RG BAND – 21.12 - LIVE AT TEATRO DEL PANE

 

Riccardo, Stefano, Massimo & Marco komen uit Italië en vormen samen de “R(iccardo) G(rosso) Band”, een Zuiders roots rock en blues project, met uitgesproken Latino, Tex-Mex en New Orléans invloeden. Frontman en mondharmonicaspeler Riccardo Grosso staat, na zijn New Orléans stage (2008-2010) waar hij zeker indruk maakte bij zijn grote voorbeeld Charlie Musselwhite, samen op het podium met gitarist Stefano Pagotto, bassist Massimo Fantinelli en en sinds kort de nieuwe drummer Andrea De Marchi.

Riccardo Grosso verbleef van 2008 tot 2010 in New Orléans (afgekort: NO), waar hij optrad met “Jumpin’” Johnny Sansone. Johnny Sansone is een Amerikaan die al vanaf 1990 in NO woont, waar hij als mondharmonicaspeler / accordeonist in de lokale blues scene optreedt met de “Jumpin’ Johnny & The Blues Party”. De vader van Johnny was een professionele saxofonist, die in verschillende jazz bands speelde in de Newark, NY, club scene. In 2008 is Riccardo doorgereisd naar Californië, waar zijn vriend en grote voorbeeld Charlie Musselwhite woont. Samen zijn ze dat jaar opgetreden (Riccardo als enige uitgenodigde  Italiaan!) tijdens de ‘SPAH Convention’ [‘Society for the Preservation and Advancement of the Harmonica’] in St. Louis. In 2010 is Riccardo in NO opgetreden tijdens de ‘Annual Jumpin’ Johnny’s Big Blues Harmonica Show’ (samen met Adam Gussow, Andy J. Forest…).

Gitarist Stefano Pagotto tourde met de rock band “I Belli Di Waikiki” door Europa [Waikiki is een wijk in de Hawaïaanse stad Honolulu, tussen het Ala Wai Canal en Diamond Head. Het heeft een oppervlakte van slechts 4 km² en strekt zich uit langs de zuidkust van het eiland Oahu. Het is vooral bekend vanwege de hoge concentratie van luxe hoteltorens langs een nogal smal strand / nvdr], Texas en Florida en trad sporadisch op tijdens een show voor de Italiaanse RAI-TV.

Bassist Massimo Fantinelli maakt al lang deel uit van de Italiaanse blues scene. In de jaren ’80 trad hij op met de blues rocker Tolo Marton en later met de “Guido Toffoletti’s Blues society”. Fantinelli was ook te zien tijdens het belangrijke muziekprogramma van TV-host Renzo Arbore “DOC”, van de RAI-TV.

Drummer Andrea De Marchi is een bekende drummer, die al samen werkte met Roger Glover, Don Airey, Tolo Marton, Brian Auger en vele anderen.

“21.12 - live at Teatro Del Pane” is live opgenomen op 21/12/2014 in Treviso, Italië. Het is het tweede live album van de band met enkele originele nummers en acht covers. De rij opent met twee covers. De eerste ”I Can’t Win” is een nummer van Kim Wilson & Steve Jordan. Grosso legt met zijn harmonica de juiste blues grooves in dit nummer. ”A Ton Of Money” is een funky blues nummer van “Nightcat” Rick Estrin, dat hier netjes op aansluit. Van mentor Charlie Musselwhite, want hij mag zeker niet ontbreken, is het Latino gekleurde ”Church Is Out”. Chicago blues man Willie Dixon krijgt extra aandacht van de RG Band. Van hem zijn uit 1970 de slow blues ”The Same Thing” die Dixon opent met de vraag “What make these men go crazy, when a woman wear her dress so tight?” waarna een lange harmonica solo volgt en ”Mellow Down Easy”. Dit tweede nummer van Dixon werd in 1954 eerst door “Little Walter & His Jukes” opgenomen. Wat Grosso hier op harmonica doet is top! Dan zijn er nog covers van Robben Ford / Bruce Willis (een instrumental ”Tenth Avenue Tango”), Chuck Berry (de uptempo rocker ”Nadine”) en Tom Waits (het donkere ”Jockey Full Of Bourbon”). We ronden de rij af met de originele tracks. ”Dog Me Down” is een traag en wulps nummer, dat bulkt van de verlangens. ”N.W.O.” is qua ritme en sfeer vergelijkbaar, maar is dreigender en de bonus track / afsluiter ”Walk Away From Me” stuurt ons met veel funky grooves de nacht in.

De combinatie van de persoonlijke muzikale kwaliteiten van de vier bandleden van de “Riccardo Grosso Band” met de eigen roots rock sound van de band, maken van “21.12 - live in Teatro Del Pane” opnieuw een bijzonder album .

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RG BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”I Can’t Win” [Kim Wilson / Steve Jordan] - 2”A Ton Of Money” [Rick Estrin] - 3”Dog Me Down” - 4”Church Is Out” [Charlie Musselwhite] - 5”The Same Thing” [Willie Dixon] - 6”Tenth Avenue Tango” [Robben Ford / Bruce Willis] - 7”Nadine” [Chuck Berry] - 8”Jockey Full Of Bourbon” [Tom Waits] - 8”N.W.O.” - 10”Mellow Down Easy” [Willie Dixon] - bonus track - 11”Walk Away From Me” – All songs written by Grosso / Pagotto / Fantineli, unless otherwise [noted] – Produced by R G Band

Line-up:
Ricardo Grosso: vocals, harmonica
Massimo Fantineli: bass
Stefano Pagotto: guitar
Andrea De Marchi: drums

Discography:
1986 : “Live At City Hall Café” in Napels, with Paul Jones (bass) & Guido Toffoletti
2006 : “R G Band” - EP
2013 : “Rough Live” - EP
2014 : ”Right Now”
2015 : ”21.12 - live at Teatro Del Pane” (Treviso, Italië)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Talking Tree Records

video