JASON ROSENBLATT – WISEMAN’S RAG

 

“ A slightly twisted take on blues, roots and early jazz… “

De Canadees Jason Rosenblatt is componist, producer, pianist en als harmonica speler, wereldwijd gekend voor zijn innovatieve chromatische technieken op een diatonisch harmonica; die voor de harmonica buiten de blues, ook andere muzikale deuren open zet. Al sinds 2002 is Rossenblatt muzikaal directeur van zijn band ‘Shtreiml’ (Rachel Lemisch: trombone, Thierry Arsenault: drums en Joel Kerr: bas). Met ‘Shtreiml‘ nam Rosenblatt vier albums op en trad hij buiten Canada ook in de US en Europa op. Naast ‘Shtreiml’, waar mee hij de niet zo traditionele Oost Europese Klezmer* muziek van Joden en Ottomaanse** Turken exploiteert, is er ook Rosenblatt die solo en die met het ‘Jason Rosenblatt Quartet’ optreedt. 

Rosenblatt blijft Joodse muziek promoten d.m.v. concerten en workshops voor multiculturele groepen en dit over alle leeftijden en taalgroepen heen. Rosenblatt is bezorgd voor de continuïteit in de volgende generaties en geeft daarom lezingen over harmonica en Klezmer muziek. Voor zijn werk is hij in Canada al meerdere keren officieel gehonoreerd.
[Klezmer* muziek: de van origine instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden in Oost-Europa / Ottomaanse** Turken: (afstammelingen van) de bewoners van het Turkse Sultanaat, dat in 1299 onder Osman I in NW Anatoli opgericht werd / nvdr]   

“Wiseman’s Rag” is het debuut album van het Jason Rosenblatt Quartet. Rosenblatt boort op het album opnieuw zijn blues roots aan. Je herkent invloeden van Jelly Roll Morton, Robert Johnson, Paul Butterfield en Professor Longhair. Het is een album met dertien originele blues, jazz en ragtime composities. Het album is opgenomen met Joe Grass (gitaar), Joel Kerr (bas) en Evan Tighe (drums).

Het album opent met de titel song ”Wiseman’s Rag”, een inspirerende ragtime met jazz invloeden, waarin Rosenblatt’s harmonica iedereen mee op sleeptouw neemt. Met de volgende instrumental ”Whaza!” wordt het wat meer bluesy, maar het jazz geurtje blijft nog sterk aanwezig. Voor het eerst neemt eerst gitarist Joe Grass en vervolgens bassist Joel Kerr het van JR, met een lange solo over. ”Modern Life Blues” is de eerste gezongen track, met Joe Grass, die hier wat nadrukkelijker aanwezig is. Daarna wordt het rocken in ”Cold Outside”. In deze piano boogie scoort JR maar liefst drie keren. De langste track van het album is ”Fairmount Blues”. Deze ragtime blues klinkt wat ouderwets, maar verveelt niet. ”You’ll Miss Me” is een gezongen nummer, dat drijft op een honky tonk ritme en dat je mee naar het platte neemt. ”Last Plane Out” is dan weer de kortste song, een Vaudeville nummer. De volgende instrumentals ”C Harp Blues” en ”Hutchison”  zijn door de achtereenvolgende solo’s en dito improvisaties heel jazzy. Net voor het einde is er nog de bluesy rocker ”You’ll Take The Highway”,die ons mee de weg opneemt voor een adrenaline rit. De deur gaat daarna echt dicht met de laatste instrumental ”Bay Mir Bist Du Mies”. Hierin demonstreert JR nog een laatste keer zijn techniek op een diatonisch harmonica, die je op zijn minst uitzonderlijk moet genoemd worden. Knap einde!

Jason Rosenblatt heeft met “Wiseman’s Rag” zijn debuut absoluut niet gemist. Hij schotelt hier een “back to the roots” album voor, dat meerdere genres vakkundig omarmt. Liefhebbers van blues, jazz, ragtime en meer, “Wiseman’s Rag” is de ontdekking meer dan waard!

Eric Schuurmans

“Jason Rosenblatt is a Canadian composer, pianist, producer and harmonica player who strongly promotes Jewish and Klezmer music, these days mainly through his own records of which ‘Wiseman’s Rag’ is the latest release. It is going back to the roots of blues music and offers thirteen compositions of blues, jazz and ragtime songs, all highly influenced by the leading legends in these music styles.” – www.rootstime.be

 

Album track list: 1”Wiseman’s Rag” - 2”Whaza!” - 3”Modern Life Blues” - 4”Cold Outside” - 5”Fairmount Blues” - 6”You’ll Miss Me” - 7”Waltz Querbes” - 8”Last Plane Out” - 9”C Harp Blues” - 10”Hutchison” - 11”Pocketful Of Sorrow” - 12”You’ll Take The Highway” - 13”Bay Mir Bist Du Mies” – Songs by Israel Jason Rosenblatt – Produced by Jason Rosenblatt & Paul Johnston

Line-up ‘Jason Rosenblatt Quartet’:
Jason Rosenblatt: vocals, harmonica, piano, B3
Joe Grass: guitar
Joel Kerr: bass
Evan Tighe: drums

Discography:
Jason Rosenblatt & Shtreiml (Band):
2002 : Harmonica Galitzianer, feat. Josh Doigin, Thierry Arsenault & Ariel Harrod
2003 : Spicy Paprikash
2006 : Fenci’s Blues
2010 : Last Of The Wild Jews, film by Mordecai Richler, music by Jason Rosenblatt& the band Shtreiml
2014 : Eastern Hora, feat. Ismail Fencioglu
Jason Rosenblatt (Quartet):
2015 : Wiseman’s Rag, by Jason Rosenblatt

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video