THE NIGHTPORTERS – THE VERY BEST OF 1995 - 2002

1993 was met groepen als Take That een top jaar voor de Britse pop. In dit zelfde besluiten vier jonge Britten van uit de omgeving van Torbay zelf een muzikaal statement te gaan maken. Torbay is een baai aan de westkant van de Lyme Bay, in de Engelse regio South West England (tussen de steden Plymouth en Exeter). Torbay wordt ook wel eens de ‘Engelse Riviera’ genoemd vanwege de stranden en het milde klimaat. Vier muzikale jongeren besluiten om samen ‘rockin’ R&B’ te gaan spelen in een band die ze The Nightporters noemen. Ian Roberts (vocals / guitar / harmonica), Martin Vowles (guitar / backing  / vocals, Chris Robbins-Davey (double bass) & Kevin Crowe (drums / backing vocals) traden in gans Europa op en hun shows blijven voor de vele fans, als legendarisch herinneringen bij. Hun doelstelling was om de muziek te gaan herontdekken van Dr. Feelgood, & Wilko Johnson, The Yardbirds, Howlin’ Wolf e.a. voorgangers. The Nightporters brengen twee albums uit: in 1997 het debuutalbum “Feelin’ Good” en in 1999 “Rollercoaster” (met Ben Waters als pianist & Johnny Dyke als Hammond B3 organist). De “Feelin’ Good” CD is origineel uitgekomen in 1997 op het eigen ‘Wang’ label van de band. Ze konden het album financieren, omdat ze net £1500 op de loterij gewonnen hadden. Het album werd op vier dagen opgenomen en er werden bijna geen overdubs gedaan. Door het succes van dit album, konden ze hun job opgeven en gaan touren in gans Europa. In 2002, na een succesvolle tour in Canada, op het hoogtepunt van hun succes, split de band totaal onverwacht. In 2013, twintig jaren na de oprichting van de band, besluiten de vier leden van het eerste uur, om tussen juli en september, een eenmalige reünie tour te doen. Op +/- dertig plaatsen in Groot Brittannië (17), Noorwegen (2), Nederland (2) en België (7) zal de eerste line up van de band een wervelende show brengen. Chris Robbins-Davey (double bass) zit hiervoor ruim tweeëntwintig uren in het vliegtuig, want hij vliegt hiervoor vanuit Brisbane, AU, waar hij nu woont, naar de UK. Merk echter op dat alle leden van de band na de split in 2002, het muzikaal heel druk hebben gehad, want ze zijn blijven opnemen en touren in de blues en R&B scene. Samengewerkt is er met “The Wildcards” (Vince Lee - lead vocals & guitar, Martin Vowles - gitaar & backing vocals, Al Wallis - bass & backing vocals, Kevin Crowe- drums & backing vocals), met zangeres Becca Langsford (die de backings doet op het album “When The Moon Shines Bright” van de “Wildcards”) en met “The Big Town Playboys” (Mike Sanchez – vocals, piano, Ian Jennings - bas) e.a. muzikanten.

Om deze reünie tour in de verf te zetten, is er een “The Very Best Of 1995-2002” album uitgegeven met zestien tracks, die alle digitaal geremastered zijn.   1”Just Keep Lovin’ Her” (Jacobs) [‘99 “Rollercoaster” (RC) / Met gast pianist Ben Waters] -- 2”Mellow Down easy” [’97 “Feelin’ Good” (FG) / een Willie Dixon cover uit 1954, die het eerst werd opgenomen door “Little Walter & His Jukes”] -- 3”Let ‘Er Roll” (White/Beck) [’97 “FG”] -- 4”Slowdown” (Roberts) [’99 “RC” / Is een van de eigen nummers dat geschreven is door de zanger en mondharmonicaspeler Ian Roberts] - 5”Baby Please  [ ’99 ‘RC” / Oud gekende van Ian Jennings, Mike Sanchez, oprichter van “The Big Town Playboys” schreef dit nummer / Gitarist Martin Vowles gitaar solo is verschroeiend] -- 6”I’m Going To Change My Whole Direction (If I Make It Through The Night” (Roberts/Vowles) [’99 “RC” / Drummer Kevin Crowe en Ian Roberts zijn hier de opvallende gangmakers] -- 7”Feelin’ Good” (Parker) [De titelsong van het ’97 “FG” album, dat meestal als bis nummer gebracht werd] -- 8”Hip Shake” [’97 “FG” / De langste track op het album / Een bewerking van een nummer van James Moore, alias mondharmonicaspeler “Slim Harpo”] – “9Blue And Lonesome [’97 “FG” / een cover van Walter Jacobs alias “Little” Walter] -- 10”Rollin’ And Tumblin’” [’97 “FG” / Een cover van Elmore James] – 11”Double Shot” (Roberts) [Live radio opname / Opgenomen in Helsinki, FI in 2001/ Nog niet eerder uitgegeven track] – 12”Stay Out All Night Long” (Arnold) [Live radio opname  / Opgenomen in Helsinki, FI in 2001 / Tweede nog niet eerder uitgegeven track / Een cover van een nummer van Billy Boy Arnold] – 13”Love In Vain” (Johnson) [Cover van een nummer van Johnson / Derde nog niet eerder digitaal uitgegeven track / Ian slide solo is prachtig] – 14”Catfish (Robert Petway) [’99 “RC”] – 15”Baby Please Don’t Go” [Live versie van een blues traditional / Opgenomen in 1999, in Rijkevorsel, Be / Vierde nog niet eerder uitgegeven track] – 16”Ramblin’ Man” [Vijfde nog niet eerder digitaal  uitgegeven track / Over een man die gevangen zit in zijn eigen verlangens om het hart van zijn geliefde te veroveren… / Een cover van een nummer van Hank Williams uit 1951 / Inclusief regen en donderslagen…].

The Nightporters brengen op het “The Very Best Of” album zes tracks van hun éérste “Feelin’ Good” album, omdat deze tracks in hun beginperiode altijd op de play list stonden. Uitschieter blijft het nu nog populaire “Hip Shake”, dat gestuwd wordt door de bassist Chris Robbins-Davey. Op het album staan vijf originele nummers. Vijf nummers zijn eerder nog niet (digitaal) uitgegeven nummers. Twee nummers zijn live opgenomen in Helsinki, FI, tijdens een live radio uitzending. Het nummer “Stay Out All Night Long” was bedoeld voor een derde album, dat er nooit gekomen is. Op hun “Rollercoaster” album is een alternatieve versie van dit nummer opgenomen. The live versie van “Baby Please Don’t Go” is opgenomen tijdens een concert in Rijkevorsel. Het nummer begint als een blues cover en gaat de lucht in als een onhoudbare raket. Wat ze onlangs, tijdens de optredens van de korte reünie tour bewezen hebben, is dat de groep in hun originele bezetting als uniek en apart mag beschouwd worden en dat er totaal nog niets van hun entertainende shows verloren is gegaan. Heb je eenmaal de groep gezien, je zult ze nooit vergeten. In hun maatpakken blijven ze afgemeten, een geweldige live rock & roll ervaring zijn. Het verzamelalbum dat nu uitgegeven is, bewijst dit volledig. Voor hen die een goed overzicht willen hebben van het werk van The Nightporters, moeten dit na twintig jaren sinds hun oprichting, zeker doen!    

Eric Schuurmans

 

Line up:

Ian ROBERTS ... Vocals / Guitar / Harmonica
Martin VOWLES ... Guitar / Backing Vocals
Chris ROBBINS-DAVEY ... Double Bass
Kevin CROWE ... Drums / Backing Vocals

Discography:

1997: “Feelin’ Good” – Indigo Records, debut album – re-released in 2001

 1. Mellow Down Easy
 2. Let 'Er Roll
 3. Feelin' Good
 4. Hip Shake
 5. Blue and Lonesome
 6. Rollin' and Tumblin'
 7. Certainly All
 8. Love in Vain

1999: “Rollercoaster” – Indigo Records, with Ben Waters (piano) & Johnny Dyke (Hammond B3)

 1. Just Keep Lovin Her
  2. Stay Out All Night Long
  3. Slowdown
  4. That's What You Do To Me
  5. I Want You
  6. Until My Baby Left Me
  7. Switchback
  8. Everybody's In The Mood
  9. Baby Please
  10. I'm Going To Change My Whole Direction (If I Make It Through The Night)
  11. Wang Dang Doodle
  12. Cathedral Blues
  13. Catfish

2013: “The Very Best Of 1995-2002” (Rockin’ Rhythm’n’Blues And Rarities)

Artiest info
Website  
 

Label: Wang Recordings

video

interview