MELISSA ETHERIDGE - THIS IS M.E.

Melissa Lou Etheridge werd geboren op 29 mei 1961 en is een Amerikaanse rock singer- songwriter. Haar titelloze debuutalbum uit 1988 was dadelijk een schot in de roos. Met haar eerste single 'Bring Me Some Water' kreeg de zangeres haar eerste Grammy nominatie voor beste vrouwelijke rock zangeres. In 1993 won Melissa haar eerste Grammy Award voor haar single 'Is Not It Heavy' uit haar derde album 'Never Enough'. Haar grote doorbraak kwam er met haar vierde album 'Yes I Am' uit 1993. Dat album stond meer dan twee jaar in The Billboard top 200. In 2004 werd bij de zangeres borstkanker vastgesteld en onderging ze een operatie en chemotherapie. Op de Grammy Awards 2005 keerde ze voor de eerste keer terug naar het podium. Hoewel ze helemaal kaal was door de chemo, bracht ze er een eerbetoon aan Janis Joplin met 'Piece Of My Heart'. Etheridge staat bekend om haar mix van confessionele teksten in combinatie van haar pop gebaseerde folk rock en raspige rokerige zang. Melissa is ook een icoon in de homo en lesbo beweging en een echte activiste sinds haar publieke outing in 1993. Tot nu verzamelde ze al vijftien Grammy Award nominaties, waarvan ze er twee won, alsook een Academy Award. In september 2011 ontving ze een ster op de beroemde Holywood Walk Of Fame.

Het album 'This Is M.E.' is in de USA al een paar maanden uit en was alleen als import beschikbaar in Europa. In november van verleden jaar heeft de zangeres al een promo tour gedaan en die kreeg overal positieve reacties. Sinds zestien januari verdeelt SPV het album ook in Europa. 'This Is M.E.' is inmiddels het dertiende album van Etheridge. Het bevat elf nieuwe nummers die allemaal door Melissa geschreven zijn. Het album begint met het minzame 'I Will Not Be Alone Tonight' en deze mix van rock en pop barst pas echt open wanneer het spetterende refrein begint. Als single werd het flirtende 'Take My Number' gekozen waarin de zangeres terugblikt op haar verleden en de vroegere momenten van haar carrière. Het nummer heeft een heel commerciële sound en het wordt heel overtuigend gezongen door Melissa. Deze 'Take My Number' zal zeker op veel airplay kunnen rekenen bij verschillende radiozenders. Een stampende en melodieuze rocker krijgen we in 'A Little Hart Hearted'. In het begin zingt de Amerikaanse nogal op een spookachtige manier maar even later horen we weer die volle sterke en aantrekkelijke stem van Melissa. De ballade 'Do It Again' kan me niet raken, al blijft de krachtige stem van Etheridge wel boeien. Het idee en de tekst van 'Monster' ontstond toen de zangeres op weg was naar de VN om er op te treden als spreker over de rechten van homo's en lesbiennes. De tekst van 'Monster' verwijst duidelijk naar dit onderwerp. Ze choqueert ook door de holebi's monsters te noemen. Melissa is zelf lesbienne waardoor het nummer nog meer aan kracht wint en je hoort dat dan ook aan de emotie in haar stem. Op deze song hoor je dat de zangeres ook goed uit de voeten kan met de mondharmonica.

Een stampend en bulderend refrein krijgen we in 'Ain't That Bad'. Melissa verstaat de kunst als geen ander om heel groovy songs te schrijven met uitstekende melodielijnen. Luister maar eens naar het prachtige ritme in 'All The Way Home'. Krachtige versterkte drums en veel toetsen bepalen de sound van 'Like A Preacher'. Samen met 'Take My Number' is deze 'Like A Preacher' het absolute hoogtepunt uit dit album. Melissa groeide op in Kansas en daar gaat de volgende krachtige song 'Stranger Road' wel een beetje over. Het heeft een heel strak ritme, en de mooie subtiele cello en banjo kleuren het geheel. De karakteristieke stem van Melissa doet de rest. Ook in het volgende nummer wordt er gebruik gemaakt van de banjo en zelfs de ukelele komt in 'A Little Bit Of Me' aan bod. Het is een mix van pop, folk en volksmuziek dat erg goed in het oor ligt. Live wordt dit zeker een meezinger door de vele lalala's die worden gezongen. De meest emotionele song op het album is zonder twijfel 'Who Are You Waiting For', het nummer dat Melissa schreef voor haar huidige partner Linda Wallem. Ze zong dit lied ook voor het eerst op 31 mei 2014 op haar huwelijk met Linda. Deze ballade is meest intieme en de meest persoonlijke bijdrage van Melissa aan het album 'This is M.E.'. Een zeer genietbaar album.

Walter Vanheuckelom

 

 

"THIS IS M.E." - SOLO EUROPEAN TOUR
25.04. B-Gent - Capitole
28.04. NL-Utrecht - Tivoli Vredenburg

 

Artiest info
Website  
 

Label : SVP

video