THE BORDER BAND – FRESH BLOOD (DISC 1) / OLD SKIN (DISC 2)

 

The Border Band is een  Amerikaanse vierkoppige roots band, die bestaat uit “the captain” Melvin Litton (zang, ritme gitaar, orgel), Dave Melody (drums, percussie, zang) en Hugh Campbell (zang, ritme gitaar, bas). De band brengt een rauwe mix van rock, folk, country en blues, die ze zelf omschrijven als “Rawhide Rock”, waarmee ze m.i. het genre zeker geen geweld zullen (of willen) aan doen.

Songwriter, schrijver / gitarist / toetsenman Melvin Litton is de leider van de band en schrijft de meeste van de songs van de band. Hij startte zijn muzikale (solo) carrière in Canada zo’n vijfentwintig jaren geleden en trad in de loop der jaren in het Noord Oosten, in Nashville, Austin, Colorado en Kansas op. Litton is muzikaal beïnvloed door Leadbelly, Jimmy Rogers, CCR en The Band. In de laatste decennia zijn Roger Holden en Dave Melody zijn twee muzikale maten. Lead gitarist Roger Holden is geïnspireerd door Jimi Hendrix, Santana, Stevie Ray Vaughn en BB King. Holden speelde al in verschillende bands en verschillende, uiteenlopende genres als rock, punk, ska, surf, Tex-Mex, country, folk en blues. Drummer en zanger Dave Melody is de tweede vaste waarde van The Border Band. Menig bassist kwam en vele zijn er geweest of gegaan, om de meest uiteenlopende reden. De laatste bassist die de band verliet, was de jonge, erg getalenteerde Daniel Weaverling. Daarna kwam er een jonge, fiere Navajo met een Schotse naam, Hugh Campbell. Campbell groeide op in River City, Kansas en was het jonge bloed, dat er nodig was in de band...

Het nieuwe dubbel album (het vijfde van The Border Band) “Fresh Blood / Old Skin” is sterk geïnspireerd door nieuwkomer Hugh Campbell. Campbell schreef alle nummers van en doet de zang op Disc 1 “Fresh Blood” (dertien tracks); terwijl Melvin Litton de nummers van Disc 2 “Old Skin” (veertien tracks) schreef. Litton & Dave Melody (op twee songs) doen de zang op “Old Skin”. Buiten het viertal was ook Jeff Jackson (pedal steel gitaar) voor één track (“Louisiana Nights”) in de studio.

Met enkele trom slagen van Dave Melody opent “Fresh Blood” met ”You ’n I” het eerste album van deze dubbele CD. Nieuwkomer Hugh Campbell laat hier (en in ”Better Hurry”, dat hierna volgt) al direct horen, dat hij een uitstekende zanger is, terwijl Roger Holden hem in de achtergrond onopvallend begeleid en met enkele solo’s opvalt. Voor het nummer ”Desperado Hair” dat heel rustig inzet,werkte Campbell voor de songwriting samen met Melvin Litton. De tempo wisselingen maken van deze song een erg boeiende song. ”Old Dead Tree” is een rustige sfeervolle ballade, die op sommige momenten, heel beklemmend over je heen gaat, terwijl ”Torn Away” rauw is, snijdt en tot de laatste akkoorden, door de effecten blijft nazinderen. Een van de opvallendste nummers op het album is ”Welcome To My Cage”. De manier waarop Campbell hier zingt en Holden solerend afrondt is op zijn minst fascinerend, maar ook beangstigend te noemen. In het nummer ”Close To My Heart” trok Campbell alles naar zich toe. Noem het zijn persoonlijk moment, zijn reflecties. Een totaal andere Campbell krijgen we daarna in ”Goodbye My Friend”, dat heel poppy klinkt en in het uitgesponnen, met tempo versnellingen gekruide ”Goin’ Downtown” (dat met zijn meer dan zeven minuten, de langste track is) te horen. Het album sluit met twee Americana’s. Het rustige ”When I Wake Up” en het rockende, wat bluesy ”Wanderin’”.

“Old Skin” is een singer-songwriter-Melvin-Litton album. Merk op dat Litton niet alleen een songwriter is, maar ook novellen schrijft. “I Joaquin”, dat hij in 2014 uitgaf, is gebaseerd op het leven van goudzoeker Joaquin Murrieta en “Geminga”, waaraan hij momenteel werkt, wordt het verhaal van een sprekende raaf en een levende slang.

Veertien tracks staan er op “Old Skin”, het tweede album van deze dubbele CD. Het album opent met veel bluesy slides en met een ode ”Victrola Blues”, gevolgd door ”Nothin’ Ain’t Tryin’”, dat je in New Orléans op straat zou kunnen horen. De ode, waar Litton mee opent, is aan ‘The Victor Talking Machine Company’, het vlaggenschip van de opwindbare Victrola grammofoon, die in Camden, NJ, door Eldridge R. Johnson opgericht werd. Dat drummer Dave Melody ook behoorlijk kan zingen, laat hij horen in de ballade ”Louisiana Nights” en in de country rocker ”Redheaded Woman #2”. Op de eerste track krijgt hij de hulp van pedal steel gitarist Jeff Jackson en voor de dame met het rode haar, slaat hij wild om zich heen. Voor ”James Street Bridge” en ”Talkin’ Old Times” gaat het tempo omhoog en gebruikt Roger Holden zijn wah-wah gitaar pedaal gretig. Dat er in de gevangenis ook gerockt wordt, horen we in ”Jewell Country Jail”, waarna de rust terug keert met ”Dream Drifters”. Ook nu weer is er een extra lange track. Op dit album is dit de bluesy slow ”Night Gives To Day”. ”Farmin’ Blues” is de extra portie blues, die we krijgen voor we rockend naar het einde gaan met ”Ashes And Dust” en de rauwe blues song ”Solomon Smoke”.

In 2005, in de recensie van “Hard West” schreven we het al op deze site: “Waar komt deze fantastische muziek van? Wie zijn de muzikanten van deze geweldige band?...” Melvin Litton en zijn band zijn méér dan simpel een Americana / Roots band. Ze zijn de essentiële muzikale toegevoegde waarde van hun muziek. Dat, waar menig andere band vaak naar op zoek is!

“ The album “Fresh Blood / Old Skin” confirms the exceptional class of Melvin Litton & The Border Band. Again, it is incontestable a roots rock / alt-country / Americana album and undoubtedly, an unique gem... “

Eric Schuurmans

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BORDER BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list Disc 1: Fresh Blood: 1”You’n I” - 2”Better Hurry” - 3”Desperado Hair” [& Litton] - 4”Old Dead Tree” - 5”Torn Away” - 6”Welcome To My Cage” - 7”Cloese To My Heart” - 8”Goodbye My Friend” - 9”Heavy Thoughts” - 10”Say A Prayer” - 11”Goin’ Downtown” - 12”When I Wake Up” - 13”Wanderin’” – Songs by Hugh Campbell, unless otherwise [noted: 3] – Produced by Melvin Litton

Album track list Disc 2 : Old Skin: 1”Victrola Blues” - 2”Nothin’ Ain’t Tryin’” - 3”Johnny Moore” - 4”Louisiana Nights” - 5”James Street Bridge” - 6”Talkin’ Old Times” - 7”Jewell Country Jail” - 8”Dream Drifters” - 9”Redheaded Woman #2” - 10”Night Gives To Day” - 11”Blackbird” - 12”Farmin’ Blues” - 13”Ashes And Dust” - 14”Solomon Smoke” – Songs by Melvin Litton – Produced by Melvin Litton

Album Line-up:
Melvin Litton: vocals (disc 2), rhythm guitar & organ
Hugh Campbell: vocals (disc 1), bass & rhythm guitar
Roger Holden: lead guitar (except 1/7)
Dave Melody: drums & percussion, lead vocals (2/4 & 2/9)
& Jeff Jackson: pedal steel (2/4)

Discography The Border Band:
2015 - Fresh Blood (Disc 1) / Old Skin (Disc 2)
2011 - It’s A Short Live
2005 - Hard West (2CD)
2003 - Magdalena
2001 - Rootless Seed 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video