HAMILTON LOOMIS - LIVE AT THE HUB (DVD)

Zet blues, rock en soul in een driehoek, dan vindt je Hamilton Loomis in het middelpunt van die driehoek! Hij is een bluesgeoriënteerde artiest en speelt een mix van moderne blues en funky soul, hij is dus niet de zoveelste rhythm & blues / bluesrock band. Deze Texaanse sensatie was de beschermeling van de te vroeg overleden Bo Diddley, die uitgroeide van mentor tot vriend. Bo sprak de wijze woorden: "Innovate don't imitate". En vernieuwen doet Hamilton constant met een funky, fris geluid. Blues om op te dansen? Jazeker en zo was het ooit ook heel veel jaren terug bedoeld toen blues de popmuziek van die tijd was. Hamilton mixt jeugd met traditie en overbrugt het gat tussen generaties van muziekliefhebbers. We zagen Hamilton op het prestigieuze Belgium Rhythm & Blues festival in Peer en hij kwam, zag en overwon! Stal de harten van het publiek waaronder het onze en we kregen ook de kans om hem te interviewen.

Hij is geboren in Galveston, Texas en daar werd de basis gelegd voor zijn inmiddels indrukwekkende muzikale carrière. Zeker ook door de invloed van zijn muzikale ouders, die hem een enorme collectie blues, rock en gospelmuziek aanboden. Het wil wat zeggen als je Bo Diddley je mentor mag noemen en als Albert Collins, Clarence Gatemouth Brown en Johnny Copeland je aanbieden om eens te komen meespelen, omdat ze van je gitaarspel houden. Het gebeurde allemaal in het echte leven van Loomis. Sinds zijn eerste, in eigen beheer uitgebrachte plaat , "All Fired Up" (1999), heeft Hamilton een resem cd's gemaakt: "Live" (2002), "Kickin' It" (2003 - recensie), "Ain't Just Temporary" (2007 - recensie), Live in England (2009 - recensie) en de pas verschenen en overtuigende live DVD "Live At The Hub" (2012 - zie video). Deze DVD is voorzien van gloednieuwe nummers die we op zijn komende nieuwe album later dit jaar gaan terugvinden.

Eigenlijk is Loomis sinds 2001onafgebroken op tournee en dat werpt zo zijn vruchten af: de band is simpelweg, strak en perfect op elkaar ingespeeld. Hun blues is doorspekt met rock en soul, maar blijft toch vooral blues. Hamilton is een fenomenale gitarist, die echter ook en vooral een echte muzikant is. Hij kan een miljoen noten per seconde spelen als hij dat wil, maar hij doet het pas als de song er om vraagt. Dat is de reden waarom hij op handen gedragen wordt in zijn thuisland, waar hij zijn jongste, indrukwekkende DVD "Live At The Hub" opnam. Bij het bekijken van de DVD is meteen duidelijk dat zijn doel is de muziek dicht bij de mensen te brengen, en ze een geweldige avond te bezorgen. Zijn show rockt, funkt en straalt één en al energie uit, hier staat een powerband op het podium. Hamilton zingt lekker, speelt een verrekt goed stukje gitaar en bespeelt ook nog zijn mondharmonica op een originele manier. Hij wordt daarbij ondersteund door een geweldige ritmesectie bestaande uit Kent Beatty (bas), Ryan Cortez (drums) en een funky saxofonist/ keyboardspeler, Stratton Doyle.

Hamilton Loomis brengt een zeer unieke stijl van blues, of "hot gumbo van blues, rock, funk, soul en pop" zoals Hamilton zelf zijn muziek omschrijft, maar waarin vooral zijn fris stemgeluid en klaterend gitaarspel de boventoon voeren. De Hamilton Loomis Band is een strak kwartet dat in bijna twee uur 16 nummers brengt in Dolby 5.1 Surround Sound. De leden van de band komen uit Texas en Louisiana en hun zuidelijke roots worden naadloos vermengd met de klassieke Chicago bluesstijl en een vleugje Motown R & B. Als je Hamilton op het podium ziet staan, straalt hij werkelijk vreugde en geluk bij het brengen van zijn songs. Hoe kan dit? Een Texaanse revolverheld zonder woede of korrel in zijn stem? Daarbij ziet hij er goed uit zonder maar enige vorm van ellende in zijn blues te vertonen. Ook verder bij het bekijken naar deze dvd, besef je dat Hamilton niet pretentieus is en zijn band werkelijk speelt als een 'hot gumbo'. De songs nemen u werkelijk mee op reis van Paul Butterfield Blues Band tot the Rolling Stones’ Mick Taylor jaren, maar eveneens ook naar Bo Didley, Los Lobos en Blues Traveler. Stratton Doyle's bijdrage op sax, keyboards en backing vocals is een meerwaarde op deze DVD, en eens als hij meezit in de jams met Hamilton, zoals in "Voodoo Doll", vormen deze songs steeds hoogtepunten om van te genieten. Kent Beatty en Ryan Cortez zijn dan anderzijds meer op dreef in de funk en soul jams, zoals in "Where We Started". De stukken op mondharmonica die Loomis tussen het zingen door voor zijn rekening neemt maken het geheel compleet. Onze keuze gaat op deze DVD naar "Slow Lover", "Better Man" en "No No No" (video), songs waarbij de harmonieën van de band, hun soulvolle blues stijl en Hamilton's harpspel het meest deze nummers kleuren. De show bestrijkt bijna een 120 minuten zonder maar één minuut te vervelen. De uitgever maakte van de gelegenheid gebruik om een paar extreem korte interview clips in te voegen tussen de songs, hetgeen helemaal niet storend is, maar bij de bonus features treffen we een uitgebreid interview terug met Hamilton en de leden van de band waarbij de heren dieper ingaan over hun muziek, het creëren van hun eigen sound. Het interview met Hamilton is ook verhelderend als je je realiseert hoe echt zijn liefde en respect voor de muziekgeschiedenis, Bo Didley en alle de groten der aarde die hem inspireerden is. Als je meer wil lezen over deze grote artiest, Hamilton Loomis, is er het Rootstime interview maar we raden u zeker aan als je deze band hebt gemist in Peer of waar dan ook: Hamilton en consorten zijn in de maand oktober terug in België en Nederland (tourdata), zorg dat je er ditmaal bij bent!

 

tourdata maand oktober

 

 


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ham - Bone Records

video