JACK HUSTINX & the SOUTHERN ACES – OVER YONDER

 

“ Jack Hustinx’ persoonlijk avontuur in Austin, TX… “

Eindhovenaar, muzikant, singer-songwriter en frontman Jack Hustinx richtte in 2002 de roots band de Shiner Twins op (toen met Richard van Bergen: gitaar, Nicky Hustinx: drums & Dick Wagensveld: bas). De band werd aanvankelijk opgericht als tour band van de Texaanse soul zanger Malford Milligan (die men o.w.v. zijn stem, wel eens vergelijkt met Otis Redding en Al Green), die in Europa wou touren. De samenwerking met Milligan duurde zo’n twee jaar en het in Nederland opgenomen album “Sweet Cherry Soul” is wat er rest van deze periode. Jack Hustinx en Richard van Bergen besloten daarna om door te gaan met de band en Shiner Twins was officieel geboren. Het debuut album “All In Store” werd in 2006 opgenomen. In 2008 volgde “Southern Belles” en in 2011 “Four Souls One Heart”. In de huidige samenstelling van Shiner Twins is Jody van Ooijen drummer en Roelof Klijn bassist. [In 2011, tijdens een optreden met Rootbag, overleed Dick Wagensveld plots na een hartstilstand op drieënvijftig jarige leeftijd /nvdr.]

Voor zijn nieuwe album trok Jack Hustinx naar Austin, TX.  Het album is gedurende een periode van meer dan twee jaar daar ontstaan. Jack schreef al zijn nummers in Austin en nam ze er ook grotendeels op. Hierbij werd hij geholpen door Texaanse muzikanten (de Southern Aces) zoals Malford Milligan (zang), Derek O’Brien (gitaar), Harry Bodine (slide gitaar), Robert LaRoche (gitaar) en Sheree Smith (zang).

Malford Milligan en Jack Hustinx werkten al eerder succesvol samen, maar nu zijn de rollen omgedraaid en ondersteunt Milligan Hustinx, bij het uitbrengen van zijn nieuwe solo CD. Het nieuwe album heet “Over Yonder” en de twaalf songs zijn geschreven door Jack Hustinx, Malford Milligan, Harry Bodine & Robert LaRoche. De opener is een van de vier nummers, die Jack schreef samen met Milligan. ”Life Will Humble You” is al meteen een schot in de roos. Het is een nummer dat je erg aanspreekt, gevoelig gezongen is en drijft op een mooie melodie. ”Crawlin’ Up The Surface” is ook een nummer van het duo. In deze rustige Southern rock song zingt Hustinx samen met Milligan de lead vocals en Sheree Smith en Glenda Dorson de backings. De andere nummers, die ze samen schreven zijn ”I Won’t Surrender” en de geweldige gospel / soul track ”My Soul - My Inspiration”. Er zijn ook nummers die Jack alleen schreef. Het rockende ”True True Love” dat hij samen met Sheree Smith zingtis er eentje en ”Welcome To San Antone”, een soort van eerbetoon aan de Texaan Doug Sahm (1941-1999) (Sir Douglas Quintet, Texas Tornados), dat door het accordeon van Roel Spanjers veel tex-mex invloeden ventileert. ”Why Do I Keep Loving You” is een oud Shiner Twins’ nummer, dat Jack in Austin herschreef. Het resultaat is een knappe country song, maar met behoorlijk nog wat soul trekjes. ”Good While It Lasted” is dan weer het eerste nummer, dat Jack samen met Harry Bodine schreef. Bodine is de slide gitarist op het album. Van Bodine zegt Jack dat hij geen noot te veel zal spelen en dat hij vaak de juiste dingen aanbrengt. Voor dit nummer schreef Jack het grotendeel van de muziek en de tekst. Bodine zorgde voor de intro en nog wat details, zodat de song af geraakte. De overige songs, die ze samen deden zijn de mooie ballade ”Down The Road” en ”Walkin’ Waste Of Time”, waarvoor Bodine de riffs schreef. Er blijven nu nog over: een pure rocker ”That’s Where I Draw The Line” en de afsluiter ”The Rains Came Down”, een love song, met nog een keer violist David Perales.

In 2013 begon Jack Hustinx te schrijven aan de eerste nummers voor een nieuw album. Zijn inspiratie vond hij in Austin, TX. In 2014, toen Jack opnieuw in Austin was, kreeg onder impuls van Milligan e.e.a. meer vorm en werden er nog nieuwe nummers geschreven. De eerste nummers van het nieuwe album zijn aanvang dit jaar in Austin opgenomen met The Subdudes uit New Orléans. Andere nummers zijn ok in Austin voorbereid en in Nederland samen met Roel Spanjers, Roelof Klijn en zoon Nicky afgewerkt en opgenomen. Het resultaat “Over Yonder” is er en mag er zeker zijn.

Voor Jack, zo las ik, zijn er twee ‘Southern Aces’, een Amerikaanse en een Nederlandse. De Nederlandse versie (met Harry Bodine, Malford Milligan, Nicky Hustinx, Roelof Klijn en Roel Spanjers) gaan we zeker nog in Nederland tegen komen. De Amerikaanse versie (met Harry Bodine, Malford Milligan, John Magnie, Steve Amedée - beiden van The Subdudes, Mike Roeder en Sheree Smith) zijn op het album te horen. Er lopen plannen om met deze bezettingen respectievelijk in Europa en in de States te gaan touren in 2016. Wij kijken uit naar de CD voorstelling in Eindhoven op 9 november in het Muziekgebouw - Meneer Frits, die spijtig genoeg uitverkocht is. Het kan echter ook op andere locaties en data. Raadpleeg voor meer details, onze website en zorg ervoor, dat je er zeker bij bent!

En wat ik op het einde van de rit van het album vind? “Over Yonder” is een knap en veelzijdig album van artiesten, die met frontman Jack Hustinx, gevoelens en verhalen afgemeten en juist weten over te brengen, met het Austin, TX - gevoel als rode draad door alles heen.    

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Life Will Humble You” - 2”Crawlin’ Up The Surface”- 3”True True Love” - 4”Good While It Lasted” - 5”Welcome To San Antone” - 6”I Won’t Surrender” - 7”My Soul - My Inspiration” - 8”That’s Where I Draw The Line” - 9”Down The Road” - 10”Why Do I Keep Loving You” - 11”Walkin’ Waste Of Time” - 12”The Rains Came Down” – Songs by Jack Hustinx (3,5,10) & Malford Milligan (1,2,6,7), Harry Bodine (4,9,11) & Robert LaRoche (8,12) – Produced by Jack Hustinx

Line-up:
Jack Hustinx: lead vocals (2-5,7-12), acoustic guitar (1,3-12), electric guitar (2,5,8), backing vocals (1,6)
Malford Milligan: lead vocals (1,2,6,7)
Sheree Smith: lead vocals (3), harmony vocals (3), backing vocals (2,4,7,9)
Harry Bodine: electric guitar (1,6,10), electric slide guitar (4,6,9)
Richard van Bergen: electric lead guitar (2,5,7,10), harmony vocals (5,10)
Derek O’Brien: electric guitar (3)
John Magnie: accordeon (1,11), organ (1), piano (11), backing vocals (1,11)
Roel Spanjers: piano (4,8), accordeon (5), Hammond B3 (7,10)
John Magnie: accordeon (6), backing vocals (6)
Mike Roeder: bass (1,6,11)
Roelof Klijn: bass (2,4,5,7-10,12)
Steve Amedee: drums (1), tambourine (6,11), percussion (6,11), harmony vocals (11), backing vocals (1,6,11)
Jody van Ooijen: drums (2,5,7,10)
Nicky Hustinx: drums (3,4,8,9,12), percussion (4,9,10,12)
David Peralies: violin (10,12)
Glenda Dotson: backing vocals (2,7,9)
Robert LaRoche: acoustic guitar (12), harmony vocals (8,12)

Discography:
With ‘Shiner Twins’:
2006 : All In Store
2008 : Southern Belles
2011 : Four Souls - One Heart
Solo:
2015 : Over Yonder

BRANDNEW CD “OVER YONDER” NOW AVAILABLE FOR PRE-ORDER !!
CD comes in deluxe digisleeve including 12-page lyric booklet.


All pre-orders will include:
- Autographed CD
- Exclusive limited tour-poster

So get your copy NOW from the official webshop (shipping worldwide) !!

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Harlem Recordings / Suburban
Info: Hans Broere Productions

video