THE MIGHTY MOJO PROPHETS  – FLYIN’ HOME FROM MEMPHIS

Memphis wordt wereldwijd beschouwd als het mekka van de muziek, maar ook de blues scene in het zonnige California kent zijn helden en eigenheden. Met voortrekkers als T-Bone Walker (Aaron Thibeaux Walker 1910-1975), Pee Wee Crayton (Connie Curtis Crayton 1914-1985) en Johnny “Guitar” Watson (1935-1996) werd de basis gelegd van de swingende ‘West Coast Sound’. Hier vonden o.a. “Rod Piazza & The Mighty Flyers” en de mondharmonicaspeler William Clarke (1951-1996) hun inspiratie. In 2007 richt vocalist Tom “Big Son Eliff samen met gitarist Mitch (met de treffende naam) “Da Switch” Dow de “Mighty Mojo Prophets” op. Drummer Dave Deforest en bassist Alex Schwartz worden de rhythm sectie van de groep. De basis van de groep is een kwartet dat Chicago blues en Memphis soul mixt met Texas grooves.

“Flyin’ Home From Memphis” is het tweede album van de “Mighty Mojo Prophets”. In 2011 brachten ze hun titelloze debuutalbum uit, dat in 2012 genomineerd werd tijdens de ‘Blues Music Awards’ als ‘Best New Artist Debut’. Mitch Dow en Tom Eliff hebben het materiaal geschreven en ontvangen meerdere gasten. Op twee tracks van het album is Mike Malone op orgel en piano te horen. De blazerssectie zijn Mark Sample (tenor sax) en Johnny V (trompet), die sommigen ook kennen van “The B7 Horns”.

1”Sweetness” de opener is een ouderwets knap swingend nummer dat de sterkte van de songwriters Eliff & Dow al meteen onderschrijft. San Pedro Slim is hier te horen op mondharmonica en Eliff doet met zijn karakteristieke stem de zang. Let ook op de moraal van het nummer: “zelfs een vrouw die het goed voor heeft, speelt met je hart alsof het een spel is”. Het nummer 2”The Gambler” start met een funky schot en enkele door Magic Sam geïnspireerde gitaar riffs. Bij het eerste horen klinkt dit nummer autobiografisch, maar waarschijnlijk is dit het verhaal van een eigenzinnige vader. 3”Lucky Man” opent in uptempo zacht swingend met een (en de enige) uitgesmeerde mondharmonica solo van San Pedro Slim (stijl James Harman). Wat maakt die man ons hiermee gelukkig! In de R&B gekruide track 4”I Can’t Believe” drijft zwaarmoedigheid en horen we voor het eerst Malone wervelend grooven op zijn orgel, samen met de blazerssectie die erg pittig en funky hierop inblaast. In track 5”The .45” voelen we de dreiging en overheerst het gevoel van gevaar. Dow schittert opnieuw op slide gitaar en Woodson is in de achtergrond te horen op mondharmonica. De jump blues 6”California” is swingend en opgewekt en sluit hun belevenissen in Memphis af. Thuis komen voelt altijd goed aan! Merk op dat de tekst voor het nummer geschreven werd tijdens de terugvlucht van Memphis, nadat ze aanwezig waren op de uitreiking van de ‘Blues Music Awards’ (waar ze genomineerd werden als ‘Best New Artist Debut’…). Iedereen zoekt hier ongetwijfeld naar analogieën met het nummer “Calidonia” uit 1945 van Louis Jordan. De melodieën zijn inderdaad vergelijkbaar. 7”Remember Me” is de éérste slow blues genre Elmore op het album, met een geweldige Woodson op mondharmonica en een prangende slide solo van Dow. In 8”One For Me” worden we gewekt en aangepord met ouderwetse R&R. 9”Strong Medicine” is een door Bo Diddley geïnspireerd nummer met veel flair. De enige instrumental 10”Jo’s Jive” is jazzy door Dow’s gitaar pickings. In 11”She’s Gone” speelt Dow akoestische country blues. Het album sluit af met 12”Street Corner Preacher” en 13”Whachulookinfor”. De plezierige afsluiter 13”Whachulookinfor” valt op door het primitieve drumwerk en het pianospel.

Met het tweede album “Flyin’ Home From Memphis” van “The Mighty Mojo Prophets” verbinden het duo Eliff & Dow muzikaal de blues steden Chicago, Texas en Memphis Stax. Het is duidelijk dat beide heren begeestert zijn door meerdere blues stijlen en dat het een uitdaging is om de juiste mix te vinden en te brengen. Het album is heel evenwichtig ondanks de grote variatie in de nummers. Voor de blues liefhebbers die uitgebreider willen kennis maken met de West Coast Blues, is dit een uitgesproken gelegenheid en zeker een aanrader.

Eric Schuurmans

Line up:

Tom “Big Son” Eliff: vocals (except track 10, instrumental)
Mitch “Da Switch” Dow: guitars
Alex Schwartz: drums
Dave Deforest: bass
Guests:
Mike Malone: piano, organ, backing vocals (8,11)
Mark Sample: tenor sax (4,6,10)
Johnny V: trumpet (4,6,10)
Alex “Li’l A“ Woodson: harmonica (1,5,7,9)
San Pedro Slim: harmonica (3)

Discography:

2011: “The Mighty Mojo Prophets” – Rip Cat records
2013: “Flyin’ Home From Memphis” – Delta Groove Music

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delta Groove Music
Distr.: Coast To Coast

 

Tom “Big Sone Eliff & Mitch “Da Switch” Dow