JOHNNY FONTANE & THE RIVALS – LEMME TELL YA!

 

Vier Siciliaanse verwanten (men vermeldt “halfbroers”), woonachtig en actief in Zwitserland, noemen zich “Johnny Fontane & the Rivals”. We spreken hier over Tom Marcozzi (zang / gitaar), Philipp Lüdi (keyboards), Lukas Zürcher (drums) en Christian Spahni (bas). Tom Marcozzi maakte in de jaren ’90 ook al naam als producer. Het verhaal van “the Rivals” begint in 2011 wanneer Marcozzi een aanbod krijgt, om de frontman te worden van de huisband van Phipu Gerber’ s ‘Kulturfabrik’ in Solothurn, CH, tijdens de wekelijkse ‘Blue Monday Events’. Omdat de eerste repetities en sessies erg succesvol waren, zat er voor de gevraagde muzikanten duidelijk meer in en werd er extra gerepeteerd en nog meer resultaat gehaald. De wekelijkse ‘Blue Monday Events’ startten en de “Blues Express”, want dat was de naam die de band kreeg, opende de avonden en backten de daar optredende artiesten. Het bleef hier niet bij en snel was de “Blues Express” ook op andere plekken te zien en te horen. Anno 2014 treden ze nog steeds samen op, maar nu onder de naam ‘Johnny Fontana & the Rivals” en zijn ze eerder dit jaar in de studio samen geweest, voor de opnamen van hun eerste album. [Johnny Fontane klinkt Italiaans, Siciliaans, maar wie was hij…? John "Johnny" Fontane is een ingebeeld karakter in de novelle “The Godfather” van Mario Puzo en de gelijknamige films, die hier op gebaseerd zijn. Francis Ford Coppola’s films “The Godfather” (I, II, III) met Marlon Brando, zijn een bewerking van de novelle. De rol van de zanger Johnny Fontane, lid van de Corleone familie, werd in de film vertolkt door Al Martino, omdat Vic Damone de rol afwees / esc].

“Lemme Tell Ya!” is het debuut album van “Johnny Fontane & the Rivals”. Het is een album met twaalf eigen nummers, dat gemixt werd door Grammy Award winnaar Adam Hawkins uit LA, die al producer was van o.a. Gary Clark. Het is een album met interessante, maar géén onbekende gasten, zoals gitarist Vinnie Moore (Alice Cooper, “UFO”), zangeres Justina Lee Brown (die de band kent omdat ze al eens hielp / verving tijdens de ‘Blue Monday Events’, toen de geplande zangeres Leslie Philbert ziek was) en  de Zwitserse mondharmonicaspeler Marco Pantherra (a.k.a. Marco Bandera - “Dr. Harp”, “Eddy Koolart & Friends”). 1”Black Cadillac” opent het album explosief. Deze blues rocker zet de deuren van de zwarte Cadillac open voor een “dirty queen”… Eenmalig is de blazerssectie te horen op de swingende song 2”Hands On You”, waarbij me de titel ergens heel bekend voor komt… [Bob Dylan schreef het nummer “When I get my hands on you” en ook “Mumford & Sons” zingen de song op hun “The New Basement Tapes” / esc] Nog meer blues krijgen we te horen in de noodoproep 3”Help Me”, inclusief de mooie backing vocals van o.a. Justina. 4”I’m Gonna Die” en 5”Tell Me” zijn rustigere nummers. De eerste song is een ballade en op het tweede nummer is gitarist Vinnie Moore, die we o.a. kennen van uit zijn Alex Cooper periode (1989-1995), met een resem solo’s te horen. Met een wat meer funky intro en enkele wah – wah’s opent 6”Like A Real Man” en doet Marcozzi zijn (persoonlijk?) verhaal. Dan is er opnieuw Justina Lee Brown ten volle uit, maar dan als lead zangeres in de lange slow blues track 7”This Ain’t Mississippi”. We kennen Justina (“Morblus Band”) en wisten, dat ze ook hier niet zou ontgoochelen. 8”Not Close Enough” betekent nog meer funk en dito wah – wah’s, terwijl 9”Garymental” dat hierop volgt, zonder twijfel de track is met de meest vreemde titel. Dit nummer is een instrumental, dat uit een kast met rock klassiekers lijkt te komen. We rocken langzaam verder met het einde in zicht met 10”Too Big To Fail”, maar de ballade 11”Life Is Beautiful” is de laatste rustige halte, vooraleer de deur helemaal dicht gaat met 12”Steam Train”. In de afsluiter laat de laatste gast Marco Pantherra horen, dat hij niet vies is van jazzy interpretaties.

Met “Lemme Tell Ya!” bouwt Tom Marcozzi en zijn “the Rivals” gestadig verder aan zijn muzikale carrière. In Zwitserland zijn “Johnny Fontane & the Rivals” geen onbekenden meer. Het wordt tijd, dat ze over de Zwitserse grens trekken, om met hun blues rock ook onze podiums te komen veroveren.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”Black Cadillac” - 2”Hands On You” - 3”Help Me” - 4”I’m Gonna Die” - 5”Tell Me” feat. Vinnie Moore - 6”Like A Real Man” - 7”This Ain’t Mississippi” feat. Justina Lee Brown - 8”Not Close Enough” - 9”Garymental” - 10”Too Big To Fail” - 11”Life Is Beautiful” - 12”Steam Train” feat. Marco Pantherra – All songs written by the band – Produced by Tom Marcozzi, Johnny Fontana & the Rivals and Marcel Lappert

Line-up “Johnny Fontane & the Rivals”:
Tom Marcozzi: vocals, guitar
Philipp Lüdi: keyboards
Lukas Zürcher: drums
Christian Spahni: bass
& Special Guests:
Vinnie Moore: lead guitar (5)
Justina Lee Brown: lead vocals (7), backing vocals (3,6)
Marco Pantherra: blues harp (12)
& Horn Section (2): Sami Lörtscher: trumpet – Beat Mürner: alto sax – Jonas Beck: trombone

Discography:
2014 : ”Lemme Tell Ya!”

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wanted Man Recordings

video