POPA CHUBBY – I’M FEELIN’ LUCKY & bonus CD: THE BLUES ACCORDING TO POPA CHUBBY 

“ With a bonus CD “The Blues According To Popa Chubby” – Miss these rarities at your own risk!... “

Theodor Joseph Horowitz, alias “Popa Chubby” (NY, 1960) is blues zanger en dito gitarist. Zijn artiestennaam is een verbastering van “pop a chubby” [vrij vertaalt: “krijg een dikke” / red.], maar verwijst uiteraard ook naar zijn uiterlijke en niet zo onopvallend postuur, zijn kaal geschoren kop, zijn armen vol met tattoos en zijn geiten sikje. Horowitz gebruikt zijn artiestennaam vanaf 1990, na een jam met keyboardspeler en componist George Bernard “Bernie” Worrell Jr. (was lid van de “Parliament-Funkadelic”, een muziek collectief en werkte met “Talking Heads”). Worrell gebruikte deze naam in een van zijn songs.

Theodoor’s vader had een snoepwinkel in de Bronx, NY en stierf toen Theodoor zeven was. Hij stond er toen alleen voor en dit maakte van hem een ‘overlever’. Op zijn dertiende was hij drummer, maar werd snel gitarist na het beluisteren van “The Rolling Stones”. Op zijn achttiende (1977) verhuisde hij naar NY en werd er muzikant in de NY punk scene. Hij speelde er met “Screaming Mad George”, een artiest in kimono, in de punkcub ‘CBGB’ (country, blue grass & blues), het NY-forum voor punk en new wave. Hier werden “The Ramones” [alle bandleden hadden het pseudoniem ‘Ramone’ – dit synoniem werd ook gebruikt door Paul McCartney : red.], “Blondie”, “Patti Smith Group”… beroemd. Popa trad daar ook op als gitarist van de band van Richard Hell (& “The Voidoids”). Rond zijn twintigste had hij een groot heroïne probleem en belandde hij op de straat. Hij herpakte zich als muzikant en verviel nooit meer. Van begin jaren ’90 tot en met heden, behoort hij tot de New Yorker blues scene. Zijn blues zijn intens en integer en maken hem in dit genre heel populair. Zijn agressieve stijl is ontstaan door sterke invloeden van andere muzikanten en vooral van Willie Dixon. Blues muziek is geen ‘ongevaarlijke’ muziek. Howlin Wolf en Muddy Waters zijn gevaarlijke muzikanten. In hun songteksten wordt je neergestoken of neergeschoten en Little Walter gebruikt zijn geweer zonder te aarzelen. Zijn optredens kun je samenvatten als ‘Möterhead meets Muddy Waters’. Zijn eerste albums bracht hij uit op zijn eigen ‘Laughing Bear’ label en later werkte hij samen met ‘O-Keh Records’. Zijn eerste eigen nummers verschenen in 2002 op “The Good, The Bad & The Chubby”. Zijn album “Peace, Love & Respect” (2004 - verkiezingsjaar) was een protestalbum. Het album “Electric Chubbyland” (2006) was een knipoog naar Jimmy Hendrix. De volgende albums t.m. “The Fight Is On” (2010) zijn opnieuw sterk blues rock georiënteerde albums.

Ted Horowitz aka Popa Chubby is terug op het oude Dixiefrog nest geland en viert er al meteen zijn 25-jarig stage jubileum (klopt want “Popa Chubby” is begonnen eind 1990) met een nieuw album “I’m Feelin’ Fine”. Een album met opvallende gasten als Dana Fuchs (track 6) en ex-“Royal Southern Brotherhood” gitarist Mike Zito (track 3). De muzikanten die met hem spelen zijn zijn oude vriend en protegé drummer Chris Reddan, co-schrijver en toetsenman Dave Keyes, de Italiaanse (volgens Popa “de beste”) bassist Francesco Beccaro en dochterlief trompettiste Tipitina Horowitz. Het nieuwe album is een collectors item, want enkel de éérste oplage bevat een bonus CD, met oude nooit eerder verschenen opnamen. Opnamen, met de “Noxcuse” en “Bloodclot” bands, met NYC-dichter Joe Lobelle en met zijn oude hip-hop vrienden uit Brooklyn, “The Street Docs”. 

De songs op het album gaan over liefde en leed, over de city blues. Op nummers zoals de afsluiter 10”The Way It Is” [een song vol stadsmijmeringen], 3”Rock On Bluesman” [de langste track van het album, met wat voor een solo’s! / een song (en duet met Mike Zito) dat Popa schreef met Mike, over de schreeuw van een tanende blues man] en 6”Come To Me”,  [een rauw, maar gevoelig nummer, dat hij doet in duetten, samen met Dana Fuchs]. NYC city blues. En dan is er ook Popa’s ode aan ’s werelds meest verkeerd begrepen en geweldig aaibare, Popa’s lievelingshond: de pitbull. Vandaar de song 8”I’am A Pitbull (Nothin’ But Love)”. Vaste prik op ieder nieuw album is minstens een cover, want Popa kent zijn helden. Op dit album kiest Popa met 5”Rollin’ & Tumblin’” voor een nummer, dat het eerst werd opgenomen door Hambone Willie Newborn. Deze blues klassiekers kennen we ondertussen al in vele covervarianten van o.a. Johnny Winter, “Canned Heat”, “Cream”, “Fleetwood Mac”, Eric Clapton, Jeff Beck, “Gov’t Mule”… Dit allemaal, zonder zeker niet nummers als de opener 1”Three Little Words”, het funky 2”I’m Feelin’ Lucky”, het rockende 4”One Leg At A Time”, 7”Save Your Own Life” en 9”Too Much Information” nog even te vermelden.

Dan is er de bonus CD “The Blues According To Popa Chubby”, met ouder werk uit de beginperiode van Popa Chubby. In tien nummers gaat men terug naar solo werk [6”I Can’t Fix You” (1986), 8”I’m Giving Up” (1988) en 9”Steef Jam”] en naar nummers van twee pré-Popa-Chubby-hardcore-punk-bands “Bloodclot” [1”Elemental Time” (1983), 2”Smoke Break” (1981) en 5”Drop The Beat”] en “Noxcuse” [3”Video Venus” (1980)]. Uit 1978 is er 4”My Relation”, een rock nummer van en met NYC zanger John Gullo en 7”Mike The Cop”, een nummer van en door NYC dichter Joe Lobelle. Tenslotte is er ook nog de andere samenwerking met de hiphoppers van “Streetdocs” (Dashiell & Burt “The Flash”) uit 2013, met een veelzeggende titel, 10”Popa Chubby Is An Old Ass Man”.

Met “The Blues According Popa Chubby” / “I’m Feelin’ Lucky ” brengt Ted Horowitz geen uitzonderlijk, maar wel, gezien de bonus CD, merkwaardig blues album uit. Een must voor iedere Popa Chubby fan, nu het nog steeds kan! In november tourt Popa Chubby in de Lage landen. Op 26 november is Popa Chubby live te zien en te horen in Francis’ muziek club ‘The Spirit of 66’ in Verviers. Allen daarheen!

Popa Chubby: “I’m singing the blues, the peoples blues, the NYC city Blues!”

Eric Schuurmans

 

22/11/14: Royal Irene, Venlo, NL
26/11/14: Spirit of 66, Verviers, BE
27/11/14: P60, Amstelveen, NL
28/11/14: Iduna, Drachten
29/11/14: De Piek, Vlissingen
30/11/14: De Helling, Utrecht, NL

Album tracks “I’m Feelin’ Lucky”: 1”Three Little Words” - 2”I’m Feelin’ Lucky” - 3”Rock On Bluesman” feat. Mike Zito [Horowitz / Zito] - 4”One Leg At A Time” - 5”Rollin’ & Tumblin’” [Hambone Willie Newborn / arrangements: Horowitz] - 6”Come To Me” feat. Dana Fuchs [Keyes / Horowitz] - 7”Save Your Own Life” - 8”I’am A Pitbull (Nothin’ But Love)” - 9”Too Much Information” [Horowitz / Keyes] - 10”The Way It Is” – All songs written by Ted Horowitz except [when noted] – Produced & mixed by Popa chubby
Line-up:
Ted Horowitz aka Popa Chubby: guitars, vocals, percussion (all tracks), bass (1,3,5,6,8)
Chris Reddan: drums (all tracks)
Dave Keyes: piano, organ, Wurlitzer, clavinette (all tracks)
Francesco Beccaro: bass (2,4,7,9,10)
Tipitina Horowitz: trumpet (1)

Album tracks bonus CD “The Blues According To Popa Chubby”: 1”Elemental Time” * (1983)[Ted Horowitz] - 2”Smoke Break” * (1981) [Jerry Williams] - 3”Video Venus” ** (1980)[Ted Horowitz] - 4”My Relation” (1978)[John Gullo] - 5”Drop The Beat” * (1983)[Jerry Williams] - 6”I Can’t Fix You” (1986)[Ted Horowitz] - 7”Mike The Cop” [Joe Lobelle / Ted Horowitz] - 8”I’m Giving Up” (1988)[Ted Horowitz] - 9”Steef Jam” [Ted Horowitz / Stephen Gullo / Steven Matthiew] - 10”Popa Chubby Is An Old Ass Man” (2013)
* “Bloodclot”, ** “Noxcuse”, “City Opus” with Joe Lobelle (7), “Popa Chubby & Street Docs” (10)
Line-up:
Ted Horowitz: vocals (1,3,6,8,10), guitars (1,3,4,6-10), bass (1,2,5,6,10), background vocals (4)
Jerry Williams: guitars (1,2,5)
John Gullo: bass (3), vocals (4)
Eddie Camiolo: bass (4)
Oren Blowdow: bass (7)
Alex Mackay: bass (8)
Steven Matthiew: bass (9)
Scott Jarvis: drums (1-3,5)
Kato: drums (4)
Dan Castagno: drums (7)
Stephen Gullo: drums (8,9)
Steve Gullo: rhythm guitar (3), background vocals (3)
Joe Lobelle: vocals (7)
“Street Docs”: Dashiell & Burt “The Flash”

Discography:
19xx: “The Hungry Years” (compilation)
1991: “Chubby Time”
1993: “Gas Money”
1995: “Booty And The Beast”
1996: “Hit  The High Hard One (Live)”
1996: “The First Cuts”
1997: “One Million Broken Guitars”
1998: “Best Of Japan (Live)”
1998: “Brooklyn Basement Blues”
1999: “Popa Chubby Presents NYC Blues”
1999: “One Night Live In NYC”
1999: “Booty & Beast”
2000: “How'd  A White Boy Get The Blues”
2001: “Flashed Back” (feat. Galea)
2001: “Popa Chubby Presents NYC Blues Again”
2002: “The Good, The Bad And The Chubby”
2002: “Black Coffee”
2003: “Live At FIP”
2003: “Hungry Years”
2003: “Old School”
2003: “Popa Chubby & Friends Play Muddy, Willie & More”
2004: “Peace, Love And Respect”
2005: “Wild Live”
2005: “Big Man, Big Guitar - Popa Chubby Live” - Blind Pig Records
2005: “Ten Years With Popa Chubby, Best Of”
2006: “Stealing The Devil’s Guitar”
2006: “Electric Chubbyland”  (3 CD)
2006: “10 Years With Popa Chubby”
2007: “Deliveries After Dark”
2009: “Vicious Country” (feat. Galea)
2010: “The Fight Is On”
2011: “Back To NY City”
2013: “Universal Breakdown Blues”
2014 : ”I’m Feelin’ Lucky” with Bonus CD

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog

video