ROBB MURPHY – SLEEP TONIGHT

De eerste naam die me te binnen schoot bij de beluistering van het tweede album “Sleep Tonight” van Robb Murphy was die van de Ierse songsmid Damien Rice. Robb Murphy is ook een Ier uit Belfast en zijn melodieuze liedjes kunnen de vergelijking met het werk van Damien Rice moeiteloos weerstaan. Maar we willen deze nieuwe ster aan het folkfirmament hier nu ook niet tekort doen, want zijn eigen composities zijn vooral heel mooi, stijlvol en beklijvend.

Het is voornamelijk omwille van de steeds terugkerende balladvorm en het gebruik van violen en cello dat we deze songs menen te mogen vergelijken met die van die andere Ierse folktroubadour. Twaalf liedjes staan er op deze nieuwe plaat van Robb Murphy en – het dient gezegd – er is geen enkel moment van zwakte waarneembaar bij dit dozijn songs. Zijn debuutplaat “Take A Stand” uit 2012 was trouwens ook al om van te smullen.

Vanzelfsprekend hebben we ons ook deze keer het recht voorbehouden om enkele favoriete tracks te selecteren. Daarbij zijn we uitgekomen bij “To Be A Fool”, de opgewekte folkrocker “The Mysteries Of The Heart”, de ballads “Stars” en “A Good Place For Us”, het ingetogen nummer “Bound For Your Arms” en de schitterende single en albumtiteltrack “Sleep Tonight” (zie video met audiofragment) waarin ik zijn stem vind lijken op die van Tony Dekker van ‘Great Lake Swimmers’.

Op deze tweede plaat wijkt Robb Murphy steeds meer en meer af van het geijkte patroon van de akoestische folkliedjes en voegt hij extra instrumentatie toe, wat de algemene kwaliteit van deze songs zeker ten goede komt. Illustratief hiervoor zijn de liedjes “Headstrong” en het zachtjes rockende “The Best Decision”.

“Sleep Tonight” is een zeer aangenaam beluisterbare plaat van de Ierse bard Robb Murphy, een album dat je nu al doet uitkijken naar zijn toekomstige werk. Maar tot dan zullen we het maar al te graag blijven doen met zijn twee uitstekende albums die voor ieder van ons nu al verkrijgbaar zijn. Deze nieuwe cd is alvast een echte aanrader voor de liefhebbers van hedendaagse folkpopsongs.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video