THE BEN MILLER BAND - ANY WAY, SHAPE OR FORM

Je kan de muziek van de Ben Miller Band niet treffender duiden als via de eigen beeldspraak van de frontman. Zijn omschrijving komt hierop neer dat: ‘als je zelf je een eigen weg kapt doorheen de jungle dan kost dit wellicht meer tijd en energie, maar je komt wel uit op een plaats waar nog niemand is geweest’. Zo ging het trio uit de Ben Miller Band in real time tewerk, drie muzikanten die gedurende een ganse maand eigen songs bleven spelen en herwerken tot zij de live mood te pakken hadden en er als team tevreden over waren. En het klopt dat hun muziek dermate verrassend overkomt alsof de drie allround muzikanten, Ben Miller, Scott Leeper, en Doug Dicharry, een avontuurlijkje ruimte claimden waar nog niemand hen vóór is geweest. De drie multi-instrumentalisten ontmoetten elkaar tien jaar geleden in Joplin, Missouri, en vormen sindsdien een band, die met hun deels zelf vervaardigde instrumenten vooral als Live band veel succes kent en nog meer sinds in 2012 hun zelf geproducet debuutalbum ‘Heavy Load’ uitkwam. Zij toerden trouwens mee in het voorprogramma van ZZ top en naar verluidt zou menige fan speciaal omwille van hen een toegangsticket kopen.

Hun arsenaal van instrumenten alleen al is een lokmiddel met o.m. de één-snarige wastobbe van bassist Scott Leeper en het percussiemateriaal van Doug Dicharry met wasbord, lepels en Co, dat zijzelf soms oneerbiedig junk stuff plachten te noemen. Doug voegt er een enkele keer nog trompet of trombone aan toe. Zanger/songwriter Ben Miller, die reeds als tiener als one-man band de straten optrok, varieert met gitaar en banjo. Van het driemanschap straalt zoveel energie af alsof zij onder constante elektriciteitsspanning staan. Diezelfde energie vind je ook terug op dit album ‘Any Way, Shape Or Form’ waarin bluegrass, country, ballade, Appalachian muziek en een enkel walsje een mooi evenwicht vormen met originaliteit als wezenskenmerk. Ondanks de ernstige voorbereiding lijken spontaneïteit en opborrelende levenslust zich wel ter plekke in elkaar te vertakken.

Solozang, samenzang, banjo, lapsteel, drum, gruizige gitaar lopen door elkaar als struikgewas in drassige grond waarbij de bas het hartkloppend ritme aangeeft. Daartussen is het moeilijk om favorieten te ontwarren of te kiezen tussen bijv. het lichtvoetig speelse ’23 Skidoo’ of het verschroeiende ‘Burning Building’ waar geen brandweerspuit tegen opgewassen lijkt. Ook het voortstuwende ‘Life On Wheels’ met harmonicasound lijkt wel onder stoom te staan waarbij toevallige wissels dienst moeten doen als remmen. Het sobere ‘No War’ spreidt zich daarentegen uit als een hoopvol gebed over de valleien heen en ‘Hurry Up And Wait’ met voetstomp zweept je op als in een bezeten werveldans. De rebelse vrijbuitermuziek van de Ben Miller Band verraadt een levensdrift die je verleidt om mee te duiken in het onstuimig water ongeacht waar naartoe de stroming zal leiden. Vandaar dat het woord ‘infectious’ volkomen terecht is wanneer het de eigenzinnige ‘AWSOF’ muziek, -‘Any Way, Shape Or Form’- van de Ben Miller Band betreft, ditmaal geproducet door Vance Powell.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: Warner Music

video