B3 - BACK TO MY ROOTS

Organist/pianist Andreas Hommelsheim, geboren en getogen in Berlijn zag ooit Jimi Hendrix optreden in het “Sportpalast” en was verkocht, hij volgde een opleiding aan het conservatorium en speelde daarna op diverse podia. De laatste jaren was zijn naam alleen te zien op de aftiteling aan het eind van een film, hij was ondermeer verantwoordelijk voor alle muziek onder de Disney producties. Maar zijn hart klopt nog steeds voor de jazz, hij wilde weer terug naar zijn roots, samen met twee vrienden startte hij de band B3 en maakte deze cd. De naam B3 refereert natuurlijk aan het beroemde Hammond orgel, aanvankelijk bedoeld als een goedkoop alternatief voor het pijporgel in de kerk, werd het al snel omarmd door jazzmusici, met als grote gangmaker Jimmy Smith, inmiddels is de Hammond B3 niet meer weg te denken in welk muziekgenre dan ook. B3 slaat ook op Berlijn en de 3 bandleden, behalve Hommelsheim (keyboard, pno, org.) ook drummer Lutz Halfer en bassist Christian Krauss.

“Musical Cinemascope” is een goede omschrijving van Hommelsheim over de muziek, een korte film in muzieknummers, zo klinkt het ook, de muziek roept allerlei beelden op in je hoofd, niet vreemd natuurlijk gezien Hommelstein’s carrière in de film business. Dat heeft hem financieel geen windeieren gelegd en dus kan hij zijn droom verwerkelijken om zijn eigen ding te doen en weer eens met zijn trawanten op het podium te kunnen staan, na al het studiowerk. Behalve de drie vaste krachten van B3 zijn er natuurlijk ook veel gastmuzikanten, zoals Ron Spielman (vcl,gtr), Torsten Wagner (gtr), Johan Leijonhufud (gtr), Jarek Jezeiorowski (ts), Christian Meyers (tpt) en de “background singers” Tina Hänsch, Ines Warnecke en Ines Pascke en met een speciale vermelding bassist Jerry Watts uit L.A. die samenspeelde met Herbie Hancock, Keith Emerson en Dave Stuart.

De muziek varieert van jazzrock tot funky Rhythm and Blues en daarmee bedoel ik niet de slappe hap die tegenwoordig “aar en bie” wordt genoemd. Na de eerste beluistering vond ik het een beetje gladjes, na meerdere keren groeide mijn waardering, het zit allemaal heel goed in elkaar, prima arrangementen en sterke composities. Het samenspel verloopt ook heel soepeltjes, de el. gitaren van Torsten Wagner en Ron Spielman hebben allemaal hun eigen sound. Het Zweedse gitaartalent Johan Leijonhufud, aanwezig op drie nummers, ditmaal op akoestische gitaar, is ook weer een genot om naar te luisteren en ook de blaassectie klinkt “lekker”, voeg daar aan toe het retestrakke spel van slagwerker Lutz Halfer, de pompende B3 van Hommelstein en de vette bas van Christian Krauss en je hebt een superband met muziek die varieert van uiterst melodieus (“Dream on”) tot superfunky (“Jeff’s Song) en lekker bluesy (“You’re the only one”, met prima zang van Ron Spielman, zou zo weggelopen kunnen zijn uit een album van Boz Skaggs).

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Genre : Fusion jazz
Label : Blackbird Music

video