KING KING - REACHING FOR THE LIGHT

In 2009 verscheen King King op het toneel en ze werden toen al bestempeld als de ontdekking van het jaar. Sinds de release van hun debuut album 'Take My Hand' in januari 2011 is King King maar blijven groeien. Matters Magazine riep hen toen al uit tot de beste band van 2011 en de bekende Britse radio presentator Paul Jones was vol lof over het Schotse viertal en voorspelde hen een gouden toekomst. Hun echte grote internationale doorbraak kwam er nadat ze een weergaloos optreden afleverden in de zomer van 2011 op het gerenommeerde Blues Festival in Peer. Het enthousiasme waarmee de Schotten op het podium staan, samen met hun pompende meeslepende muziek zorgen er voor dat de band in geen tijd bekend geraakt in het grootste deel van Europa. Aan optredens heeft King King geen gebrek. Iedereen wil King King op zijn affiche. Twee jaar later verschijnt de opvolger van 'Take My Hand'. De druk is hoog en de vraag is of de band met hun tweede album hun succes kunnen bevestigen. 'Standing In The Shadows' lost de hoge verwachtingen moeiteloos in. In 2014 won King King alle mogelijke prijzen op de Britse Blues Awards. Alan Nimmo werd verkozen tot beste zanger, Lindsay Coulson tot beste bassist en Wayne Proctor tot beste drummer. Verder werd 'Standing In The Shadows' verkozen tot beste album en werd King King verkozen tot beste blues band. Nu op 4 mei zal het derde album 'Reaching For The Light' verschijnen en dat album gaan we even nader beluisteren. Alan Nimmo zegt zelf volgende woorden over het nieuwe album: We konden geen genoegen nemen met een album dat zo goed was als 'Standing In The Shadows'. We zouden overal afgestraft worden. 'Reaching For The Light' moet het beste album zijn dat we al gemaakt hebben en ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Hier en daar wordt al gefluisterd dat dit het album van 2015 gaat worden. Maar we zijn nog maar april, dus vind ik het nog iets te voorbarig om daar al een uitspraak over te doen. Het is een schitterend album en van één zaak ben ik wel zeker en dat is dat King King zeker niet meer in de schaduw staat, maar volop in de schijnwerpers.

King King gooit met de opener 'Hurricane' dadelijk al hun kaarten op tafel. Deze opener gaat als een pletwals over je heen. Wayne start met een korte felle drum intro en Alan vervoegt met een geweldige bluesy riff zijn collega. De heerlijke bas groove van Lindsay en het uitdrukkelijk aanwezige Hammond vervolledigen even later de enorme gedreven sound. King King spurt uit de startblokken met 'Hurricane' zoals een sprinter op de honderd meter in de atletiek. Dit is dadelijk je stempel drukken. Dadelijk de beluisteraar imponeren. Kort en krachtig, want het nummer duurt maar drie minuten, maar dat is genoeg. Aan deze song moet niets aangebreid worden, want ze is honderd procent af. De gaspedaal wordt iets los gelaten in 'You Stopped The Rain'. De tekst schreef Alan toen bij zijn broer Stevie keelkanker werd vastgesteld en wist dat er een operatie zou volgen. Het was ook voor mij een zware periode vertelt Alan en er over schrijven is een middel om de pijn bij mezelf te verlichten. De ritme sectie met Lindsay en Wayne levert weer uitstekend strak werk af, net als de Nederlandse toetsen virtuoos. Bob Fridzema is niet meer weg te denken bij de Schotse band, hij maakt de muziek van King King zoveel completer door zijn Hammond op de juiste wijze te gebruiken. Nooit teveel, noot te weinig, maar altijd juist gedoseerd. De riffjes die Alan uit zijn Gibson tovert zijn weer niet te versmaden. Het refrein klinkt lekker catchy en zal vlug meegezongen worden tijdens de live optredens. 'I'm Waking Up' is een mix van soul, blues en rock. De stem van Alan heeft een geweldige sterke impact en instrumentaal is alles tot in het kleinste detail weer perfect gespeeld. Wayne Proctor en Alan Nimmo stonden in voor de productie en leverden ook op dat vlak prima werk, want het geluid is ronduit schitterend. De tekst van 'Rush Hour' schreef Alan toen hij zestien was. Nu heeft hij het nummer verder uitgewerkt tot een prachtige soul bluesrock song. De prachtige opbouw kenmerkt het nummer. Bij het begin van 'Rush Hour' zou je nooit durven denken dat het nummer zo geweldig zou uitbarsten.

Het weemoedige 'Lay With Me' begint met Bob op de toetsen en Alan zingt de song met heel veel emotie. Dit is weer één van de harmonieuze trage nummers waar King King zo sterk in is. In de prachtige Hammond solo bewijst de Nederlander Fridzema dat hij een hele grote inbreng heeft in de muziek van de Schotse band. De enige cover op het album komt van Paul Carrack. In deze mengeling van blues, funk en soul pakt Alan nog eens echt vet uit met de gitaar. De jongens hebben niet zoveel veranderd aan het origineel. De blazers zijn weg, maar worden zeker niet gemist en dat komt grotendeels door de uitstekende Hammond riffs Bob Fridzema. De klasse van de ritme sectie, met Lindsay op bas en Wayne op drums hoor je in elk nummer. King King bezit zonder twijfel over één van de beste ritme secties van het ogenblik. Neem daar nog twee meesterlijke virtuozen bij zoals Alan op gitaar en Bob op de toetsen en je hebt een schitterende band. Een echte power ballad misten we nog op het nieuwe album. Met 'Take A Look' bedienen de jongens ons op onze wenken. Hier speelt Alan misschien wel de beste solo van het album. Zijn gitaar klinkt vlijmscherp en gaat door merg en been. Als afsluiter kozen de jongens voor het zwoele broeierige alternatieve bluesrock nummer 'Stranger To Love'. Niet dadelijk de muziek die je van King King verwacht, maar het nummer steekt wel heel goed in elkaar. Lindsay en Wayne zorgen voor de aantrekkelijke speciale groove. De krachtige stem van Alan is hier natuurlijk ook een grote troef. In 'Stranger To Love' zitten ook een paar leuke sfeer wisselingen, die het nummer nog interessanter maken. King King heeft nog steeds honger naar nog meer prijzen en nog meer succes en ik denk dat ze na hun schitterende albums 'Take My Hand' en 'Standing In The Shadows' met 'Reaching For The Light' weer een voltreffer gemaakt hebben. Het album is zeker een aanrader. Voor wie de band live aan het werk wil zien kan op 9 mei naar het Kwadendamme Blues Festival, op 26 juli naar het Bluesplein in Eindhoven en op 22 augustus naar het Swing Wespelaar in Wespelaar.

Walter Vanheuckelom

 

9 mei - Kwadendamme Blues Festival
26 juli - Bluesplein, Eindhoven
22 augustus - Swing Wespelaar, Wespelaar.

BAND:
Alan Nimmo - Guitars, vocals
Lindsay Coulson - Bass
Wayne Proctor - Drums
Bob Fridzema - Keyboards

TRACKS:

1. Hurricane
2. You Stopped The Rain
3. I’m Waking Up
4. Rush Hour
5. Crazy
6. Lay With Me
7. Just A Little Lie
8. Take A Look
9. Stranger To Love

Artiest info
Website  
 

Label: Manhaton Records

Info: Hans Broere Promotions

video