THE BOOMTOWN RATS – LIVE IN GERMANY ’78 (CD/DVD)

 

“ Bob Geldof's moody charisma helped to give the band a distinct identity… "

“The Boomtown Rats” (TBR) is een Brits / Ierse new wave band, die rond Garry Cott (lead gitaar), Simon Crowe (drums), Johnnie Fingers (keys), Pete Briquette (bass) en Gerry Cott (gitaar) in 1975 in Dún Laoghaire, County Dublin, Ierland opgericht werd. De oorspronkelijk naam van de groep was “The Nightlife Thugs”. De naam “Boomtown Rats” (de naam van een kinderbende) vonden ze in “Bound For Glory”, de autobiografie van Woody Guthrie. Nadat hun éérste optreden en bij de naamverandering van "The Nightlife Thugs" naar “The Boomtown Rats”, verliet zanger Garry Roberts, gezien niet akkoord, de band. De Ierse journalist / zanger Bob Geldof zou de manager van de band worden, maar vond dat hij een betere zanger was dan Garry Roberts, die dit eerst was. De band ging in 1985 uit elkaar en in 1986 begon Geldof aan een solocarrière. In 2013 is er een reünie van TBR, zonder Bob Geldof, Johnnie Fingers en Gerry Cott.

In 1976 verhuist de band naar Londen waar ze een contract tekenen bij ‘Ensign Records’. In 1977 komt hun eerste single "Lookin' After No. 1" uit en hun eerste titelloze studio album. Met het volgende album “A Tonic For The Troops” (1978) hadden ze ook drie hit singles, "Like Clockwork", "She's So Modern" en "Rat Trap". “Rat Trap” was hun eerste nr. 1 hit single en de eerste (new wave) nr. 1 hit single van een Ierse band in de UK. De band had in 1979 een wereldhit met “I Don't Like Mondays”. Het nummer was geschreven n.a.v. een schietpartij door de 16-jarige Brenda Ann Spencer, die aangaf dat ze het had gedaan "omdat ze niet van maandagen hield". Het nummer verscheen op hun derde album “The Fine Art Of Surfacing”. De groep wist echter dit succes met latere singles als “Banana Republic” (1980) en “Never in a Million Years” niet te continueren.

In 1981 op de verjaardag van drummer Crowe, de dag voor dat ze op wereld tour zouden vertrekken, verlaat Gerry Cott teleurgesteld en de band o.a. verwijtend dat ze lui waren, de TBR en gaat solo verder. Aanvang 1982 brengt TBR hun vijfde album “V Deep” uit. De verkoop van de single "Never in A Million Years" wordt geen succes. Het album wordt eerst in de States uitgebracht als EP, onder de naam “The Boomtown Rats featuring Four Selections From V Deep”. Hierna wordt in 1983 “The Long Grass” opgenomen, maar niet onmiddellijk uitgebracht, gezien geen kredieten. Dit lukte later in 1984 wel. Na hun deelname aan “Band Aid” werd  in 1985 een herwerkte versie van “In the Long Grass” in de States uitgebracht.

Na “Band Aid” dooft de groep langzaam uit. Geldof brengt een solo album uit en Crowe en Fingers willen niet langer fulltime bij de band blijven. Zij richten een eigen band “Gung Ho” op. In 1986 tijdens ‘Self Aid’ treedt de band in Dublin, Ierland, een laatste keer op als TBR. Geldof werkte solo verder samen met Pete Briquette. Garry Roberts wordt zakenman en runt de ‘Guitar Workshop’, waarmee hij de jeugd tracht enthousiast te maken voor muziek. Na de split van “Gung Ho”, werd Fingers in Japan (met succes) producer en lid van de Japanse band “Greengate”. Simon Crowe drumt in de “Jiggerypipery” band.

In 2008 vormen Garry Roberts, Simon Crowe, Peter Barton (later Bob Bradbury) en Darren Beale "The Rats". Ze brengen hun favoriete TBR songs uit de drie eerste TBR albums. In 2013 komt er een reünie van TBR en volgt er een UK en Ierland tour. Voor de tour wordt er ook een "Best of" album uitgebracht “Back To Boomtown: Classic Rats Hits”.

Bob Geldof: "Playing again with the Rats and doing those great songs again will be exciting afresh. We were an amazing band and I just feel it's the right time to re-Rat, to go back to Boomtown for a visit."

“The Boomtown Rats” zijn als fakkel, die even fel brandt en daarna rustig uitdooft. Ze scoorden van 1975 tot 1982 met enkele prima albums, om daarna vrij snel in het niets te verdwijnen. Buiten enkele verzamelalbums, is het na hun album “In The Long Grass” (1984) eigenlijk stil gebleven, tot er recent een CD/DVD “The Boomtown Rats - Live In Germany ‘78” uitkwam, met nog niet uitgegeven archiefmateriaal uit 1978. Voor de Duitse TV (“Der Musikladen”) zijn toen in juli/augustus, tijdens hun ‘Europe Tour 1978’ voor hun debuut album en hun album “A Tonic For The Troops” te promoten, studio opnamen gemaakt.

Op de set list staan acht nummers (van de tien) van hun titelloze debuut album (tracks 1,2,3,5,7,9,12,13), aangevuld met twee nummers van hun tweede album “A Tonic For The Troops (1978), “She’s So Modern” en “Don’t Believe What You Read”. De overige tracks zijn B-sides van singles (”(It Feels) So Strange”, de hit single ”Do The Rat” en ”It’s All The Rage”). Het zijn live opnames, die in de studio gedaan zijn en die het applaus en de reacties van het publiek verklaren, maar die van de gedrevenheid van TBR niets afdoen. Hun optreden is hun naam en faam waard. Op de DVD zie je dat Geldof, als hij rondspringt op het podium, duidelijk zijn podium inspiratie vond bij landgenot Mick Jagger. Let ook op zijn blik, ogen en mimiek. De CD is geen volledige 1 op 1 copy van de DVD, maar een kortere versie, minus de twee bonus tracks “Banana Republic” en “House On Fire”, die later opgenomen en toegevoegd werden.

Ook aardig is een copy van het tour contract ( de ‘technical reader’) die in de box toegevoegd is. Details? Betalen kon in cash of met een check, hoeveel de verzekeringspremies bedroegen, hoe groot het podium moest zijn, dat er om 12u tee, koffie en broodjes moeten zijn, om 18u warm eten, drinken (incl. 48 blikken bier), salades, fruit… bestek inbegrepen en (nu wordt het wat meer R&R) een halve liter tequila, Bacardi rum en whisky. Verdere details: de tour manager regelt de gastenlijsten en de band heeft recht op dertig tickets. Nu willen ze meestal “nog wat meer”…

Voor de wat oudere rockers en fans van de Britse new wave, die met heimwee aan deze jaren terug denken, is dit een unieke kans om vanuit de luie zetel, nog eens terug te kunnen blikken naar “The Boomtown Rats” en hoe alles begon… Ondertussen zijn “The Boomtown Rats”, “Band Ais”, Bob Geldof en… al bijna zo goed als “geschiedenis”!

Eric Schuurmans

 

Album // DVD tracks: 1”Close As You’ll Ever Be”* - 2”Never Bite The Hand That Feeds You”* - 3”Neon Heart”* - 4”(It Feels) So Strange”*** - 5”Kicks”* - 6”She’s So Modern”** [xx] - 7”Joey’s On The Street Again”* - 8”Don’t Believe What You Read”** - 9”(She’s Gonna) Do You In”* - 10”Do The Rat”*** - 11”It’s All The Rage”*** - 12”Mary From The 4th Form”* - 13”Lookin’ After No. 1”* // bonus tracks 13“Banana Republic” - 14“House On Fire”
All songs by TBR unless [noted] – From their albums ”The Boomtown Rats”* (1977), ”A Tonic For The Troops”** (1978) & singles***

Line-up 1975:
Garry Roberts: vocals
Bob Geldof: vocals
Gerry Cott: guitar, vocals
Pete Briquette: bass
Simon Crowe: drums
Johnnie Fingers: keys
Line-up 2013:
Bob Geldof: vocals
Pete Briquette: bass
Simon Crowe: drums
Garry Roberts: vocals

Discography:
1977 : The Boomtown Rats
1978 : A Tonic For The Troops
1979 : The Fine Art Of Surfacing
1981 : Mondo Bongo
1982 : V Deep
1983 : Ratrospective - compilation
1984 : In The Long Grass
1987 : Greatest Hits - compilation
1994 : Loudmouth - compilation
2003 : The best Of The Boomtown Rats
2015 : ”Live In Germany ‘78” - CD/DVD

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gonza Multimedia

video