JJ APPLETON & JASON RICCI – DIRTY MEMORY

 

“ Keeping the Piedmont blues tradition alive...”

JJ Appleton aka Jon Jason Appleton (°1976), is een muzikant en singer-songwriter uit NYC, die in de Washington Post genoemd wordt o.w.v. zijn “pop-rock sound”. JJ was de zoon van professor John H. Appleton, die muziek doseerde en die de mede-uitvinder was van de digitale Synclavier synthesizer en recorder. Na zijn aandeel te hebben gehad in Hamhorta, Electric Jellyfish en de The Grasshoppers, gaat JJ solo en brengt hij in 2003 zijn debuut “500 Moments” uit. In 2005 verschijnt in de States het album “Uphill To Purgatory”, dat een jaar later in de UK de naam “Someone Else's Problem” krijgt, incl. drie extra nummers uit de “500 Moments” EP. In 2006 verhuist JJ naar Londen.

Jason Ricci (°1974) is een Amerikaans zanger en harmonicaspeler, die buiten zijn solo werk als gast optrad op albums van Johnny Winter, Nick Curran, Ana Popovic, Walter Trout, Cedric Burnside, The Mannish Boys en Joe Louis Walker. Jason groeit op in Portland, Maine en is als tiener eerst  zanger in een punk band, voor de band voor hem de harmonica als instrument kiest. Het is Howard Levy die hem aanvankelijk beïnvloedt en die hem definitief voor de harmonica i.p.v. de sax doet kiezen. Later ontwikkelt Jason zijn stijl door naar Little Walter, Paul Butterfield, Pat Ramsey en Adam Gussow te luisteren. In 1995 verhuist Jason van Portland naar Memphis, TN, waar hij zijn eerste titelloos album opneemt. In Memphis speelt Jason in de bands van David Malone Kimbrough en Junior Kimbrough en met R. L. Burnside. In die periode geraakt hij verslaafd aan drugs en belandt hij in de gevangenis. In 1999 wint Jason de ‘Mars National Harmonica Contest’ en treedt hij op samen met Keith Brown. Na zijn samenwerking met Big Al & the Heavyweights en zijn verblijf in Raleigh, North Carolina, richt Jason in 2002 zijn eigen band Jason Ricci & New Blood op. In 2007 tekent hij bij ‘Eclecto Groove’ en brengt hij “Rocket Number Nine” uit. In 2009 (Jason was toen erg bezig met het occulte) volgt “Done With The Devil” en wordt hij genomineerd voor een ‘Blues Music Award’ als “Harmonica Player of the Year’. In 2010 verhuist Jason naar New Orléans en begint hij met gitarist John Lisi een nieuwe band “Aproved By Snakes”. Ook in 2010 wordt hij opnieuw ‘Best Harmonica Player of the Year’. Jason speelt harmonica op Johnny Winter’s album “Step Back” (2014) in de song "My Babe". Het album won in 2015 de ‘Grammy Award’ als ‘Best Blues Album’. In 2015 tourt Jason met zijn nieuwe band Jason Ricci & the Bad Kind. Ook in 2015 speelt Jason harmonica in het nummer "Born in Chicago" met Zac Brown en Tom Morello tijdens de ‘Rock & Roll Hall of Fame’ introductie van The Paul Butterfield Blues Band.

In 2014 en 2015 werken JJ Appleton en Jason Ricci samen aan een akoestisch blues album, dat de titel “Dirty Memory” krijgt. Opzet volgens JJ is “keeping the tradition of Piedmont blues alive”. De bassisten Tim Lefebvre (Tedeschi Trucks) en Neal Heidler (Eddie Harris) werkten mee aan dit album. Vooral eigen composities en enkele covers, “gutbucket” blues, stomps, ouderwetse klaagliederen en wat Cajun Americana is het resultaat geworden van deze coalitie. JJ schreef vijf nieuwe songs en Jason drie, inclusief de autobiografische nummers “New Man” en “Demon Lover”.

Laat me even verder doorheen de tracklist skippen en (“beleefdheidshalve”) beginnen met de covers… Qua keuzes, drie uiteenlopende stijlen, inclusief Blind Willie Johnson’s “Nobody’s Fault But Mine” (country blues), Rolling Stones’ “Black Limousine” (swampy, urban blues) en “It Ain’t No Use” van Gary U.S. Bond. De nummers die JJ schreef zijn de relaxte opener ”Leaning Blues” (een Chicago shuffle met veel resonator slides), ”Can’t Believe It’s This Good” (frisse, hedendaagse blues), ”Just Enough” (met een op dreef zijnde, improviserende jazzy Jason), ”At The Wheel Again” en ”Come On Over, Come On By” (gevoelige country blues, met opnieuw veel resonator). De nummers van Jason zijn ”New Man” (een nummer dat Jason zelf heel knap zingt, een jazzy escapade met veel goede voornemens), ”Jason Solo” (een schitterende instrumental en solo waarin Jason meer dan zes minuten lang voluit gaat, terwijl hij de ketel in de stoomtrein op maximum druk tracht te houden) en ”Demon Lover” (de andere kant van Jason, duivels en occult, zoals we hem ook kennen…).

“Dirty Memory”… wat een duo, wat een album! Een absolute harmonica blues aanrader. Laat ons hopen dat dit duo in 2016 ergens live te bewonderen is…

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Leaning Blues” - 2”Nobody’s Fault But Mine” [Blind Willie Johnson] - 3”Can’t Believe It’s This Good” - 4”New Man” - 5”Jason Solo” - 6”Just Enough” - 7”At The Wheel Again” - 8”Black Limousine” [Jagger/Richards] - 9”Demon Lover” - 10”It Ain’t No Use” [Williams/Bond/Hollinger] - 11”Come On Over” – Songs by Appleton (1,3,6,7,11) and Ricci (4,5,9), unless otherwise [noted: 2,8,10] – Produced by JJ Appleton

Album Line-up:
JJ Appleton: guitar, vocals
Jason Ricci: harmonica, vocals
Tim Lefebvre: upright bass (2,4,6,8,10)
Neil Heidler: upright bass (1,3,7,9)

Discography JJ Appleton:
2015 - Dirty Memory, with Jason Ricci
2008 - Black And White Matinee
2006 - Someone Else's Problem
2005 - Uphill To Purgatory
2003 - 500 Moments
Discography Jason Ricci:
2015 - Dirty Memory, with JJ Appleton
2010 - Down That Road... - compilation of Live tracks
2009 - Done with The Devil
2007 - Rocket Number 9
2006 - Blood On the Road
2005 - Her Satanic Majesty Requests Harmonica Music - compilation
2004 - Live At Checkers Tavern
2001 - Feel Good Funk
1997 - Down At The Juke
1995 - Jason Ricci

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Old Boy Network
Info: Blind Raccoon

video