zijn petekind, de zoon van Martha.

De diversiteit tussen de songs op deze plaat is uitzonderlijk groot voor het normale doen van Martha Wainwright. Ze varieert van moderne popballads tot synthesizer-pop en een soort van punksongs die we tot nu toe nog nooit van haar hadden gehoord. De eerste single uit dit album is “Around The Bend”, de albumopener die we in een akoestische live uitvoering op bijgaande video willen meegeven. Van haar eigen composities onthouden we vooral “Franci” dat ze voor haar gelijknamige jongste zoon schreef, “Traveller”, “Window” dat voor haar oudste zoon Arcangelo werd geschreven en het laid back en jazzy gebrachte “Look Into My Eyes” met een deels Franstalige tekst.

(valsam)

 


 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: [PIAS]

video