BLACKBERRY SMOKE - LEAVE A SCAR - LIVE NORTH CAROLINA (CD/ DVD)

In 2000 werd Blackberry Smoke in Atlanta Georgia opgericht door Charlie Starr, Paul Jackson, Richard Turner, Brandon Still en Brit Turner. Ze bouwden verder op de muziek van Lynyrd Skynyrd, namelijk Southern rock die een mengeling is van een goede dosis outlaw honky tonk country en een beetje bluegrass, gospel en R&B. Het vijftal bouwde al snel een trouwe fanbase op in het zuidelijke tour circuit en hun naam bekendheid breide snel uit wanneer ze als support act mochten openen voor top acts zoals Lynyrd Skynyrd, ZZTop, Zac Brown band en nog vele anderen. Ze zijn ook niet bang om hun handen uit de mouwen te steken. De band doet ongeveer 250 optredens per jaar en dat legt hen duidelijk geen windeieren. In 2004 verscheen hun debuut album 'Bad luck Ain't No Crime' waar ze redelijk succes mee hadden. Dan was het vier jaar wachten tot er nog iets nieuws op studio gebied kwam. In 2008 verschenen twee EP's 'New Honky Tonk Bootlegs' in eigen beheer en 'Little Piece Of Dixie' bij Big Karma Records. In 2009 verscheen dan het tweede album van Blackberry Smoke met dezelfde titel als de laatste EP namelijk 'Little Piece Of Dixie'. Maar de grote doorbraak volgde nadat de band een contract tekende met Zac's Brown Southern Ground Records. Op dat label verscheen in 2012 hun derde album 'Whippoorwill' en dat album kende heel wat succes in binnen en buitenland. Sinds dat moment is een uitverkochte zaal voor een optreden van Blackberry Smoke meer regel dan uitzondering. De band was ook al driemaal in Europa. Ik herinner me nog 2009 en 2010 waar ze ondermeer te gast waren in de Spirit Of 66 te Verviers en De Crossroads te Olen. Nu is er een dubbele live cd en een live dvd verschenen met de naam 'Leave A Scar- Live Noth Carolina' en we kregen de dvd om te bespreken.

Op de dvd staan 18 songs, de volledige eerste live cd en de vijf eerste nummers van de tweede live cd en duurt 95 minuten. Twaalf songs komen uit de twee laatste studio albums. Acht nummers uit de cd 'Whippoorwill' en vier uit 'Little Piece Of Dixie'. De opnames zijn heel professioneel gemaakt met verschillende camera's en het beeld is van HD kwaliteit. Het concert begint dadelijk met één van de beste nummers 'Shakin' Hands With The Holy Ghost'. Dit is typische Blackberry Smoke muziek. Meeslepend ritme, de prima stem van Charlie Starr en stuk voor stuk muzikanten van een hoog niveau. Ook het enthousiasme dat het vijftal uitstraalt is aanstekelijk. Op de dvd is ook te zien dat de band dadelijk de fans in palmt. 'Shakin' Hands With The Holy Ghost' heeft een refrein dat heel leuk klinkt en aanzet tot meezingen. De drum van Brit Turner klinkt stevig en diep, de gitaar van Charlie is heel pittig tijdens de solo en het geniale toetsenspel van Brandon Still geven een grote meerwaarde aan de sound. Zonder verpozen wordt met 'Sanctified Woman' het feestje verder gezet. Knappe ritme wisselingen krijgen we in 'Testify' waaraan Brandon weer een prachtige meerwaarde geeft met zijn toetsen. Hij heeft trouwens wel wat mogelijkheden met de vier klavieren die hij ter beschikking heeft. Paul Jackson neemt hier de lead gitaar voor zijn rekening. Het is altijd prettig als een band twee begaafde gitaristen heeft die elkaar kunnen afwisselen. De klank van Brit Turner zijn drumstel is een lust voor het oor. Een lekker ritme en leuke song is zeker 'Good One Comin'On', waarin Charlie de solo in slide speelt en de toetsen zijn niet bepalend maar geven de song toch een mooi en fris geluid . Een geschikt nummer om mee te zingen en te dansen en dat zie je dan ook op de dvd. Charlie start 'Ain't Got The Blues' met de akoestische gitaar. Later valt de gehele band in. Het is toch één van de rustigste songs op de dvd.

Na deze rustpauze krijgen we terug de die complete herkenbare country Southern rock sound waar het vijftal een patent op heeft met 'Lucky Seven' en 'Pretty Little Lie'. Het is muziek die je aantrekt en meesleept en waar zowel jongeren als ouderen zichzelf kunnen in terug vinden. Als de frontman bij aanvang van 'Restless' vraagt om ritmisch in de handen te klappen, zijn er weinig handjes die beneden blijven. Charlie maakt voorzichtig gebruik van de Wah Wah pedaal en levert even daarna een gave en vette solo af op zijn zwarte Gibson. Brandon schittert met weergaloos vingerwerk op de toetsen. De broers Turner leveren beiden een goede en solide prestatie en zijn de mannen die de controle behouden. Brit doet dat door zijn slagwerk en Richard op de bas gitaar. Een echte meestamper en meezinger is 'Up In Smoke' met steeds die herkenbare sound, maar toch telkens anders. Dit is een mooie gitaar gedreven rocksong. Veel ritme wisselingen en van zacht naar zeer stevig, dat is de basis van 'Crimson Moon' met in de hoodrol het variërende en energieke slagwerk van Brit Turner en van Brandon Still die weer het beste uit zijn klavieren haalt. De Southern ballad 'The Whippoorwill' is de titel song van het laatste studio album en mocht op deze live dvd zeker niet ontbreken. Honky tonk country muziek krijgen we met 'Son Of The Bourbon'. De Hammond draagt de country rock ballad 'One Horse Town', één van de mooiste songs op de dvd. Paul Jackson heeft voor de gelegenheid de akoestische gitaar in de hand genomen. De band blijft op de rustige tour met 'Lesson In A Bottle' en gaat er daarna weer tegenaan met 'Ain't Much Left Of Me' waarin Charlie nog eens lekker slide gitaar speelt. Als toegift wordt 'Leave A Scar'' gebracht met grommende basdrum en lekker slagwerk. Brandon is er met gierende keyboards en ondertussen speelt Charlie nog een laatste lekkere vette solo. Dit is een top nummer. Hoogtepunten zijn voor mij 'Shakin' Hands With The Holy Ghost', 'Pretty Little Lie', 'Up In Smoke', 'One Horse Town' en de afsluiter 'Leave A Scar'. Een daverende ovatie is ook het einde van deze heel mooie dvd. Een must have voor elke Southern Rock fan.

Walter Vanheuckelom

Blackberry Smoke komt met nieuw album in 2015

Titel : Holding All The Roses
Release date : 6 februari 2015
 

On February 6, 2015,  Atlanta’s Blackberry Smoke will release Holding All the Roses, the band’s fourth studio album.

Holding All the Roses compellingly captures the energy, attitude and honesty that have already helped to make Blackberry Smoke one of America's hottest live rock 'n' roll outfits, as well as a grass-roots phenomenon with a large and fiercely loyal fan base.

"I think that this record does a really good job of conveying what we do and what we're about,"says singer-guitarist-songwriter Charlie Starr.

The 12-song set - produced by Brendan O'Brien, whose previous production clients have includedAC/DC, Aerosmith, Pearl Jam, Bruce Springsteen and Neil Young - showcases the Atlanta-based quintet's emotion-charged mix of bluesy rock, gospel soul, and country, with Starr's raspy twang matched by his and Paul Jackson's snarling guitars, Brandon Still's hauntingly expressive organ and piano, and the propulsive sibling rhythm section of Richard and Brit Turner.  The songs' musical and emotional appeal is further elevated by the band's three-part vocal harmonies and expanded arrangements that make judicious use of fiddle and added percussion.

Listen to the album's first single, "Let Me Help You (Find the Door)":

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Earache Records

Distr.: Warner Music

video

 

TRACKLIST:
01 – Shakin’ Hands With The Holy Ghost
02 – Sanctified Woman
03 – Testify
04 – Good One Comin’ on
05 – Six Ways To Sunday
06 – Ain’t Got The Blues
07 – Lucky Seven
08 – Pretty Little Lie
09 – Restless
10 – Up In Smoke
11 – Crimson Moon
12 – The Whippoorwill
13 – Son Of The Bourbon
14 – Everybody Knows She’s Mine
15 – One Horse Town
16 – Lesson In A Bottle
17 – Ain’t Much Left Of Me
18 – Leave A Scar