RAFFI JOE – PUSHKIN STREET

Raffi Joe Wartanian is een muzikale duivel-doe-al uit San Francisco die net zijn debuutplaat “Pushkin Street” heeft uitgebracht met elf nummers die nauwelijks onder één noemer of genre thuis te brengen zijn. Er zitten zowel elementen in afkomstig van de zigeunermuziek als invloeden uit folk, rootsmuziek, blues, bluegrass of rock.

De elf tracks op “Pushkin Street” werden allemaal door Raffi Joe zelf gecomponeerd en hij stond samen met Chris Bentley ook in voor de productie van de plaat. De andere muzikanten die in de studio bij de opname participeerden waren Mike Gambone op drums, Julian Rosenberg op basgitaar, Brian Kooken op elektrische gitaar en Jonathan Tippens op keyboards.

Deze plaat begint met het ritmische “Stumped” dat hij in het park van zijn geboortestad Baltimore heeft gecomponeerd en het daarop volgende “Gluten Free Blues” neigt wat naar de experimentele sound die Frank Zappa in zijn topjaren produceerde.

“Pushkin Street” is geen gemakkelijke plaat en van vlot in het gehoor liggende songs is al helemaal geen sprake. Als professioneel researcher is hij ook in zijn muziek permanent aan het experimenteren. Soms weet je niet echt of hij zichzelf ernstig neemt of een loopje met zijn luisteraar wil nemen. Zoals bijvoorbeeld in het stevig rockende “Millard County Jail”.

Elk nummer op deze plaat werd geïnspireerd door één of andere persoonlijke ervaring in Raffi Joe’s leven die hij in een bijhorend verhaal heeft neergeschreven. Twee nummers kwamen zo tot stand na een fietsmarathon die hij deed ten voordele van een fonds voor kankeronderzoek en slotnummer “Crowds In the Street” handelt over de populaire ‘Occupy’-beweging die in de straten van Amerika revolteert tegen sociale en economische ongelijkheid.

Maar er zijn met de mooie ballad “Dizzy In Dreams”, het psychedelische “Electronic Flirtation” en het reggaedeuntje “Ohio” ook liedjes over de liefde en de song “Abraham Lincoln Log” gaat over de pogingen om zijn angst voor honden te overwinnen. Zoals intussen wel duidelijk zal zijn is het niet zo eenvoudig om een verband te ontdekken tussen al de nummers die op deze vrij chaotische plaat werden verzameld.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video