CAROLYN WONDERLAND – LIVE TEXAS TRIO

 

“ Carolyn Wonderland confirms her diverse qualities LIVE in TX “

De Amerikaanse singer-songwriter, muzikante Carolyn Wonderland is in 1972 in Carolyn Bradford in Houston, Texas geboren. Carolyn groeit op in een muzikale omgeving en leert gitaar spelen op de vintage Martin gitaar van haar moeder. Als tiener hangt ze graag rond aan de bars, waar de bikers vertoefden. In 1999 verhuist ze naar Austin, TX en in 2001 beëindigt ze de huurovereenkomst van haar appartement, omdat ze voor haar muziek teveel onderweg is.

Wonderland speelt gitaar, slide gitaar, mandoline, trompet en piano. In haar muziek is blues de basis, maar zijn er ook elementen van country, swing, zydeco, surf, gospel, soul en salsa te horen. Live treedt ze op als trio met Cole El-Saleh (keyboards) en Robert Michael Hooper (drums).

Carolyn Wonderland was jaren de frontdame van “The Imperial Monkeys”. Wonderland stond ook aan de wieg bij de oprichting van de “Loose Affiliation of Saints & Sinners” (met o.a. Papa Mali, Eldridge Goins en Guy Forsyth), was de lead gitarist van de rock band “Sis DeVille” (met o.a. Shelley King, Sarah Brown, Lisa Pankratz en Floramay Holliday) en was mede oprichter van “The Austin Volunteer Orchestra”. Voor velen is Carolyn Wonderland de reïncarnatie van Janis Joplin (1943-1970).

Haar album “Miss Understood” (2008 / Bismeaux) betekent haar doorbraak, bezorgt haar veel radio zendtijd en zorgt voor optredens tijdens festivals. Ook in 2008 doet ze voor de ‘Rock & Roll Hall of Fame’ samen met Lucinda Williams, Susan Tedeschi, Bettye LaVette en Nona Hendryx een tribute voor Janis Joplin. “Peace Meal” (2011) is co-produced door Ray Benson en Grammy winnaar Larry Campbell. 2014, met touren in de States en Europa, is een heel druk jaar voor Carolyn.

Voor het debuut live album “Live Texas Trio” van Carolyn Wonderland verplaatsen we ons, voor drie optredens op drie locaties, naar haar thuisstaat Texas. Buiten haar vaste bandleden Cole El-Saleh (keys, key bass) en Rob Hooper (drums), heeft Wonderland ook enkele vrienden (Guy Forsyth en Shelley King) uitgenodigd. Toetsenman Cole El-Saleh neemt hier, zoals gewoonlijk, met een ‘key bass’ de rol van bassist van de band over.

Haar eerste Texas stop is in ‘Antone’s Home of the Blues’, Austin. In 2008 jamde Carolyn al in deze club. Hier opent ze de avond en het album met een stevige rocker, Leon Russell’s ”Palace Of The King”, waarna (na een korte inleiding) het bluesy, met gospel en soul doorweven ”Come Together” (dat ze samen schreef met Ruthie Foster) volgt. Voor ”Only God Knows When” gaat Carolyn zitten. Voor dit nummer, uit haar “Peace Meal” (2011) album, gebruikt ze haar lap steel gitaar. ”Nobody’s Fault But Mine” is een nummer van Blind Willie Johnson (1897-1945). Deze blues / gospel is een kans om wat beter kennis te maken met de andere bandleden Cole El-Saleh en Rob Hooper, maar ook opnieuw met Guy Forsyth (gitaar) en Shelley King (tamboerijn, zang). Hooper houdt het tempo strak en El-Saleh soloot hier heel gedreven. Een andere zanger die haar erg beïnvloed heeft, is Ray Benson, de frontman van de swing band “Asleep At The Wheel”. Ze brengt van hem ”Walk On”, waarin ze gebackt wordt door de trompettisten Patrick Brink en Shelley Cox. Beiden doen dit ook in ”Cumbia Raza”, een geweldig nummer van de Mexicaan Cesar Rosas (de gitarist met de grote donkere bril van “Los Lobos”), waarin we een andere “Latino” Wonderland (op trompet!) en een aanstekelige Hooper kunnen horen. ”When I Go Away” is een nummervan Larry Campbell. Larry Campbell is afkomstig uit NY, is multi-instrumentalist en speelde nog in de band van Bob Dylan. Het laatste nummer dat opgenomen werd bij ‘Antone’ is ”Let’s Go Get Stoned”. Dit geslaagde nummer van Ashford & Simpson sluit het album heel pittig en soulful af. Guy Forsyth is hier harpist en de warme vocale harmonieën zijn van Cole El-Saleh, Rob Hooper en Shelley King.

Een tweede stop is het ‘Kessler Theatre’ in Dallas. Hier zingt Carolyn het mooie, bloedstollende ”At The Crossroads” van Doug Sahm. Douglas Wayne Sahm (1941–1999), was een Texaanse country / roots rock muzikant, die als één van de meest belangrijke Tex-Mex muzikanten omschreven wordt. De andere nummers die avond, zijn een recent geschreven nummer, het beklijvende ”Money In The Game” en het rustige ”Heart”,van een andere Texaan Neil Kassanoff.

De derde stop in het ‘Last Concert Café, Houston begint opnieuw met een eerbetoon aan Blind Willie Johnson. Carolyn brengt hier zijn ”Samson & Delilah”, dat hij in 1927 schreef. "Samson & Delilah" is een traditional, gebaseerd op het Bijbel verhaal van Samson, die door Delilah verraden wordt. De meest bekende versie van dit nummer, is van “Grateful Dead” (die de song kende in de versie van Reverend Gary Davis), voor het eerst en live gebracht in 1976, door zanger / gitarist Bob Weir. Carolyn doet haar uitstekende versie op slide gitaar. Dit is opnieuw voluit genieten!

Met haar eerste live album “Live Texas Trio” bevestigt Carolyn Wonderland voor iedereen haar kwaliteiten als zangeres / muzikante. Zowel met eigen nummers als met prima covers begeestert ze het publiek hoorbaar in de zaal. In het voorbije weekend trad ze nog op tijdens Duvel Blues 2015 voor een aardig vol gelopen tent. Wat ze daar deed was, zoals het op de flyer stond: “Een roodharige furie, met geraspte stembanden, het midden tussen Janis Joplin en Bonnie Raitt. Talent? Dat heeft ze met hopen - zo liet ook al Bob Dylan weten. En wat goed genoeg is voor Dylan, is goed genoeg voor Duvel Blues…” en voor ons!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Palace Of The King”* [Leon Russell, Don Nox, Duck Dunn] - 2”At The Crossroads”** [Doug Sahm] - 3”Come Together”* [Ruthie Foster, Carolyn Wonderland] - 4”Only God Knows When”* - 5”Samson & Delilah”*** [Blind Willie Johnson] - 6”Money In The Game”** - 7”Nobody’s Fault But Mine”* [Blind Willie Johnson] - 8”Walk On”* [Carolyn Wonderland, Ray Benson] - 9”Heart”** [Neil Kassanoff] - 10”Cumbia Raza”* [Cesar Rosas] - 11”When I Go Away”* [Larry Campbell] - 12”Let’s Go Get Stoned”* [Valerie Simpson, Nickolas Ashford] – Songs written by Carolyn Wonderland, unless otherwise [noted] – Produced by Carolyn Wonderland & Peter Schwarz -- Live recordings from Antone’s Home of the Blues*, Austin, TX, Kessler Theatre**, Dallas, TX, & Last Concert Café***, Houston, TX

Line-up:
Carolyn Wonderland: vocals, guitar, lap steel guitar (4-5)
Cole El-Saleh: vocals, keyboards, key bass
Rob Hooper: vocals, drums
Guests:
Guy Forsyth: guitar (1,3,7,11,12), harmonica (8,12), vocals
Shelley King: tambourine, vocals (1,3,7,8,11,12)
Patrick Brink: trumpet (8,10)
Shelley Cox: trumpet (8,10)

Discography:
1993 : “Groove Milk”  - Carolyn Wonderland & the Imperial Monkeys
1994 : “Truckstop Favorites Vol. 2” - Carolyn Wonderland & the Imperial
1995 : “Play with Matches” - Carolyn Wonderland & the Imperial Monkeys
1997 : “Blue Lights” - Carolyn Wonderland & Imperial Monkeys
1997 : ”Bursting with Flavor “ - Carolyn Wonderland & Imperial Monkeys
2001 : “Alcohol and Salvation” - Carolyn Wonderland (Eldridge Goins)
2003 : “Bloodless Revolution” - Carolyn Wonderland  (Stephen Doster)
2008 : “Miss Understood” - Carolyn Wonderland (Ray Benson)
2011 : “Peace Meal” - Carolyn Wonderland (Ray Benson, Larry Campbell & Michael Nesmith)
2015 : ”Live Texas Trio” Live recordings from Antone’s Home of the Blues, Austin, TX, Kessler Theatre, Dallas, TX, & Last Concert Café, Houston, TX

Artiest info
Website  
 

Label: Bismeaux Records

video