BERNARD ALLISON GROUP - IN THE MIX

Bernard Allison is de jongste van negen kinderen van de Chicago blues legende Luther Allison. Bernard werd geboren in Chicago op 26 november 1965. De eerste muzikale invloeden kreeg de jonge Allison natuurlijk thuis waar voornamelijk geluisterd werd naar artiesten als Magic Sam, Otis Rush, T- Bone Walker, Lightnin' Hopkins, BB King en natuurlijk ook naar de muziek van vader Luther. Deze muziek speelde een belangrijke rol in het jonge leven van Bernard en vormde hem ook als muzikant. Maar hij leerde niet alleen van deze oudere muzikanten, ook de jongere generatie zoals Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter en Jimi Hendrix trokken de interesse van de jonge man. Toen de knaap tien jaar oud was leerde hij gitaar spelen op het instrument van zijn vader. Luther kocht zijn zoon een Fender Stratocaster op zijn twaalde verjaardag, maar Bernard werd verplicht eerst de middelbare school af te werken. In 1983 stonden vader en zoon samen op het Chicago Blues Festival en een week later kreeg Bernard een telefoon van Koko Taylor om gitarist te worden in haar band. Hij nam dit aanbod met beide handen aan en bleef drie jaar in Koko haar band. Nadien probeerde Bernard het met zijn eigen band en hij werd ook bandleider in band van zijn vader tijdens diens Europese tournees. In 1990 verschijnt dan zijn debuut album 'The Next Generation'. Het album gaat niet onopgemerkt voorbij en in 1995 kan hij een contract tekenen bij het bekende RUF Records. Op dit label verschenen een tiental albums, waaronder de twee heel knappe albums 'Keeping The Blues Alive' en 'Higher Power'. Het live album 'Energized – Live in Europe' met bijbehorende dvd mag eveneens tot de hoogtepunten in de carrière van Bernard gerekend worden. In 2007 tekent hij dan bij Jazzhaus records. In datzelfde jaar verscheen op dat label 'Chills & Thrills', in 2010 'The Otherside' en in 2011 het live album 'Live At The Jazzhaus'. Daarna werd het redelijk stil rond Bernard Allison. Vijf jaar na zijn laatste studio cd is de artiest eindelijk terug met een nieuw album, dat de naam 'In The Mix' meekreeg. Bernard deed voor dit album ook de mixing en de productie. Er staan tien nummers op 'In The Mix', waarvan ongeveer de helft geschreven door Bernard. Verder staan er twee nummers van zijn vader op en een paar covers.

Het album komt op gang met een slome gitaar riff, maar na een paar seconden wordt er door Jose Ned James op saxofoon heel gedreven leven geblazen in 'Five Long Years'. Hij wordt hierbij bijgestaan door partner in crime Mark Leach op de Hammond B3. Deze blues song met een heel hoog soul gehalte is meer dan een leuke opener. Van deze Colin James cover uit 1988 druipt de klasse af. De warme soulstem van Bernard komt hier heel goed tot uiting. Het subtiele spel op de piano van Bruce McCabe zorgt voor de wondermooie afwerking. Van de klank van Mario Dawson zijn drumstel krijg ik gewoonweg kippenvel. Het tempo wordt gedempt maar het blijft blues en soul in de ballad 'Call Me Momma'. De song wordt gedragen door de warme klanken van de Hammond en vermengd met korte en fijne gitaar rifjes. Ook de sax doet weer een aardige duit in het zakje. In 'Move From The Hood' een cover van Luther Allison hoor je goed het verschil tussen vader en zoon. Ze zijn allebei fantastische en gedreven gitaristen, maar het geheel, zowel stem als instrumentaal is bij de zoon iets zachter, iets meer afgerond dan bij de vader. 'Move From The Hood' is zowel in de versie van Bernard als Luther een dijk van een funky blues nummer. Voor de liefhebbers van mooie slowblues kunnen we zeker 'Tell Me Who' aanraden. Jose Ned James is op de vier eerste songs van het album goed en erg uitdrukkelijk aanwezig op zijn saxofoon. Ook in dit trage nummer mogen we volop van zijn blaasinstrument genieten. De frontman zelf verrast ons weer heel positief met zijn korte maar erg mooie gitaar passages. Allison is niet vies van een portie meeslepende en pompende blues, dat horen we in 'Something's Wrong'. De twee jongens op de toetsen, McCabe op de piano en Mark Leach op de Hammond zijn heel bepalend en stelen de show.

Samen met Ronnie Baker Brooks schreef Bernard 'Lust For You'. George Moye speelt steeds dezelfde diepe lekkere baslijnen en vormt zo de basis van de song. Soms heb ik de indruk dat men bijna aan het jammen is. Zeker niet het beste nummer op 'In The Mix'. De Tyrone Davis cover 'I Had It All The Time' heeft Bernard Allison op een zeer fijne manier bewerkt. Deze nieuwe versie heeft hetzelfde soul gehalte als het origineel maar is iets vloeiender. Er zijn hier geen blazers te horen, deze zijn vervangen door de Hammond en de basgitaar die een enorme groove speelt. Ook de Freddie King klassieker 'I'd Rather Be Blind' uit 1972 heeft Bernard bewerkt en net zoals bij de andere covers op 'In The Mix' heeft hij het origineel een iets trager ritme gegeven en het geheel een iets zachtere maar heel soul volle sound gegeven. Bernard Allison verstaat als geen ander de kunst om al de instrumenten die hij in de song gebruikt, de juiste dosering te geven. Bij de start van 'Set Me Free' laat Bernard zijn gitaar lekker vet klinken op de warme klanken van de Hammond B3. Het is trouwens Mark Leach die op de toetsen volop in de schijnwerper staat in dit strakke blues nummer. In het laatste gedeelte speelt Bernard misschien wel zijn pittigste solo van het album. Als afsluiter krijgen we 'Moving On Up', een song van vader Luther, die weer op weergaloze manier wordt gebracht. Een goede mix van blues en soul waar de warme soul stem van Bernard als geen ander voor geschikt is. Voor de liefhebbers van dit soort muziek is deze 'In The Mix' zeker een aanrader. De liefhebbers van de Hammond B3 komen hier ook erg veel en goed aan hun trekken. Zelf ben ik in ieder geval blij met dit album en met de promo tour die volgt. Spijtig genoeg staat België niet op het concert lijstje. De meeste optredens gaan door in Duitsland en de tour begint op vijftien januari. Gelukkig komt Bernard Allison ook naar Nederland, al is het maar voor één concert, namelijk in De Bosuil te Weert op zondag 25 januari.

Vanheuckelom Walter

 

25 Jan. 2015 - Weert - De Bosuil

Bernard Allison - Zang & Gitaar
George Moye - bas
Mario Dawson - Drums
Mark Leach - Hammond B3 (piano on track 4)
Bruce B. McCabe - Piano on track 1 en 5
Jose Ned James - Saxofoon op tracks 1,2,3 en 4

Artiest info
Website  
 

Label: Jazzhaus Records

video