AARON LEE TASJAN – SILVER TEARS

In een tekst die zijn 70-jarige Ierse vriend en muzikant BP Fallon op de achterzijde van het cd-boekje bij het album “Silver Tears” van de Amerikaanse singer-songwriter Aaron Lee Tasjan heeft geschreven, staat dat deze muzikant eens gevallen was en zijn pols had gebroken. Maar dat vond hij helemaal niet zo erg, want het zou veel erger zijn geweest mocht zijn gitaar kapot geweest zijn, het instrument dat zijn leven bepaalt en waarmee hij zijn muziek componeert en live op de podia brengt.

Deze anekdote zegt heel veel over de persoon die de net 30-jarige Aaron Lee Tasjan in het echte leven is, een man die zich met hart en ziel over geeft aan de muziek die hij creëert en aan de verhalen die hij in zijn songs met zijn publiek wil delen. Hij werd geboren in Ohio waar hij ook opgroeide, vooraleer via Boston en New York City uiteindelijk in Nashville terecht te komen. In die jaren speelde hij ook enige tijd op leadgitaar bij de ‘New York Dolls’.

Zijn belangrijkste muzikale invloeden komen van Neil Young, ‘The Beatles’, ‘The Stones’ en Gram Parsons, maar ook van folktroubadours als Woody Guthrie en Bob Dylan. Flarden uit hun werk zitten allemaal voor een stukje in de songs die Aaron Lee Tasjan voor zijn platen heeft gecomponeerd. Zo ook in de twaalf folk- en Americana-nummers die nu op zijn derde volwaardige soloplaat “Silver Tears” werden gebundeld. Het nieuwe album is de opvolger voor het pas in 2015 uitgebrachte “In The Blazes”.

Zelf speelt Aaron Lee Tasjan bij al deze songs op akoestische en elektrische gitaar, piano en orgel, terwijl Dan Bailey en Frank Lenz op drums spelen, Max Hart op toetsen en pedal steel, Eli Thomson op basgitaar, David Vandervelde op lap steel en elektrische gitaar en Charlie Peterson voor blazerswerk op saxofoon, kornet en trompet zorgt.

Er zit trouwens heel wat variatie in de twaalf songs op “Silver Tears” en in enkele songteksten (vb. in het bluesy “12 Bar Blues”) kunnen we heel wat humor en grappige kwinkslagen terugvinden. Deze cd begint met de openingstrack “Hard Life” die van achter de piano wordt aangeboden, gevolgd door de eerste single “Little Movies” (zie video) die net als de songs “Dime” en “Out Of My Mind” leuke herinneringen aan de sound van ‘The Traveling Wilburys’ oproept.

De betreurde ‘Wilbury’ Roy Orbison lijkt zelfs even terug te keren op aarde om de countryballad “Memphis Rain” en de wat later opduikende tearjerkers “On Your Side” en” Where The Road Begins And Ends” te zingen. “Ready To Die”, “Refugee Blues” en “Success” kunnen ons wat minder bekoren, maar de draad wordt even later weer helemaal opgepikt met het aan ‘Tom Petty & The Heartbreakers’ schatplichtige “Till The Town Goes Dark”.

Dat deze nog vrij jonge singer-songwriter een veelbelovende muzikale carrière tegemoet mag zien, lijkt ons nu al overduidelijk te zijn. Het nieuwe album “Silver Tears” zal dan later ook als één van de vele momenten uit die succesrijke loopbaan blijken te zijn, maar meer dan de helft van de songs op deze plaat hebben het potentieel om later als klassiekers de muziekgeschiedenis in te gaan.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: [PIAS]

video