KING DALTON - THILDA


Bijna twee jaar geleden maakte King Dalton zijn eponieme eerste cd, meteen een spraakmakend werkstuk. King Dalton bleek een soort supergroep, in de zin dat de vijf leden al elders hun sporen hadden verdiend: Pieter De Meester(zang, gitaren, baritonsax) en zijn broer Jonas (slide) komen van folkband AedO, Jorunn Bauweraerts (zang) kennen we van Lais, bassist Tomas De Smet van Zita Swoon en de Broken Circle Breakdown Bluegrass Band en drummer Frederik Heuvinck associeert men met A Brand. Het verklaart meteen het eclectische van de muziek van King Dalton, een samensmelting van rock, pop, blues met een flinke slok country en folk. Dat het geheel ook goed klinkt en dat de mix uitmondt in iets wat gerust een huisstijl mag heten, heeft te maken met het feit dat King Dalton al geruime tijd aan het proefdraaien was en er dus al flink wat schaafwerk was geleverd. Het resultaat mag bepaald ondefinieerbaar en eigenzinnig heten (maar niet buitenissig want de song primeert) en draagt terecht het label ‘alternatief’. Dat bezien wij nog steeds als een grote kwaliteit in een muzieklandschap vol doorslagjes en kopieerders.

In die zin is er een parallel te trekken met het gezelschap rond Koen Kohlbacher, Birds That Change Colour, ook een samenkomen van beslagen muzikanten en zangstemmen. Bij BTCC, overigens stalgenoten van King Dalton, vind je evenzeer dat constante zoeken naar onverwachte structuren en verrassende klankkleuren. Dat een ander lid van trio Lais, Nathalie Delcroix, lid is van BTCC is een andere interessante gelijkenis, gelijkenis die we kunnen doortrekken naar Nathalie’s andere band, Eriksson Delcroix, ook al een buitenbeentje, zij het in een uitgesproken alt.country (gris-noir) gedaante. Met ‘On Recording Birds’ bracht BTCC een jaar geleden zijn tweede cd uit. Nu is er ‘Thilda’, in grote trekken volgens de lijnen uitgezet door ‘King Dalton’. Tussen de twee in was er een opstapje, in de vorm van de muziek voor de Eén serie ‘Tom & Harry’ die dit voorjaar tien weken lang liep. Het nummer dat ze schreven voor de eindgeneriek van de serie, ‘Jewel Pleasures’ kwam uit als single en staat op ‘Thilda’ als bonus track.

We vinden ‘Thilda’ overigens helemaal geen ‘King Dalton II’, al is de eerste verbazing natuurlijk weg. De elf nummers plus één zijn, zo had u al begrepen, de moeite om bij herhaling te beluisteren, want zoals dat gaat bij veelgelaagde muziek: die geeft zijn geheimen slechts mondjesmaat prijs. Je zoekt natuurlijk naar wat meteen aanslaat en dan zijn de iets meer rechtlijnige (wat heet!) ‘Revolution’ en ‘A Little Meditation’ goeie instappers. Eens te meer hoor je her en der instrumenten waarvan aard en oorsprong niet meteen duidelijk zijn: heerlijk zoekplaatje. De bariton sax van haar kant is immer herkenbaar. Mark Sandman van Morphine had het graag gehoord. Maar altijd zijn de klankkleuren een feest voor het oor. Dat geldt ook voor de stemmen van Pieter (die niet zelden aan Stef Kamil Carlens doet denken) en Jorunn die schitterend in mekaar haken: in ‘Silver Spoon’ komt die vocale combinatie in zowat alle schakeringen voor. ‘Silver Spoon’ geniet trouwens om diverse redenen onze voorkeur, samen met opener ‘Ignorance’, ‘Shepherd’s Shadow’ en ‘Wishing Well’. Maar er zijn geen exclusieven: op een ander moment kan het hypochondrische ‘Hey Times’ ons al evenzeer bekoren. Zo is ‘Thilda’ namelijk: ze leidt ons in bekoring en zo mochten er wel meer plaatjes uitkomen.

Antoine Légat


Artiest info
Website  
 

Label: Waste My Records

video